news-16082024-083343

Tim Walzin suosio ammattiliitolle

USAn fagbevegelse iloitsee Kamala Harrisin valinnasta varapresidenttiehdokkaaksi marraskuun 5. päivän vaaleihin. Fagorganisointi on pitkä ja vahva perinne Minnesotassa, missä Tim Walz on toiminut osavaltion kuvernöörinä vuodesta 2018 lähtien. Hän on tunnettu työssäkäyvien amerikkalaisten äänen puolustajana.

Ennen kuin hän siirtyi politiikkaan, Walzilla oli sotilasura, hän toimi pitkään koulun opettajana ja valmensi paikallista jalkapallojoukkuetta.

Oikeudet haavoittuvimmille työntekijöille

National Public Radio (NPR) listaa artikkelissaan neljä tärkeää syytä, miksi ammattiliitto nyt kannattaa Tim Walzia.

1. Opettajana Walz oli jäsen National Education Association -ammattiliitossa. Se on Yhdysvaltain suurin ammattiliitto, jolla on kolme miljoonaa jäsentä.

2. Minnesotan osavaltiossa työntekijät saavat nyt palkallisia sairauslomapäiviä, joita he voivat käyttää itsensä tai perheenjäsenen hyväksi. Alkaen 1. tammikuuta tänä vuonna he ansaitsevat yhden tunnin palkallista sairauslomaa jokaista 30 työtuntia kohti. Vuoteen 2026 mennessä niillä, jotka eivät voi työskennellä vakavien terveysongelmien vuoksi, on oikeus osittaiseen palkalliseen poissaoloon, joka antaa heille osittaisen palkan samalla kun heillä on työsuojelu. Tämä koskee myös niitä, jotka hoitavat sairasta perheenjäsentä.

Nämä uudet lait on NPR:n mukaan erityisesti suunnattu huonosti palkatuille työntekijöille, joilla oli vähän tai ei lainkaan oikeuksia aiemmin.

3. Minnesota on ensimmäinen osavaltio, joka on säätänyt vähimmäispalkan Uberin ja Lyfts-taksipalvelujen kuljettajille. Walz allekirjoitti lakiehdotuksen, joka NPR:n mukaan kohtasi suurta vastustusta mainituilta yrityksiltä. Uusi laki suojaa myös työntekijöitä Amazonissa työskentelevien työpaikkavammoilta ja varmistaa, että he saavat tarvittavat tauot. Vuonna 2023 Minnesotassa perustettiin kolmikantainen työryhmä, joka tarkastelee hoitokotien työntekijöiden työarkea. NPR:n mukaan työntekijät täällä ovat maan alimmin palkattuja. Työryhmä on jo ehdottanut merkittävää palkankorotusta.

4. Kuten useissa muissa osavaltioissa, työnantajat eivät voi enää vaatia Minnesotassa työntekijöitä allekirjoittamaan sopimusta, joka estää heitä siirtymästä kilpailevaan yritykseen tietyn ajanjakson aikana tai perustamasta omaa yritystä. Tällaisten sopimusten kriitikot väittävät, että ne auttavat painamaan palkkoja alas ja tukahduttamaan innovaatiota.

Mainittuun päivään mennessä, 5. marraskuuta, kuka tahansa voi valita, kuka voittaa Valkoisen talon.

Kamala Harrisin valinta

Voittaa taistelu työntekijöiden äänistä, nähdään avaimena voittaa Valkoinen talo marraskuussa, kirjoittaa Aixos-verkkosivusto.

Kamala Harris valitsi oikean henkilön varapresidenttiehdokkaakseen. Ammattiliittojen johtajat ja työntekijöiden oikeuksista huolehtivat iloitsevat valinnasta. Samoin tekevät perhepolitiikan kannattajat maksetun vanhempainvapaan ja lastenhoidon muodossa.

Oli kulunut hetki ennen kuin suuri autoalan ammattiliitto antoi tukensa Harrisille presidenttiehdokkaana. Mutta United Auto Workers (UAW) omaksui Tim Walzin heti kun hänen kandidatuurinsa tuli julki. UAW:n mukaan Walz yleisesti ”toimittaa” amerikkalaiselle työväenluokalle, samalla kun hän tuki heitä puolentoista kuukauden suuressa lakossa viime syksynä. Suurin julkisten työntekijöiden ammattiliitto, AFSCME, kutsuu Walzia ”työnmestariksi”. Teräs- ja metallityöntekijäliitto toteaa, ettei Harris olisi voinut valita vahvempaa puolestapuhujaa työntekijöille kandidaatikseen, kirjoittaa Aixos.

Taisteltava työntekijöiden äänistä

Aiemmin demokraatit pitivät itsestäänselvyytenä ammattiliittojen ääniä, toinen Aixoksen artikkeli kertoo. Vuonna 2012 66 prosenttia ammattiliittojen taustalla olevista äänesti Barack Obaman puolesta. Sen jälkeen luvut laskivat, sillä vuonna 2016 vain 53 prosenttia ammattiliittojen jäsenistä äänesti Hillary Clintonin puolesta. Vuonna 2020 meni hieman paremmin, sillä 60 prosenttia ammattiliittojen äänistä meni Joe Bidenille. Hän on myös tehnyt asiasta tavoitteen, että demokraatit voittavat nämä äänet takaisin.

Joten kysymys kuuluu, mitä tapahtuu 5. marraskuuta.