Uusi tutkimus Suomen Koulutusarviointikeskuksesta on paljastanut, että lapset joutuvat usein kiusatuiksi asioista, jotka eivät ole heidän hallinnassaan, kuten perheen tulotaso ja perintö. Tutkimus selvitti viidennen luokan oppilaiden ja heidän opettajiensa kokemuksia syrjinnästä ja ennakkoluuloista. Tavoitteena oli ”ymmärtää kiusaamisen ja syrjinnän laajuus, syyt ja seuraukset”, tiedotteessa kerrotaan.
Vaikka koulun hallinto, opettajat ja vanhemmat tekevät parhaansa, kiusaaminen on edelleen suuri ongelma Suomen lapsille. Tutkimuksen mukaan keskimäärin kahdeksan oppilasta luokasta 20 lasta kiusataan vähintään kerran kuukaudessa.
Tutkimus osoitti, että lapsuuden kiusaaminen on yleisintä 12-15 -vuotiaiden lasten keskuudessa. Lapsen perheen tulotaso ja muut tekijät lisäävät heidän riskiään joutua kiusatuiksi, tutkimuksen mukaan. Lapset voivat joutua kiusatuksi esimerkiksi siksi, että he eivät käytä oikeanlaisia vaatteita tai älypuhelinta.
Tutkimus osoitti myös, että maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on noin samanlainen riski joutua kiusatuksi kuin heidän vertaisillaan alhaisimman tulotason ryhmissä – riippumatta siitä, kuinka varakkaita maahanmuuttajataustaisten lasten perheet ovat.
Tällaisissa tapauksissa uskonto, ihonväri ja kieli vaikuttavat, tutkimus osoitti. Samalla huonosti koulussa menestyvät lapset ovat alttiimpia kiusaamiselle verrattuna oppilaisiin, jotka saavat parempia arvosanoja. Tutkimus osoitti myös, että lapsen sosioekonominen tausta voi vaikuttaa näissä tilanteissa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 16 000 oppilaan kokemuksia 92 suomalaisesta koulusta. Digitaalisessa kyselyssä oppilaita pyydettiin kertomaan, kuka koulussa joutuu kiusatuksi.
Heille esitettiin ensin kiusaamisen määritelmä ja sen jälkeen heitä pyydettiin arvioimaan erilaisia tilanteita. Yhdessä kysymyssarjassa oppilaille esitettiin luettelo heidän luokkatovereidensa nimistä ja pyydettiin valitsemaan korkeintaan kolme kiusattua luokkatoveria, mukaan lukien itsensä, viimeisen vuoden aikana.
Tutkimus osoitti, että 46 prosenttia maahanmuuttajataustaisista lapsista oli joutunut vähintään yhteen kiusaamistapaukseen, kun taas 36 prosenttia heidän vertaisistaan oli. Lisäksi maahanmuuttajataustaisia lapsia kiusattiin syistä, jotka eivät olleet heidän hallinnassaan, useammin kuin vertaisiaan.
Vastaukset paljastivat, että lähes puolet (48%) luokan alhaisimman tulotason lapsista oli joutunut kiusatuiksi. Samanaikaisesti alle kolmasosa korkeimmin ansaitsevien perheiden lapsista oli kiusattu oppilaiden vastausten mukaan. Samalla 38 prosenttia keskituloisten perheiden lapsista (11-12-vuotiaat) oli kiusaamisen kohteena. Monissa tapauksissa oppilaat ehdottivat, että lapsia kiusataan jostain, mitä he ovat tehneet, tutkimuksen tulosten mukaan.
Sosiaalisen osallisuuden tutkimushanketta johti professori Matti Sarvimäki Aalto-yliopistosta, kun taas hankkeen projektipäällikkönä toimi keskuksen vanhempi arviointiasiantuntija Niina Nurkka.