news-10092024-180310

Sanna Marin kritisoi verosuunnittelua, jota hän itse käyttää

Vuonna 2014 Tampereen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kutsui verosuunnittelua ”yhteiskunnan syöväksi”. Kehotuksistaan huolimatta vuonna 2024 entinen pääministeri Sanna Marin on itse hyödyntänyt verosuunnittelua pienentääkseen omien tulojensa veroprosenttia. Tässä artikkelissa tarkastelemme Marinin näkemyksiä verosuunnittelusta sekä hänen omasta toiminnastaan verotuksellisessa mielessä.

### Marinin näkemykset verosuunnittelusta

Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2014, Sanna Marin kirjoitti kotisivuilleen blogipostauksen, jossa hän arvosteli voimakkaasti entisen sosiaali- ja terveysministerin Laura Rädyn harjoittamaa verosuunnittelua. Marin viittasi Ylen uutiseen, jossa kerrottiin, miten Räty oli muuttanut tulojaan luontoiseduiksi ja verovapaiksi osingoiksi palkan sijaan. Tämä järjestely muistutti kansalaisjärjestö Finnwatchin somevaikuttajien holding-yhtiöjärjestelyä.

Marin kuvasi blogissaan verokikkailua yhteiskunnan syöpänä, joka murentaa kansalaisten yhteisvastuuta ja keskinäistä luottamusta. Hän korosti, että vaikka verosuunnittelu on laillista ja yksilön taloudellisen hyödyn näkökulmasta järkevää, se voi olla ongelmallista yhteiskunnan kannalta.

### Marinin toiminta verosuunnittelun suhteen

Vaikka Marin on aiemmin arvostellut verosuunnittelua, hän on itse hyödyntänyt sitä omassa taloudellisessa toiminnassaan. Marin on ottanut yrityksestään osinkoja alennetulla 7,5 prosentin verokannalla lain mahdollistaman enimmäissumman verran. Tämä on täysin laillista toimintaa, mutta herättää kysymyksiä Marinin aiemmin esittämistä periaatteista.

Lisäksi Marinin yritys on maksanut hänelle palkkana ja palkkioina 145 000 euroa, osa näistä on maksettu tavallisena ansiotulona. Marinin toiminta verosuunnittelun suhteen herättää keskustelua siitä, onko poliitikoilla oltava eettinen vastuu omasta verotuksestaan ja miten heidän tulisi suhtautua verosuunnitteluun yleisesti.

### Marinin kommentit ja puolueen linjaus

Sanna Marin on kommentoinut nostavansa yrityksestään palkkaa ja maksavansa siitä asianmukaiset verot. Hän on myös todennut, että yrityksestä nostetaan osinkoja erikseen arvioitava määrä ja näistä maksetaan veroa Suomen voimassa olevan verolainsäädännön mukaisesti. Marin on vakuuttanut, että toimii lain puitteissa ja noudattaa verotusvelvollisuuksiaan.

Vuonna 2023 SDP:n eduskuntavaaliohjelmassa listattiin yritysten osinkoverojärjestelyä verotukena toteutettuna yritystukena. Tässä yhteydessä osinkoverojärjestelyä pidettiin osana laajempaa yritystukikokonaisuutta, jota SDP oli valmis pienentämään. Marinin toiminta verosuunnittelun suhteen on herättänyt keskustelua siitä, miten poliitikkojen tulisi suhtautua verotukseen ja eettisiin kysymyksiin.

### Päätelmät

Sanna Marinin tapaus osoittaa, että verosuunnitteluun liittyvät kysymykset eivät ole mustavalkoisia. Vaikka verosuunnittelu voi olla laillista ja taloudellisesti järkevää yksilön kannalta, se herättää myös eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Poliitikoilta odotetaan usein esimerkillistä toimintaa myös omassa verotuksessaan, ja Marinin tapaus on nostanut esiin tarpeen selkeyttää poliitikkojen roolia ja vastuuta verosuunnittelun suhteen. Jatkokeskusteluun tarvitaan avoimuutta, rehellisyyttä ja selkeää linjaa siitä, miten verosuunnittelu tulisi nähdä osana yhteiskunnallista vastuuta ja oikeudenmukaisuutta.