Tutkimus: Suomi avaa tutkinnan turbulenssitapahtumasta lennolla Helsinkiin
Sunnuntaiaamuna tapahtunut onnettomuus, jossa loukkaantui kaksi matkustamohenkilökunnan jäsentä, tapahtui Suomenlahdella Boeing 737 MAX 8 -matkustajakoneessa. Arkistokuva norjalaisesta lentokoneesta. Kuva: Francis Dean / AOP
Suomen Turvallisuustutkintakeskus (Otkes) on avannut onnettomuustutkinnan turbulenssitapahtumasta, jossa loukkaantui kaksi matkustamohenkilökunnan jäsentä lennolla Rodokselta, Kreikasta Helsinkiin sunnuntaina.
Viraston tutkija Janne Kotirannan mukaan tapahtuma sattui Suomenlahdella Boeing 737 MAX 8 -koneessa, jota operoi norjalainen lentoyhtiö, lennon loppupuolella.
Kone lähti Rodokselta noin klo 2 sunnuntaiaamuna ja laskeutui Helsinkiin noin klo 6.
”Se tapahtui Suomen ja Viron ilmatilassa, Suomenlahdella”, hän sanoi.
Kaksi matkustamohenkilökunnan jäsentä loukkaantui, mutta Kotiranta ei paljastanut heidän nykytilaansa, vedoten terveystietojen yksityisyyden suojaan.
Otkesin mukaan lennolla olleet matkustajat eivät loukkaantuneet tapahtuman aikana.
Virasto on nimittänyt erityistutkija Juha Posion tutkimusryhmän johtajaksi, johon kuuluvat myös kaupallinen lentäjä ja lentokouluttaja Juha-Pekka Keidasto, testilentäjä Antti Rautio ja eläkkeellä oleva stuertti Sanna Winberg.
Boeing on joutunut voimakkaan tarkastelun kohteeksi sen jälkeen, kun kaksi 737 MAX -konetta syöksyi alas kahdessa erillisessä onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019, joissa menehtyi 346 ihmistä. Tutkijoiden mukaan näiden onnettomuuksien pääasiallinen syy oli lentokoneiden stallinestojärjestelmän toimintahäiriö.
Uutistoimisto AP:n mukaan Boeing on suostunut syyllistymään ”yhteen rikosnimikkeeseen petoksesta, koska se harhautti 737 MAX:n hyväksyneitä viranomaisia. Syyttäjän sopimuksen mukaan Boeing maksaisi vähintään 243,6 miljoonan dollarin sakot, investoisi 455 miljoonaa dollaria noudattamis- ja turvallisuusohjelmiin ja olisi koeajalla kolme vuotta”.
AP kertoi, että Yhdysvaltain oikeusministeriö on puolustanut syyttäjän sopimusta ja väittänyt, ettei riittävästi todisteita ole vakavampien rikosten syytteeseenpanoon.
Lisäksi tammikuussa tänä vuonna 737 MAX 9 -koneen ovi puhkesi Alaskan Airlinesin lennolla, aiheuttaen nopean ilmanpaineen laskun ja hätälaskun. Kukaan ei loukkaantunut tuossa tapauksessa.
Editoitu lisäämään uutistoimisto STT lähteeksi. Yle-tunnuksen omaavat käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin löytyvät täältä.