news-13082024-103748

Elintarviketeollisuus: Miten alv-korotukset vaikuttavat investointeihin?

Petteri Orpon (kok) hallituksen päätökset arvonlisäveron korotuksista näyttävät heikentävän elintarvikealan halua investoida ja työllistää, paljastaa Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tekemä kysely.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia elintarvikealan yrityksistä uskoo poliittisen riskin kasvaneen hallituksen suunnitelmien myötä. Lisäksi 76 prosenttia vastaajista arvioi, että arvonlisäveron laajempi soveltaminen elintarvikkeisiin vähentää yritysten mahdollisuuksia työllistää enemmän Suomessa.

Yrityksiltä kysyttiin myös, miten hallituksen päätös siirtää makeiset ja suklaa yleiseen arvonlisäverokantaan terveysperusteisena verotuksena sekä suunnitelmat verotuksen laajentamisesta vaikuttavat investointihalukkuuteen ja poliittiseen riskiin kotimaassa.

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Makeisten arvonlisävero nousee myös 25,5 prosenttiin aiemmasta 14 prosentista. Virvoitusjuomaveron muutokset odottavat vielä valtioneuvoston asetuksen voimaantuloa Euroopan komission hyväksynnän jälkeen.

ETL:n ekonomisti Bate Ismailin mukaan investointihalukkuuden väheneminen heijastuu myös kotimaisen raaka-aineen kysyntään, mikä voi vaikuttaa koko toimialaan. Esimerkiksi Fazer on siirtänyt investointipäätöstään Lahden tehtaaseen epäselvän verotuksellisen tilanteen vuoksi.

ETL:n mielestä on positiivista, että valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on varattu lisää varoja yritysvetoiseen tutkimus- ja kehitystoimintaan. Kilpailukyvyn vahvistaminen edellyttää ETL:n mukaan myös ruokasektorin osuuden kasvattamista Suomen Akatemian ja Business Finlandin rahoituksessa.

Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 33 ETL:n jäsenyritystä, jotka edustavat laajasti elintarvikealan eri osa-alueita ja yritysten kokoja. ETL:llä on yhteistyösopimus myös Lihakeskusliiton ja Suomen Leipuriliiton kanssa.