venjn-varjolaivasto-paljastettu-selvitys-luksushotelleissa-ja-veroparatiiseissa

Venäjän varjolaivasto paljastettu: Selvitys luksushotelleissa ja veroparatiiseissa

Venäjän varjolaivaston salaperäiset omistajat ja lippumaat ovat paljastuneet uuden MOT-toimituksen tutkimuksen myötä. Arabiemiraateissa sijaitseva Dubai toimii keskuksena, jonka kautta Venäjä pyrkii välttämään lännen talouspakotteita. Yli 50 pakotelistalla olevaa Venäjän varjolaivaston alusta omistavat Dubaihin rekisteröidyt yhtiöt, joista yksi hallinnoi peräti 24 alusta. Suomi epäilee Dubaihin rekisteröidyn yhtiön omistavan myös Eagle S -aluksen, jota epäillään Suomen ja Viron välisen sähkökaapelin vaurioittamisesta Suomenlahdella. MOT:n selvitys paljastaa, että Venäjä on luonut laajan kansainvälisen verkoston, jonka avulla se välttää lännen asettamia pakotteita.

Kolmasosa pakotelaivoista vaihtoi nimeään

Euroopan unioni, Britannia ja Yhdysvallat ovat lisänneet pakotelistoilleen satoja aluksia, jotka ovat olleet osallisina venäläisen öljyn, kaasun ja rahdin kuljettamisessa. MOT:n selvitys osoittaa, että noin kolmasosa pakotelaivoista vaihtoi nimeään, omistajaa tai lippumaataan vastauksena pakotepäätöksiin. Monet laivoista ovat siirtyneet Dubaihin rekisteröityjen yhtiöiden omistukseen, joissa on vaikea selvittää todellisia omistussuhteita.

Yhtiöitä luksushotelleissa, yhden osoitteena on katu

Dubaiin rekisteröityjen yhtiöiden omistajat ovat onnistuneet häivyttämään jälkensä paperilla, ilmoittamalla osoitteekseen luksushotelleja. Dubaista on tullut tärkeä finanssikeskus, jota hyödyntävät niin sijoittajat kuin järjestäytynyt rikollisuuskin. Vaikka yhtiöiden omistustiedot eivät ole julkisia, MOT:n selvityksen mukaan Dubaista toimivien yhtiöiden avulla kierretään pakotteita ja siirretään korkean teknologian tuotteita Venäjälle. Venäjän varjolaivaston omistajayhtiöitä löytyy myös Intiasta, Kiinasta, Venäjältä ja pienistä saarivaltioista, joissa on helppo piilottaa todellisia omistussuhteita.

Dubailaisille yhtiöille ei löydy yhteystietoja

Dubailaiset omistajayhtiöt ovat onnistuneet pitämään matalaa profiilia, sillä niiden verkkosivuja ei ole, ja yhteystietoja on vaikea löytää julkisista lähteistä. LNG-tankkereita omistavat yhtiöt ovat myös rekisteröityneet Dubaihin, ja niiden omistajia on vaikea jäljittää. Euroopan unionin pakotelistalla olevat LNG-alukset ovat yleensä uusia ja kalliita, ja niiden omistajat hyödyntävät Dubain veroparatiisin tarjoamia etuja. Venäläisen nesteytetyn maakaasun kuljetus Eurooppaan on kasvanut viime vuosina, ja EU on kieltänyt jäsenmaitaan toimimasta välikäsinä tässä kaupassa. Venäjän varjolaivasto jatkaa kuitenkin toimintaansa, vaikka länsimaat ovat pyrkineet estämään sen toiminnan.