news-13092024-071342

Uusi syövänhoito St. Olavsin sairaalassa Trondheimissa

70-vuotias Trine Bjørkvoll kertoo taistelleensa lymfesyövän kanssa useiden vuosien ajan. Hän kertoo, että sairaudella on ollut suuri vaikutus hänen elämäänsä. Viime vuonna hän sai hoitoa, joka on nyt saanut virallisen hyväksynnän Trondheimissa. Bjørkvoll kertoo, että hoito on merkinnyt hänelle kaikkea. Hänen perheessään vietetään kaksi liputuspäivää hänen kunniakseen – 5. syyskuuta ja 17. kesäkuuta, jolloin hänellä on syntymäpäivä. Mutta 5. syyskuuta on päivä, jolloin hän sai nämä solut. Hän toteaa, että hän ei olisi tässä ilman saamaansa hoitoa.

St. Olavin sairaalan syöpäklinikalla on pitkään työskennelty saadakseen sertifikaatin CAR-T-hoidon tarjoamiseen. St. Olav on nyt ensimmäinen norjalainen sairaala Osloon ulkopuolella, joka tarjoaa tätä hoitoa.

Unn Merete Fagerli on ylilääkäri syöpäosastolla. Hän korostaa, että tämä saavutus on mahdollista Kreftforeningenin ja sairaalan yhtenäisen ammattilaismiljöön ansiosta. Nyt hoidon voivat saada potilaat, joilla on aggressiivista lymfasyöpää. Fagerli kertoo, että kyseessä on edistynyt immunoterapian muoto, ja kuvailee hoitoprosessia seuraavasti: ”Otamme potilaan omat immuunisolut pois, jalostamme ne laboratoriossa Amsterdamissa geeniteknologian avulla, ja palautamme ne potilaalle muokattuina siten, että ne tappavat lymfasyöpäsolut.” Hän toteaa, että ammattilaisille on hienoa olla mukana kehitystyössä edistyneen immunoterapian parissa.

Sairaalanjohtaja Tom Christian Martinsen kuvailee tätä virstanpylvästä. Hän mainitsee, että hoitoa voidaan tulevaisuudessa tarjota myös muille potilasryhmille. Hän myöntää, että hoidosta aiheutuu suuria kustannuksia, mutta korostaa vaihtoehtojen olevan myös kalliita. Hän painottaa, että tärkeintä on, että hoito voi parantaa potilaat ja tarjota uutta toivoa.

Trine Bjørkvoll, joka sai hoitoa Oslossa, on iloinen siitä, että hoitoa tarjotaan nyt myös Trondheimissa. Hän kertoo, että matkustaminen ja poissaolo ovat olleet raskaita. Hänen oli oltava viisi viikkoa peräkkäin Oslossa hoidossa, ja matkoja laboratorioon ja valmistautumiseen sekä kontrolleihin oli useita. Hän iloitsee siitä, että nyt hän voi saada hoidon lähempänä kotiaan. Hän kertoo, että viimeisenä sairastumiskertanaan vuonna 2023 tätä hoitoa ei vielä ollut saatavilla Norjan rajojen sisäpuolella, ja hän jännitti, hyväksyttäisiinkö hoito vai ei. Kun päätös tuli, hän oli onnellinen siitä, että kaikki loksahti paikoilleen ja että hoito hyväksyttiin.

Syövänhoito tarjolla Trondheimissa

Trondheimin St. Olavsin sairaala on nyt ainoa sairaala Osloon ulkopuolella, joka tarjoaa tämän innovatiivisen syövänhoidon. Potilaat voivat saada hoitoa, joka on suunniteltu erityisesti aggressiivisen lymfasyövän hoitoon. Hoito edustaa uusinta kehitystä immunoterapian alalla ja tarjoaa toivoa potilaille, joilla on vaikeita syöpämuotoja.

Hoidon vaikutus potilaiden elämään

Trine Bjørkvollin tarina kertoo paljon siitä, miten uusi hoito voi muuttaa potilaiden elämää. Hän kokee, että hoito on pelastanut hänen henkensä ja antanut hänelle toivoa tulevaisuudesta. Tämäntyyppinen hoito voi merkitä eroa potilaiden selviytymisen kannalta ja tarjota heille mahdollisuuden elää täyttä elämää.

Tulevaisuuden näkymät

St. Olavsin sairaala on avannut uuden luvun syövänhoidossa tarjoamalla CAR-T-hoitoa. Tämä merkitsee merkittävää edistystä syöpähoidossa Norjassa ja antaa toivoa potilaille, joilla on vaikeita syöpämuotoja. Hoito voi mahdollistaa monien potilaiden paranemisen ja tarjota heille mahdollisuuden elää täysipainoista elämää sairaudesta huolimatta.