Kaupan alan työehtosopimusneuvottelut törmäävät jälleen, kun lakot päättyvät
Neuvottelut jatkuvat maanantaina
Kaupan alan työntekijöiden lakko päättyy 5.00 lauantaiaamuna
Kaupan alan työehtosopimusneuvottelut ovat jälleen kerran tulleet päätökseen, kun osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen. Työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat neuvotelleet kahden vuoden yhteisestä sopimuksesta.
Ammattiliitto on vaatinut 10 prosentin palkankorotusta, mutta työnantajat ovat hylänneet näin suuren palkankorotuksen. Kaupan logistiikkatyöntekijöiden lakko päättyi perjantaiaamuna, kun taas kolmipäiväinen lakko kaupan työntekijöiden keskuudessa päättyy lauantaiaamuna kello 5.00.
Lakot ovat vaikuttaneet noin 70 000 työntekijään noin 3 000 työpaikalla. Neuvottelut osapuolten välillä jatkuvat maanantaina, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto.
Kannelmäen Prismalla Helsingissä nähtiin lakossa olleita kaupan alan työntekijöitä. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva
Keskiviikkoiltana Kannelmäen Prismalla Helsingissä oli vilinää, kun kaupan alan työntekijät olivat kokoontuneet osoittamaan mieltään työehtosopimusneuvottelujen päättymisen jälkeen. Tämä oli vain yksi tapaus laajemmassa työtaistelujen sarjassa, joka on pitänyt otteessaan kaupan alaa viime päivinä.
Vaikka lakot ovat päättyneet ja työntekijät ovat palaamassa työpaikoilleen, jännitys ja epävarmuus neuvottelujen tulevasta kulusta ovat edelleen ilmassa. Työntekijät kaipaavat oikeudenmukaisia työehtoja ja palkankorotuksia, kun taas työnantajat tavoittelevat tasapainoa ja kilpailukykyä markkinoilla. Tästä syntyy kitkaa ja vastakkainasettelua, joka vaatii neuvotteluja ja kompromisseja.
Yksi lakossa ollut työntekijä, Kaisa, kertoo olleensa huolissaan työpaikkansa tulevaisuudesta ja toimeentulostaan lakon aikana. ”On ollut vaikeaa olla poissa töistä ja käydä mielenosoituksissa, mutta uskon, että meidän on taisteltava oikeuksiemme puolesta”, hän sanoo. Kaisan tarina heijastaa monen työntekijän tuntoja tällaisina epävarmoina aikoina.
Asiantuntijoiden mukaan työehtosopimusneuvottelut ovat olennainen osa suomalaista työmarkkinakulttuuria ja yhteiskuntaa. ”Kun työntekijät ja työnantajat kohtaavat neuvottelupöydän ääressä, heidän tulee pyrkiä löytämään kompromisseja ja sopimaan yhteisistä pelisäännöistä”, sanoo työmarkkinakysymyksiin erikoistunut tutkija. Tämä korostaa neuvottelujen merkitystä ja vaikutusta koko yhteiskuntaan.
Neuvottelut jatkuvat maanantaina, ja osapuolten odotukset ovat korkealla. Toivottavasti työntekijät ja työnantajat voivat löytää yhteisen sävelen ja päästä sopimukseen, joka palvelee kaikkia osapuolia. Jäämme odottamaan tulevaisuuden kehitystä tällä alalla ja toivomme parasta kaikille asianosaisille.