Satoja huijauskeskuksista vapautettuja Kiinan kansalaisia lennätettiin viime päivinä kotimaahan Myanmarin ja Thaimaan rajaseudulta. Heidät oli vapautettu Myanmarista, missä toimii suuren mittaluokan verkkohuijauskeskuksia viranomaisten ulottumattomissa. YK arvioi, että rikollisjengit ovat houkutelleet jopa satoja tuhansia ihmisiä töihin laittomiin keskuksiin usean vuoden aikana. Keskukset sijaitsevat Myanmarin pohjoisosassa lähellä Kiinan rajaa sekä Myanmarin ja Thaimaan rajalla. Monet keskuksissa työskentelevät ovat kiinalaisia, mutta joukossa on myös useiden muiden maiden kansalaisia.

Uutistoimisto Reuters on haastatellut keskuksista vapautettuja ihmisiä, kuten bangladeshilainen Faysal, joka kertoi huijauksen toimintatavoista. Huijarit ottavat yhteyttä esimerkiksi Whatsappin kautta ja toimivat kuten ”auervaarat”, huijaten ihastumisen kautta rahaa. Monet keskuksissa olleet ovat sanoneet olevansa ihmiskaupan uhreja ja joutuneensa tekemään pitkiä päiviä ilman palkkaa. Väkivaltaa käytetään pakottamaan ihmisiä jatkamaan työtä, jos he yrittävät kieltäytyä.

Viime kuussa myös Thaimaan viranomaiset aloittivat järjestelmällisemmän toiminnan huijauskeskuksia vastaan. Thaimaa on katkaissut sähköjä ja estänyt netin toimintaa joillakin Myanmarin vastaisilla raja-alueilla vaikeuttaakseen huijauskeskusten toimintaa. Thaimaan varapuolustusministeri Phumtham Wechayachai sanoi Mae Sotissa, että vapautukset olivat mahdollisia Myanmarin, Kiinan ja Thaimaan yhteistyöllä.

Kansainvälistä huomiota herättänyt kriminaalibisnes sai lisää näkyvyyttä tammikuun alussa, kun kiinalainen näyttelijä Wang Xing tuli huijatuksi. Hänelle oli luvattu työtä Thaimaassa, mutta päätyikin Myawaddyn kaupunkiin Myanmariin. Onneksi hänet on sittemmin vapautettu ja palautettu Kiinaan.

Myanmarissa ja Kiinan rajalla kukoistava verkkohuijausbisnes on synkkä ilmiö, joka vaatii kiireellisiä toimenpiteitä sekä kansainvälistä yhteistyötä sen kitkemiseksi. Ihmiskauppaan ja väkivaltaan perustuva huijauskeskusten toiminta on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka vaatii päättäväistä toimintaa kaikilta osapuolilta. Jokaisen ihmisen oikeus turvalliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun on pyhä ja tärkeä periaate, jota on puolustettava kaikissa tilanteissa.