Gazan massiiviset väestösiirrot: Tutkijan arvio A-studiossa
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kerran herättänyt keskustelua Gazan tilanteesta toistamalla tavoitteensa ottaa alue haltuun ja pakkosiirtää gazalaiset muualle. Tänään A-studiossa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki avasi keskustelua massiivisista väestönsiirroista Gazasta ja mahdollisesti jopa Länsirannalta.
Ruohomäki muistuttaa historiasta ja sen poliittisista käänteistä, joissa suuret muutokset ovat olleet mahdollisia. Hän ei sulje pois ajatusta massiivisista väestösiirroista Gazasta ja Länsirannalta. Tämä asettaa kuitenkin kysymyksiä siitä, miten käytännössä gazalaisten siirtäminen muualle voitaisiin toteuttaa, erityisesti jos he eivät halua lähteä kodeistaan.
Palestiinalaisten pakkosiirto muihin maihin olisi vastoin kansainvälisiä lakeja ja ihmisoikeuksia. Se olisi etninen puhdistus ja sotarikos, joka herättäisi voimakasta vastustusta maailmanlaajuisesti.
Yksi niistä maista, jonne Trump on ehdottanut gazalaisten siirtämistä, on Jordania. Tänään Jordanian kuningas Abdullah II tapasi Trumpin Valkoisessa talossa. Ruohomäki huomauttaa, että Trump painostaa nyt voimakkaasti alueen liittolaisia vastaanottamaan palestiinalaisia Gazasta. Hänen viestinsä on selvä: joko liittolaiset suostuvat tai menettävät vuosikymmenien aikana rakentamansa edut.
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vanhemman projektipäällikön Saana Keskitalo nostaa esiin Jordanian kuninkaan hienovaraiset kommentit Valkoisen talon tapaamisen jälkeen. Ne osoittavat, ettei Jordania ole valmis taipumaan Trumpin tahtoon helposti. Keskitalon mukaan Jordanian puhe 2000 sairaasta lapsesta, joita se on luvannut vastaanottaa Gazasta, erottaa heidän näkemyksensä Trumpin kanssa.
Ruohomäki ja Keskitalo korostavat, että palestiinalaispakolaisten siirtäminen Jordaniaan vaarantaisi maan nykyisen rauhan ja vakauden. Jordaniassa asuu jo nyt yli kaksi miljoonaa palestiinalaista, ja lisäksi Trumpin vaatimusten vastustamiseksi Jordania tarvitsee tukea muilta alueen mailta ja kansainväliseltä yhteisöltä.
Arabimaiden on määrä keskustella kannastaan yhteiskokouksessa 28. helmikuuta. Jordania tarvitsee liittolaisikseen koko arabikoalition sekä valikoidut EU-maat, jotka tukevat kansainvälistä oikeutta ja kahden valtion mallia. Tulevat päivät ja keskustelut näyttävät, miten tilanne Gazassa kehittyy ja miten eri maat reagoivat Trumpin ehdotuksiin.
Seuraava askel on selvä: Gazan tilanne vaatii kansainvälistä yhteistyötä ja diplomatiaa ratkaisun löytämiseksi. Palestinan kansa ansaitsee rauhan ja oikeudenmukaisuuden, ja maailman on yhdessä pyrittävä tukemaan heitä näissä ponnisteluissa.