news-30082024-234457

Sähkön spot-hinnat laskivat historiallisen alas elokuussa

Oletko huomannut sähkölaskusi pienenneen viime aikoina? Ei ole mikään ihme, sillä sähkön spot-hinnat ovat laskeneet ennennäkemättömän alas Suomessa elokuun aikana. Suomen vahva sähköverkko pitää hinnan samana koko maassa, toisin kuin Norjassa ja Ruotsissa, joissa on erilliset hinnoittelualueet.

Sähkön spot-hinnat Suomessa ovat pysyneet poikkeuksellisen alhaisina koko kesän ajan. Perjantaina julkaistujen tietojen mukaan keskimääräinen veroton hinta elokuulle oli laskenut 1,3 senttiin kilowattitunnilta (kWh). Nämä tiedot paljastuivat, kun Pohjoismainen sähköpörssi Nordpool julkaisi maakohtaiset spot-hinnat seuraavalle päivälle yhdessä näiden tuntihintojen perusteella laskettujen keskiarvojen kanssa. Lauantai on elokuun viimeinen päivä.

Olettaen, ettei vielä julkistettujen inflaatiolukujen suhteen ole yllätyksiä, koko kuukauden inflaatiokorjattu keskihinta odotetaan olevan Suomen historian alhaisin. ”Sähkön spot-hinta on ollut halvempi kuin koskaan tällä vuosisadalla ostovoimaan ja inflaatioon suhteutettuna. Hinnat ovat olleet äärimmäisen alhaisia Suomessa ja laajemmin koko Pohjoismaisella alueella”, totesi kauppaliiton Finnish Energy:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Heinäkuussa keskimääräinen veroton hinta laski ennätyksellisen alas, vain 1,7 senttiin kWh:ta kohti, mikä teki siitä ensimmäistä kertaa Euroopan halvimman. Vaikka arvonlisävero sisällytettiin, hinta oli vain muutamia senttejä kWh:ta kohti. Vastaava hintataso inflaatiokorjattuna löytyy vuodesta 2012.

Leskelä korosti, että nämä luvut viittaavat nimenomaan verottomiin hintoihin, huomauttaen, että sähköyhtiöiden verkkosivuilla näkyvät hinnat sisältävät yleensä arvonlisäveron.

Suomi liittyi Pohjoismaiseen sähköpörssiin tammikuussa 1998. Heinäkuussa samana vuonna inflaatiokorjattu keskihinta oli niinkin alhainen kuin 1,4 senttiä kWh:ta kohti, mikä oli alhaisin kuukausikeskiarvo tähän asti. Toiseksi alhaisin inflaatiokorjattu keskihinta sattui elokuussa 1998, noin 1,5 senttiä kilowattitunnilta. Tämän kuukauden hinnat ovat nyt painuneet vieläkin alemmaksi.

Halvimmat eurooppalaiset hinnat Ruotsissa ja Norjassa

Vaikka keskimääräinen hinta oli ennätyksellisen alhainen, Suomi ei säilyttänyt asemaansa Euroopan halvimpana sähkön tarjoajana, kuten heinäkuussa. Elokuussa sähkön hinnat joillakin alueilla Norjassa ja Ruotsissa olivat vieläkin alhaisempia kuin Suomessa.

Tämä käy ilmi Energy-Chartsin tarjoamasta kartasta, joka seuraa eurooppalaisia hintoja. Listatut keskiarvohinnat ovat verottomia ja ilmoitettuina euroina megawattituntia kohti.

Ruotsin ja Norjan halvimmat alueet olivat myös Euroopan halvimmat, keskimääräisen hinnan ollessa noin yksi sentti kilowattitunnilta elokuussa. Ruotsi on jaettu neljään hinnoittelualueeseen, kun taas Norjalla niitä on viisi.

Elokuussa Suomi sijoittui Euroopan kolmanneksi halvimpaan keskihintaan sähkön osalta. Toisin kuin Ruotsissa ja Norjassa, Suomella on vain yksi hinnoittelualue, vahvojen kotimaisten siirtoyhteyksien ansiosta, mikä tarkoittaa, että sähkön spot-hinnat pysyvät samana Hankosta etelässä aina Utsjoelle pohjoisessa.

Yle ID:llä varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle ID:n tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja valvontaan selitetään täällä.