Lakisääteisen muutoshoidon vastainen lainsäädäntö saa laajaa tukea, mutta sen hyväksyminen ei ole todennäköistä tämän lainsäädäntökauden aikana
Kansallisen Kokoomuksen oikeusministeriön jäsenet tukevat lainsäädäntöä niin kutsutun ”muutoshoidon” kieltämiseksi – mutta myöntävät, että kansalaisaloite ei todennäköisesti etene lähitulevaisuudessa. Kristillisdemokraattisen ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmien johtajat Peter Östman ja Jani Mäkelä sanovat, että mitään lakiehdotusta kiistanalaisen käytännön kieltämisestä ei esitetä tämän hallituskauden aikana (arkistokuva). Kuva: Silja Viitala / YlePääministeri Petteri Orpon Kansallisen Kokoomuksen (Kok) neljä eduskunnan oikeusministeriön jäsentä sanovat tukevansa lainsäädäntöä niin kutsutun ”muutoshoidon” kieltämiseksi – mutta myöntävät, että vastustus kahdelta konservatiivisemmalta hallituspuolueelta tarkoittaa, että kansalaisaloite käytännön kieltämiseksi ei todennäköisesti etene lähitulevaisuudessa.
Toinen vastaava aloite, joka keräsi yli 52 000 allekirjoitusta, jätettiin eduskunnalle viime marraskuussa.
Perjantai-iltana – epätavallinen aika poliittisille tiedotteille – neljä Kansallisen Kokoomuksen (Kok) eduskunnan oikeusministeriön jäsentä julkaisivat lausunnon, jossa he sanoivat, että asia on monimutkainen. He sanovat yrittäneensä löytää ratkaisun oikeusministeriössä, jota Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit voisivat hyväksyä, käytännössä lisätutkimuksen niin, että asia voitaisiin käsitellä seuraavan hallituskauden aikana. He väittivät, että kansalaisaloitteen hyväksyminen oikeusministeriössä ei takaisi kiellon toteutumista.
Useimmat kansanedustajat kannattavat kieltoa
Kuitenkin kyselytutkimusten mukaan kielto hyväksyttäisiin laajalla enemmistöllä kansanedustajista täysistunnossa.
Ehdotus on saanut tukea neljältä hallituspuolueelta – Kansallinen Kokoomus ja Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) – sekä suurimmalta osalta oppositiota. Kieltoa tukevat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Nämä viisi puoluetta omaavat 125 paikan enemmistön 200-jäsenisessä lainsäätäjässä, ja myös 23 Keskustan kansanedustajan joukossa on jonkin verran tukea.
Tämä asettaa Kansallisen Kokoomuksen, maan suurimman puolueen, selvään päätöksentekopaikkaan, huomauttaa Ylen ruotsinkielisen palvelun politiikan toimittaja Marianne Sundholm. Puolueen liberaalit ovat vaatineet asian edistämistä kesäkuussa hyväksytyn julkilausuman perusteella.
Siinä vaaditaan muutoshoidon kieltämistä, joka viittaa joihinkin konservatiivisiin uskonnollisiin ryhmiin käytettyihin menetelmiin, joiden tarkoituksena on muuttaa yksilön seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti. Näitä voivat olla vertaistukiryhmät, jopa eksorsismit.
NCP:n päätöslauselman mukaan ”muutoshoidot ovat huuhaata, joka yrittää muuttaa henkilön synnynnäisen ominaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen. On täysin absurdi käyttää termiä ’hoito’ toiminnasta, joka pyrkii johonkin, jota ei tarvitse hoitaa lainkaan”. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt sekä EU ja YK suosittavat tällaista kieltoa.
Kuitenkin NCP:n ja RKP:n olisi vaikea saada kieltoa läpi, koska ne ovat hallituksessa sosiaalisesti konservatiivisempien Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten kanssa, Sundholm huomauttaa.
Viime viikolla Perussuomalaisten eduskunnan oikeusministeriön puheenjohtaja pani aloitteen harkintaan toistaiseksi jäihin.
Viime viikolla molempien puolueiden eduskuntaryhmien johtajat, Kristillisdemokraattien Peter Östman ja Perussuomalaisten Jani Mäkelä, vahvistivat, että muutoshoidon lainsäädäntöaloitetta ei käsitellä lainsäädäntökauden aikana, joka odotetaan kestävän vuoteen 2027 asti. ”Asiasta ei ole yksimielisyyttä” hallituksessa eikä sitä mainita hallitusohjelmassa, he kertoivat Helsingin Sanomille. Tilanne muistuttaa toista kansalaisaloitetta, joka vaatii eutanasian laillistamista, Sundholm huomauttaa. Lain mukaan eduskunnan on käsiteltävä jokaista aloitetta, joka saa vähintään 50 000 vahvistettua allekirjoitusta äänioikeutetuilta.
Ylen käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Ylen tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista selitetään täällä.