news-14102024-140617

Oskar Sylte tuo markkinoille vihreän joululimonadin tänä vuonna vaihtoehtona perinteiselle punaiselle. Uusi limsa on sokeriton ja sitä on saatavilla rajoitetusti. Vihreä joululimonadi on kokeiltu aiemmin, muun muassa Hamar Bryggerin toimesta 70-luvulla. Joululimonadi on erityisnorjalainen ilmiö.

Jouluruoka ja -juoma ovat matkalla kaupan hyllylle lähiviikkoina. Osa tuotteista on tuttuja, rakastettuja ja odotettuja – toisia ei ole koskaan nähty ennen. Oskar Sylten uusi joululimonadi kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan. Molde-panimo on jo aikaa sitten ottanut puolensa ruskean ja punaisen väittelyssä Rudolfin ja Nissen klassisen punaisen joululimonadin kanssa, ja viime vuonna siihen liittyi Rudolfin ja Nissemorsin vaaleanpunainen joululimonadi.

Tänä vuonna he menivät hieman pidemmälle ja lanseerasivat vihreän joululimonadin.

”Viime vuonna päätimme, kuten tänä vuonnakin, että Nissemorilla on oltava oma limonadinsa. Ajatus on, että se on hieman sivussa klassisesta joululimonadin mausta ja väristä. Viime vuonna lanseerasimme vaaleanpunaisen joululimonadin, tänä vuonna se on vihreä”, sanoo Stian Vatne, markkinointipäällikkö Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS:sta.

Oskar Sylte on tunnettu tuotteistaan kaukana kaupungin rajojen ulkopuolella, kuten ananaslimo, ja monet vannovat myös väriltään hullunkeltaisen päärynälimonadinsa nimeen. Mitä uusi limsa maistuu, Vatne ei paljasta, mutta olemme maistaneet pullon toimituksessa ja päätelleet seuraavaa.

Vihreä lakritsilimonadi 70-luvulla

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun joku on lanseerannut vihreän joululimonadin. Hamar Bryggeri lanseerasi vihreän joululimonadin, jossa oli lakritsin maku, vuonna 1972. Ringnesin viestintäpäällikkö Nicolay Bruusgård voi kertoa, että vihreä lakritsilimonadi kehitettiin silloisen laboratoriojohtajan, Bjørn Nygaardin toimesta Hamar Bryggerissä.

”Se otti näytteitä kotiin ja käytti kahta tytärtään maistajapaneelina yhdessä muutaman muun lapsen kanssa, jotka asuivat panimolla. Ensimmäisinä vuosina he testasivat sekä vihreää että punaista väriä, ja vuonna 1973 ilmestyneessä artikkelissa Hamar Arbeiderbladissa sitä kutsuttiin punaiseksi.”

Vihreä lakritsilimonadi ei ehtinyt olla markkinoilla kauaa, mutta emme tarvitse kulkea kauas menneisyyteen löytääksemme toisen vihreän joululimonadin, Julebrusfabrikkensin Rampebrusin. Tämä näyttää kuitenkin ulkoasultaan klassiselta, eikä väriä näe ennen kuin sen kaataa lasiin.

Oskar Sylten värivalinta ei ole inspiroitu Hamarin Limonadista, vaan sen takia, että limsa erottuisi joulujuomahyllyssä.

”Meillä on oma tuotekehitystiimi, joka on luonut sen omien makujen ja tutkimusten perusteella.”

Myöhemmin Hamarin joululimonadi muuttui ruskeaksi ja on kehitetty siitä, mikä pidetään Norjan suosituimpana joululimonadina. Bruusgårdin mukaan syitä limsan ruskeuteen on erilaisia.

”Bjørn on itse todennut, että yksi syy ruskean värin valintaan oli se, että aikuiset voisivat juoda joululimonadia lasissa oluen sijaan, ilman että kukaan näki eroa.”

Toinen selitys, johon jotkut uskovat, on se, että muutos ruskeaksi väriksi tapahtui sen seurauksena, että alkoholimainonta kiellettiin vuonna 1975, ja panimon myyntijohto halusi käyttää joululimonadia merkitsemään joulukauden alkua.

Hansa Borg ensimmäisenä?

Joululimonadi on erityisnorjalainen ilmiö, ja Hansa Bryggerit ovat kauan saaneet kunnian olla ensimmäisenä lanseeraamassa omaa joululimonadiaan, jo vuonna 1970.

”Hansan vuonna 1970 lanseeraama joululimonadi oli aivan uusi tuote uusilla aromeilla ja uudella reseptillä, jota testattiin kuukausia ennen marraskuun 1970 viime viikon lanseerausta”, sanoo Stina Kildedal-Johannessen, viestintäpäällikkö Hansa Borg Bryggerit, DinSiden mukaan.

Hansan Joululimonadi oli täysin uusi tuote punaisella värillä ja vadelman maulla.

”Bergeniläiset ovat pitkään pitäneet vadelmalimonadistaan. Hansan Vadelmalimonadi tuli markkinoille jo noin vuonna 1910. Vuonna 1962 se korvattiin Eventyr-limonadilla, joka oli markkinoilla aina joululimonadin saapumiseen vuonna 1970. Tämä on ehkä yksi syy siihen, miksi Hansan joululimonadi oli niin suosittu.”

Tämän bryggerin oli niin varma asiasta, että he juhlivat joululimonadin 50-vuotisjuhlaa vuonna 2020.

”Jälkikäteen olen kuullut muista, jotka olivat meitä ennen, muun muassa oma Borg Joululimonadimme. Olemme nimittäin löytäneet tynnyripäiväkirjan vuodelta 1966, joka osoittaa, että Borg tappoi joululimonadia ja Eventyr-limonadia tänä vuonna – joten ei kestä kauan ennen kuin voimme juhlia 60 vuotta joululimonadia Sarpsborgista”, Kildedal-Johannessen sanoo.