news-17092024-034742

Poliisi on vahvistanut, että he ovat pidättäneet ja syyttäneet miestä huumeiden käytöstä Trondheimissa. He eivät sulje pois lisää pidätyksiä.
– Olemme pidättäneet yhden miehen tänä aamuna, joka on syytetty huumeiden käytöstä ja hänet tullaan kuulustelemaan päivän aikana selvittääksemme hänen roolinsa tässä tapauksessa, sanoo poliisiasianajaja Anne Grethe Weberg Gunnersen.
Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että kyseistä ainetta on liikkeellä enemmän.
– Haluamme varoittaa yleisöä siitä, että liikkeellä on potentiaalisesti vaarallista ainetta, ja erityisesti haluamme varoittaa Trondheimin huumeriippuvaisia, sanoo Gunnersen.

Poliisiasianajaja Anne Grethe Weberg Gunnersen varoittaa vaarallisesta aineesta. Kuva: Arne Kristian Gansmo / NRK

VG raportoi asiasta ensimmäisenä.
Viimeisen kahden päivän aikana kymmenen henkilöä on ottanut GHB:n yliannostuksen Trondheimissa.
– Yksi yliannostus tapahtui. Kaikki ovat kuitenkin pärjänneet hyvin, mutta nyt olemme kymmenessä tapauksessa, kertoi terveys- ja yliannosryhmän osastonjohtaja Anita Mian perjantaiaamuna NRK:lle.
Poliisi varoittaa
Sekä poliisi että yliannosryhmä hälytettiin torstaiaamuna useisiin puistoihin Trondheimin keskustassa varoittamaan ihmisiä huumeriippuvaisista vaarallisesta aineesta, joka on liikkeellä.
Ihmiset, joiden kanssa poliisi puhui ympäristössä, kertoivat, että ihmiset ovat pyörtyneet tajuamattomiksi pelkästään laittaessaan hieman nestettä suuhunsa.
– Tästä aineesta on varmasti enemmän pulloja liikkeellä, kun on tapahtunut useita yliannostuksia kaupungissa lähes samanaikaisesti, useissa eri paikoissa, tiedotti johtava pelinjohtaja Håkon Jørgensen NRK:lle.

Johtava pelinjohtaja Håkon Jørgensen. Kuva: Morten Børre Karlsen / NRK

– Erittäin haavoittuvainen ryhmä
Perjantaina terveys- ja yliannosryhmä Trondheimissa piti arviointikokouksen sen jälkeen, kun he saivat tulosteen AMK:lta.
– Arviointikokouksen jälkeen voin sanoa, että yliannoksia ottaneista kymmenestä henkilöstä kaksi on naisia ja kahdeksan miehiä iältään 22–59 vuotta. Useat heistä ovat ulkopaikkakuntalaisia ja meille tuntemattomia. He eivät kuulu huumeriippuvaisiin täällä, sanoo osastonjohtaja Anita Mian.
Yhdeksällä kymmenestä GHB-yliannostuksen ottaneesta henkilöstä on yhteys samaan pulloon, joka on nyt takavarikoitu.
– Tämä on erittäin haavoittuva ryhmä, mutta kaupungilla on hyvä valmius tilanteisiin ja kaikki asianosaiset ovat hyvin hoidettuja, sanoo Mian.
Yliannoksen koetaan eri tavalla
Mian kertoo, että GHB:n aiheuttaman yliannoksen ottaneet potilaat ovat kokeneet tapahtuman hyvin eri tavoin.
– Jotkut heräsivät melko nopeasti yliannostuksen jälkeen, kun taas toiset päätyivät syvään tajuttomuuteen. Joten heitä on seurattu eri tavoin, sanoo Mian ja selittää:
– Jotkut heistä lähetettiin tehohoitoon tajuttomuuden vuoksi, mutta se riippuu siitä, mitä muita päihteitä he ovat käyttäneet ennen GHB:n ottamista. Jos pohjalla on jotain muuta ja siihen päälle otetaan GHB:ta, se voi voimistaa vaikutusta. Siksi yliannoksen kokemus voi vaihdella.

Julkaistu
13.09.2024 klo 13.06

Päivitetty
13.09.2024 klo 14.06