news-01092024-235959

Rørvikin ja Kolvereidin kilpailu on lopetettava

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er i gode tider man må gjøre nødvendig omstilling, når vi har større rom for å lykkes med prosessen, enn i tider med store utfordringer, mindre ressurser og knapt med tid. Nå er situasjonen i Nærøysund slik at vi må lykkes med en større omstilling på tross av, og det kan vi absolutt få til. For omstilling er nødvendig og haster. Det viser først og fremst kommunens økonomiske status. Vi bruker mer penger enn vi får inn i kommunekassen, selv om Nærøysund kommune har større inntekter enn landsgjennomsnittet.

Det andre argumentet for en omstilling er kommunebarometeret som måler kvaliteten på de kommunale tjenestene. Der kommer vi nesten på bunn på plass 257. Det er ikke godt nok! En vekstkommune med et fantastisk næringsliv, tilflytting, dyktige ansatte og stort engasjement i frivilligheten, har potensialet for å havne en god del høyere på kommunebarometeret enn der vi er og har vært de siste årene. Vi har satt oss utfordrende mål tidligere og lyktes. Et godt eksempel er vekststrategien pluss1000. Nå er tiden kanskje inne for å sette oss nye mål? Jeg vil gjerne ta utgangspunkt i kommunebarometeret og se hva vi kan få til av utvikling hos oss.

Åtte av kommunene på topp 30 på Kommunebarometeret er sammenslåingskommuner. Her er en god mulighet for oss til å se og lære hvordan de har jobbet for å lykkes. Flere kommuner viser at de kan levere gode tjenester med effektiv ressursbruk. Dette greier mange kommuner selv om de gjennomfører stor omstilling, på grunn av store tap av skatteinntekter og en ny inntektsmodell som rammer mange kommuner hardt. Kommuner som har lavere inntekt enn det vi har i Nærøysund.

Grunnskole

Rørvik skole er for liten og har ikke de fasilitetene vi trenger for å gi alle en god skolehverdag. Det er tidligere vedtatt oppgradering, som må stå øverst på prioriteringslista vår når økonomien tillater oss det. Slik det er i dag strekker vi oss langt for å videreføre grendaskolene våre. Jeg håper vi kan forsvare videre drift, men ikke på bekostning av andre elever.

Vi har fått gratis SFO, men ikke tilstrekkelig finansiering fra regjeringen. Det er viktig at kommunale tilbud har tilstrekkelig finansiering. Alternativet blir dårligere kvalitet eller røde tall.

Barnevern

Vi har et godt barnevern der barnets beste legges til grunn. Det jobbes med å ta ned kostnader, uten at det skal gå ut over de Barnevernet skal beskytte, de aller mest sårbare blant oss – nemlig barna. Her må vi sikre kompetanse og kapasitet hos barnevernet i kommunen slik at de kan håndtere krevende saker og tilby gode og tilpassede tiltak. Innleie og dyre tiltak må gjennomgås. Vi kan ikke ha en vedvarende situasjon med stort overforbruk.

Barnehage

Gang på gang får vi barnehager som scorer høyt på foreldres tilfredshet. Det viser at vi har mange barnehager med høy faglighet her i Nærøysund. De må vi virkelig verdsette høyt. For min del er det ikke viktig om barnehagen er privat eller kommunal, så lenge de er en trygg omsorgsarena. Positivt er det også at Nord universitetet nå har startet opp desentralisert barnehagelærerutdanningen i Nærøysund. Som Ytringen avis så fint skriver «Det kommer ungene til gode». Min personlige opplevelse er at vi kan bli enda bedre på å følge opp barn som trenger ekstra oppfølging. Ikke alle barn får den hjelpen de trenger, eller får den for sent. For å unngå at små hull vokser seg store, må innsatsen settes inn tidlig – allerede i barnehagen. Det er viktig at barn som trenger faglig oppfølging, fanges opp så tidlig som mulig slik at nødvendige tiltak settes inn. Her ser ikke jeg at vi har noe rom for økonomiske kutt. Det vil få for store konsekvenser for barna og gi oss andre kostnader med tiden.

Helse

Noe av det som haster mest er en helhetlig utredning innen helse. Denne uka er det oppstart i utviklingsprosjektet «fra institusjon til heldøgnsomsorg». Her opplever jeg at samtlige lokalpolitikere forventer gode prosesser som fører til et grundig gjennomgått og forankret faglig grunnlag, som gjør oss i stand til å ta gode beslutning for fremtiden. Jeg kan si meg enig med Steinar Aspli i Senterpartiet når han uttrykker forståelse for frustrasjon, da vi ikke har lyktes godt nok i kommunikasjon med innbyggerne. La det bli et mål for høsten og vinteren, god kommunikasjon fra politisk – og administrativ ledelse.

Rivaliseringen mellom Rørvik og Kolvereid er ikke der vi bør kjempe kampene våre nå. Den viktigste kampen blir å få Nærøysund, som en distriktskommune i stand til å levere gode helsetjenester. For Høyre betyr dette en legetjeneste på både Kolvereid og Rørvik. Videre må vi gå gjennom hvordan yngre brukere med store tjenestebehov får sine kommunale tjenester. En nattevaktturnus koster fort mange millioner, her må også dette vurderes. Dette er kanskje det området som i størst grad trenger gode utredninger.

Sosialtjeneste

Antall brukere øker og av de store utfordringene vi står ovenfor er økt utenforskap avgjørende. Vi trenger alle som kan i arbeid, og de fleste trenger å være del av arbeidslivet. Vi skal spare, men faktumet er at vi nylig vedtok å øke sosialbudsjettet med 27 millioner. Jeg tenker vi har et potensial i å bruke mer kapasitet hos Ytre Namdal Vekst. Som eier må vi bruke de verktøyene vi har. Det handler om folk, og kutt her vil bare øke trykket på andre tjenesteområder. I tillegg må vi ha egne næringskontakter, i NAV, som koordinere mellom kommune, næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Her mangler vi ressursene som er nødvendig for å lykkes. Høyre tar på alvor den rapporteringen vi får om at NAV opplever store ressursutfordringer når det gjelder det økende antallet brukere av tjenestene og utbetalinger. Det er ikke bærekraftig over tid.

Økonomi

Det har kommet mange innspill til å bedre kommunens inntektsmuligheter. Det har også vært viktig for Høyre. Her har jeg vært med å be om at alle potensielle eiendommer utredes for salg. Kråkøya er et slikt eksempel. Utviklingen her sikres trolig best ved at eksterne krefter driver prosjektet fremover. Aksjene i NTE kan vi ikke selge. Her er vi en del av et større fellesskap, som i dag mottar inntekter av dette eierskapet. Like viktig eier vi en aktør som har et stort samfunnsoppdrag. Jeg vil at NTE skal bidra til at vi lykkes med viktige ambisjoner i klimapolitikken, og sikrer trøndersk næringsliv tilstrekkelig med fornybar energi. Det bidrar også til at vi kan bo og jobbe i Nærøysund, og gir inntekter i kommunekassen.

Fremover!

Nå må vi tørre ta tak og finne ei tydelig retning, for «skurre-og-gå» ledelse er det ikke rom for i Nærøysund. Her har spesielt ordfører og varaordfører en viktig rolle i å få frem et tydelig politisk prosjekt og god politisk styring. Mitt og Høyres mål er å bidra konstruktivt, uavhengig av posisjon eller opposisjon. Jeg er åpen for tilbakemeldinger, positivt og negativt. Det jeg ikke vil akseptere er adferd som oppleves som trakassering, verken for egen del eller på vegne av andre engasjerte lokalpolitikere. Selv om alvoret er der, gleder jeg meg oppriktig til å arbeide konstruktivt i det viktige arbeidet som står fremfor oss. Vi skal klare det, men det vil også medføre tøffe beslutninger. En god tone mellom politikere og mellom innbyggere er nødvendig. Når vi har kommet i en situasjon hvor økonomien er skakkjørt, og kvaliteten på tjenestene varierende, da kan det bare gå en vei. Fremover!