Neuvolat puuttuvat tulevien vanhempien sometukseen Etelä-Karjalassa: ”Kaikki varmasti ymmärtävät”
Etelä-Karjalassa aiotaan jatkossa ottaa älylaitteiden riskit puheeksi jo raskauden aikana neuvolakäynneillä. Keskustelut tulevat jatkumaan lapsen täysi-ikäistymiseen saakka.
Lappeenrantalainen neljän lapsen äiti, Anastasia Ovaska, on iloinen siitä, että älylaitteiden haitat otetaan puheeksi jo raskauden aikana neuvolassa. Hän kannattaa uutta toimintatapaa, joka on suunniteltu parantamaan sekä lasten että aikuisten aivoterveyttä.
Älylaitteiden vaikutukset vanhempien ja vauvan väliseen vuorovaikutukseen
Kasvatustieteen professori, neuropsykologi Nina Sajaniemi tukee Etelä-Karjalan neuvoloiden suunnitelmia. Hänen mukaansa vanhempien älylaitteiden käyttö vauvaa hoitaessaan voi vaikuttaa negatiivisesti vuorovaikutukseen, mikä puolestaan hidastaa vauvan tunnesäätelyn kehitystä.
Sajaniemi painottaa, että liiallinen älylaitteiden käyttö vaarantaa aivoterveyden ja elämänhallinnan. Hän korostaa, että uusi toimintatapa voi parantaa suomalaisten keskittymiskykyä ja vähentää mielenterveyden oireita.
Vanhempien tietoisuuden lisääminen älylaitteiden riskeistä
Anastasia Ovaska kannustaa vanhempia olemaan tietoisia älylaitteiden haitoista ja kiittää neuvoloita siitä, että aihe otetaan esille entistä paremmin. Hän korostaa, että vanhempien tulisi olla hereillä näistä asioista ja saada tarvittavaa ohjausta.
Lappeenrannan kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Juhani Junnilainen painottaa, että liiallinen älylaitteiden käyttö ei ole hyväksi lapsille eikä aikuisille. Hän iloitsee siitä, että tietoisuus älylaitteiden haitoista on lisääntynyt julkisuudessa.
Tulevaisuuden suunnitelmat ja toimintatapa
Uutta toimintamallia on tarkoitus suunnitella ja valmistella kevään aikana Etelä-Karjalassa. Käytännössä sitä voitaisiin päästä kokeilemaan noin vuoden päästä. Tavoitteena on puuttua älylaitteiden mahdollisiin haittavaikutuksiin jo ennen lapsen syntymää ja jatkaa keskustelua varhaiskasvatuksessa ja koulussa lapsen täysi-ikäistymiseen saakka.