news-10092024-064740

Valtava voitto: Suomen viranomaiset paljastivat murskatun sabotaasiverkoston

Viime kuukausina on saatu jatkuvasti uusia raportteja ulkomaisista sabotaasihankkeista useissa eurooppalaisissa maissa. Sabotöörit toimivat Venäjän ja Valko-Venäjän viranomaisten lähettäminä, ja heidän tavoitteenaan on kartoittaa, häiritä ja tuhota siviilien kriittistä infrastruktuuria sekä sotilaallisia kohteita. Tekijöiden tarkoituksena on saada aikaan painostusta, kiristää yksilöitä ja instituutioita sekä käydä kyber­sotaa. EU:ssa ja Naton piirissä sabotaasia tulkitaan Venäjän ja Valko-Venäjän yritykseksi destabiloida tilannetta ja luoda pohjaa konfrontaatiolle lännen kanssa.

Sabotöörit olivat asettaneet tarkkoja kohteita
Maanantaina järjestetyn lehdistötilaisuuden yhteydessä Puolan sisäministeri Tomasz Siemoniak ja digitaaliministeri Krzysztof Gawkowski kertoivat, että vihamielinen ulkomainen sabotaasiliiga oli paljastettu, kertoo Odessa Journal ja Kyiv Independent. ”Viime päivinä onnistuttiin hajottamaan sabotaöörijoukko turvallisuusviranomaisten ansiosta. Sabotöörit olivat asettaneet tarkkoja kohteita Puolassa ja toimivat tietyltä paikalta”, kertoi Gawkowski.

Toimivat GRUn komennossa
Ministerit vahvistivat, että sabotaöörit olivat toimineet Puolassa Venäjän ja Valko-Venäjän lähettäminä. Useat Naton maat ovat syyttäneet Venäjän sotilastiedustelua (GRU) verkkohyökkäyksistä Ukrainaa ja muita eurooppalaisia maita vastaan. Useita epäiltyjä vakoiluverkostoja, jotka väitetysti toimivat Minskistä ja Moskovasta käsin, on paljastettu Puolassa viime vuosien aikana. Venäjän viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet Puolan viimeisimpiä syytöksiä.

Videolla: Iskee yhteen Venäjän suurimmista
Vahvistaa aseistautumistaan
Puolan turvallisuusviranomaisten mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän lähettämät sabotaasiryhmät pyrkivät destabiloimaan Puolaa ja estämään sotilaallista sekä taloudellista tukea Ukrainalle. Puola on yksi Ukrainan tärkeimmistä liittolaisista ja se on toimittanut merkittäviä määriä aseita ja ammuksia. Puola on myös yksi niistä Naton maista, jotka aseistautuvat eniten ja nopeimmin peläten tulevaa venäläistä hyökkäystä Naton maihin.

Siemoniakin mukaan sabotaaöötoimet ovat todennäköisesti osa laajaa suunnitelmaa, joka sisältää myös tietohyökkäyksiä sekä yrityksiä painostaa Valko-Venäjän kautta siirtyviä maahanmuuttajia lähtemään Puolaan tekemään sabotaasitekoja, jotka voivat uhata maan turvallisuutta sisältä päin.
Kesäkuussa pidätetty 18 henkilöä
Kesäkuussa tuli ilmi, että Puolan poliisi oli pidättänyt 18 henkilöä, jotka ovat syytettynä pro­venäläisistä sabotaasiteoista Venäjän ja Valko-Venäjän puolesta. Sabotaa­sitekojen joukossa oli muun muassa tulipaloja. Yksi pidätetyistä oli myös osallisena suunnitelmaan tappaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyj. Kymmenen heistä, jotka pidätettiin ennen kesää, osallistuivat suoraan erilaisten sabotaasitekojen suunnitteluun ympäri Puolaa.