news-10092024-210930

Oulun poliisi tutkii alaikäisen puukotusta murhan yrityksenä

Oulun poliisi tutkii vakavaa väkivallantekoa, joka tapahtui maanantaina paikallisessa yhteisökeskuksessa. Uhriksi joutunut henkilö on alaikäinen, jolla on ulkomaalaistausta. Poliisin mukaan teolla ei kuitenkaan ole viitteitä rasistisesta motiivista.

Puukotus tapahtui jalankulku- ja pyörätien varrella Kastellin monitoimikeskuksen läheisyydessä, jossa uhri käy koulua. Oulun poliisin mukaan paikallinen lukio-opiskelija loukkaantui vakavasti näennäisesti satunnaisessa hyökkäyksessä maanantaina. Uhri on ulkomaalaistaustainen, mutta poliisin mukaan hyökkäyksessä ei ollut rasistisia motiiveja.

Tiistaina poliisi ilmoitti, että uhrin tila on vakava mutta vakaa ja hän saa hoitoa Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Tutkijat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi voineet haastatella uhria tapahtumasta johtuen uhrin tilasta, poliisin tiedotteessa kerrottiin.

Viranomaiset ottivat maanantaina kiinni 23-vuotiaan oululaisen miehen epäiltynä ja haastattelut hänen kanssaan alkoivat seuraavana päivänä, kertoi poliisi. Tapaus tutkitaan tapon yrityksenä.

Poliisin mukaan alkuperäisten haastattelujen perusteella ei ollut viitteitä siitä, että puukotus olisi ollut rasistisesti motivoitunut, ja hyökkäys vaikuttaa tapahtuneen spontaanisti.

Poliisi: Ei yhteyttä ostoskeskuspuukotuksiin

Tiedotteessaan poliisi tunnusti julkisen spekulaation siitä, että puukotus voisi liittyä kesän aikana kauppakeskuksessa tapahtuneisiin puukotuksiin.

Kesäkuussa kauppakeskuksessa tapahtui kaksi puukotusvälikohtausta. Ensimmäinen tapaus koski miestä, joka puukotti ja loukkasi 12-vuotiasta ulkomaalaistaustaista henkilöä. Tuon rikoksen epäilty, 33-vuotias äärioikeistolainen Sebastian Lämsä, kuului kiellettyyn neonatsiryhmään Pohjoismaisen vastarintaliikkeeseen.

Noin viikkoa myöhemmin tapahtui toinen puukotus kauppakeskuksessa, jossa loukkaantui ulkomaalaistaustainen mies, ja sitä pidettiin jäljitelmähyökkäyksenä.

Kuitenkin tiistaina poliisi kertoi, että maanantain tapaus ei liittynyt aiempiin hyökkäyksiin.

Uhri käy lukioa Kastellin yhteisökeskuksessa, monitoimirakennuksessa, jossa toimii perus- ja lukio, kirjasto sekä nuorisokeskus.

Puukotus tapahtui jalankulku- ja pyörätien varrella lähellä rakennusta.

Poliisin mukaan Oulussa on edelleen turvallista liikkua. He sanoivat myös, että tilastollisesti viime vuosi ei ollut poikkeuksellinen väkivaltarikosten määrässä.

Koulut tarjoavat tukea

Koulujen vanhemmille lähettämän ilmoituksen mukaan muutama alakoulun oppilas näki loukkaantuneen uhrin. Koulun mukaan tukea tarjotaan niille, jotka sitä tarvitsevat.

Samalla Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuritoimenjohtaja Mika Penttilä kertoi olevansa surullinen tapahtuneesta.

Penttilän mukaan lukio tarjoaa neuvontaa opiskelijoille. Koulutusta on jatkettu normaalisti tapahtuman jälkeen.

”Etenkin meidän opiskelijoidenhoitohenkilökuntamme, kuten psykologit, hallintohenkilöt, kouluterveydenhoitajat ja lääkärit, ovat valmiudessa tukemaan oppilaita”, Penttilä sanoi, lisäten, että väkivaltainen tapahtuma vaatii yhteiskunnallista keskustelua.

”Emme voi paeta sitä tosiasiaa, että tämä tapahtui. Tämä pakottaa meidät yhteiskuntana keskustelemaan siitä, miksi yksittäiset alaikäiset tai kuka tahansa muu tulisi puukotetuksi kirkkaassa päivänvalossa”, hän sanoi.

Penttilä totesi, että Oulu on edelleen hyvin turvallinen kaupunki.

”Kuitenkin meidän suuressa kaupungissa tällaiset asiat tapahtuvat hyvin harvoin – ja yhteiskunta, poliisi ja muut viranomaiset toimivat erittäin hyvin. Koulussa on turvallista käydä”, Penttilä sanoi.