Valtion kassaan odotettua vähemmän tuloja ALV-koron nostosta
Viime tammikuussa julkisen liikenteen lipuissa, taksimatkoissa, urheilupalveluissa, hotellimajoituksissa, kulttuuri- ja viihdetapahtumissa, kirjoissa ja lääkkeissä tulee olemaan arvonlisäveron nousu. Valtiovarainministeriön virkamies Tony Valve kertoi perjantaina ulkopuolella Valtioneuvoston palatsia. Kuva: Petteri Sopanen / Yle Yleinen arvonlisäverokanta ei tuonut valtiolle odotettua lisätuloa.
Pääministeri Petteri Orpon (Kok) hallitus nosti yleistä arvonlisäverokantaa 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuun alussa. Muutos oli osa hallituksen toimia julkisen talouden tasapainottamiseksi ja valtion tulojen lisäämiseksi.
Valtiovarainministeriö arvioi nyt, että arvonlisäveron korotus toi noin 160 miljoonaa euroa lisätuloja valtion kassaan syys- ja lokakuussa. Tämä jää alle alkuperäisen arvion lähes 200 miljoonasta eurosta.
”Oletamme, että kuluttajat vähentävät hieman kulutustaan, kun hinnat nousevat. Lisäksi valtion omat veromenot kasvavat korkeamman ALV:n vuoksi”, sanoi Tony Valve, talousasiantuntija valtiovarainministeriöstä.
Kirjanpidollisista viiveistä johtuen valtio saa marras- ja joulukuun ALV-tulot vasta ensi vuoden alussa.
Viime vuonna valtio keräsi 21,4 miljardia euroa ALV-tuloja. Tänä vuonna tämä luku nousee 300 miljoonaa euroa noin 21,7 miljardiin. Kuitenkin Valveen mukaan tämä on vähemmän kuin alun perin arvioitiin, talouden yleisen heikkouden ja odotettua pienempien ALV-tulojen vuoksi.
Ensi vuonna ministeriö arvioi, että korkeampi ALV tuo valtion kassaan alle miljardi euroa enemmän. Alun perin arvio oli yli miljardi euroa.
Uudet ALV-korotukset tammikuussa
Ensi vuoden alusta hallitus aikoo nostaa ALV:a joukolta tuotteita ja palveluita 10 prosentista 14 prosenttiin, mikä todennäköisesti nostaa hintoja.
Veronkorotus koskee julkisen liikenteen lippuja, taksimatkoja, urheilupalveluita, hotellimajoituksia, kulttuuri- ja viihdetapahtumia, kirjoja ja lääkkeitä. Muutos ei koske sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, joiden ALV pysyy 10 prosentissa.
Nordean ekonomisti Juho Kostiainen kertoi Ylelle, että vaikka nämä korotukset koskevat vähemmän tuotteita, prosentuaalisesti ne ovat selvästi suurempia kuin yleisen ALV:n korotus.
”Hinnannousun vaikutus todennäköisesti on suurempi. Monet kuluttajat varmasti ennakoivat korotusta ja esimerkiksi ostavat vuosittaisen kuntosalicardinsa joulukuussa, kun normaalisti olisivat ostaneet sen tammikuussa”, hän sanoi.
OP Ryhmän johtava ekonomisti Tomi Kortela huomauttaa, että yleinen ALV-kanta kattaa noin 40–50 prosenttia kulutuksesta, kun taas vuodenvaihteessa tulevat uudet ALV-korotukset kattavat 5–10 prosenttia kulutuksesta.
”Tämän vuoksi vaikutus valtion lisätuloihin tulee olemaan selvästi pienempi. Näemme kuitenkin hintojen nousua yksittäisissä tuotteissa, kuten lääkkeissä”, Kortela sanoi.
Arvioiden mukaan ALV:n korotukset näillä tuotteilla ja palveluilla tuovat noin 305 miljoonaa euroa lisätuloja.
Käyttäjät Yle Tunnuksella voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle Tunnuksen tästä linkistä. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista löydät täältä.