news-10092024-011933

Politiikot ovat eksyksissä

Utdanningsforbundet Innlandet on toimittanut 11-sivuisen lausunnon koulurakenteeseen liittyvässä asiassa. Maakunnan johtaja Thore Johan Nærbøe katsoo, että poliitikkojen tulisi lukea Utdanningsforbundetin vastaus huolellisesti.

Koulurakenteeseen liittyvä asia on herättänyt suurta kiinnostusta. Siitä on saatu 484 kirjallista lausuntoa kunnista, organisaatioilta, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Useat Utdanningsforbundetin paikallisyhdistykset ovat toimittaneet lausuntoja, samoin joitakin klubeja. Thore Johan Nærbøe pitää hyvänä asiana demokratian kannalta, että kiinnostus on suurta.

– Tämä on erittäin tärkeä asia, jolla on suuri merkitys opettajille, oppilaille, nuorille, perheille, yrityksille, alueille ja paikallisille yhteisöille. On hienoa, että kiinnostus on suurta, ja kehotan kaikkia maakuntavaltuuston poliitikkoja lukemaan kaikki kommentit huolellisesti ja todella ymmärtämään, mitä ne viestittävät, sanoo Thore Johan.
Hän on aiemmin kritisoinut julkisesti joitakin maakuntavaltuuston poliitikkoja, jotka ovat väittäneet, että lausunnot ovat merkityksettömiä, koska ne eivät ota vakavasti tilannetta. OA-lehdessä Thore Johan on todennut, että ”Poliitikot ovat eksyksissä”, ja siinä kuvataan, että Utdanningsforbundet ei ole armollinen lausunnossaan.

Koulutussektori yleisesti on alirahoitettu. On väärin supistaa tarjontaa toisella asteella. Mielestäni poliitikot, jotka katsovat varhaiskasvatussektoriin budjettitasapainon saavuttamiseksi, tekevät karkean arviointivirheen.

– Utdanningsforbundet Innlandet on tehnyt perusteellista työtä lausunnon kanssa. Emme ole samaa mieltä lausunnon oletuksesta. Koulutussektori yleisesti on alirahoitettu. On väärin supistaa tarjontaa toisella asteella. Mielestäni poliitikot, jotka katsovat varhaiskasvatussektoriin budjettitasapainon saavuttamiseksi, tekevät karkean arviointivirheen. Kuulemme jatkuvasti, että Norjan tulevaisuus on ihmisten voimavaroissa, emme voi luottaa tuleviin öljytuloihin. Silloin mielestäni poliitikon päätehtävä on etsiä tapoja vahvistaa tarjontaa oppilaille ennemmin kuin tehdä kaikkensa laadun heikentämiseksi, hän sanoo.
Neljä tärkeää näkökulmaa
Utdanningsforbundet on nostanut esiin neljä tärkeää näkökulmaa:

– Oppilailla on oikeus koulu- ja tarjontarakenteeseen, joka antaa heille mahdollisuuden valita kiinnostuksensa mukaan.
– Oppilailla on oikeus tasavertaiseen tarjontaan riippumatta siitä, missä he asuvat maakunnassa.
– Oppilailla on oikeus kouluun, joka torjuu syrjäytymistä.
– Oppilailla on oikeus kouluun, joka noudattaa maksuttomuusperiaatetta.

Oppilaat eivät ole vain tulevia työvoimaa ja veronmaksajia. Koululla on paljon suurempi yhteiskunnallinen tehtävä. Tehtävämme on auttaa oppilaita toteuttamaan se potentiaali, joka piilee inhimillisessä luonnossa. Ja ihmiset eivät ole vain jotakin, mitä olemme, se on jotakin, mitä tulemme kokemusten kautta.

– Kirjoitamme lausunnossamme, että on tärkeää muistaa, että koululla on vastuu siitä, että oppilaat kokevat merkityksellistä ja hyvää elämää yhdessä luokkatovereiden ja muiden kanssa opiskellessaan. Oppilaat eivät ole vain tulevia työvoimaa ja veronmaksajia. Koululla on paljon suurempi yhteiskunnallinen tehtävä. Tehtävämme on auttaa oppilaita toteuttamaan se potentiaali, joka piilee inhimillisessä luonnossa. Ja ihmiset eivät ole vain jotakin, mitä olemme, se on jotakin, mitä tulemme kokemusten kautta. Minun näkökulmastani näyttää siltä, että liian monet päätöksentekijät unohtavat tämän, kun budjettia tasapainotetaan, sanoo Thore Johan.
Puuttuvia taloudellisia näkökulmia
Innlandetin maakunnassa 2. syyskuuta pidetyssä suullisessa kuulemisessa useat alueelliset poliittiset neuvostot ottivat esille puuttuvat taloudelliset arvioinnit kuulemuksen luonnoksessa. Utdanningsforbundet Innlandet kokee, että puuttuvat taloudelliset seuraukset heikentävät sitä, mitä on esitetty, ja tekevät mahdottomaksi arvioida ehdotuksia.

Kun lisäksi lukee, että hallinto aikoo esittää taloudelliset arvioinnit kuukauden JÄLKEEN kuulemisen määräajan umpeuduttua ja että oppilasmääriä koskeva tieto näyttää olevan virheellistä, tämä alkaa muistuttaa farssia.

– On tosiasia, että maakunnanjohtajan kuulemuksen luonnoksessa on erittäin puutteellisia taloudellisia arvioita. Tätä on vahvistanut useat lähteet, erityisesti raportissa, jonka on laatinut KS Konsulent Lom kunnan puolesta. Ymmärrän hyvin maakuntavaltuuston poliitikkoja, jotka ovat huolissaan näin vakavan päätöksen tekemisestä tällä perusteella. Kun lisäksi lukee, että hallinto aikoo esittää taloudelliset arvioinnit kuukauden JÄLKEEN kuulemisen määräajan umpeuduttua ja että oppilasmääriä koskeva tieto näyttää olevan virheellistä, tämä alkaa muistuttaa farssia, hän sanoo.
Innlandetin maakuntahallitus on yksimielinen siitä, että tämä tekee mahdottomaksi ottaa kantaa siihen, tuoko koulujen lakkauttaminen todellisia säästöjä.
– Hallituksessamme on kokeneita luottamushenkilöitä, jotka ovat olleet mukana monissa kunnallisissa uudelleenjärjestelyissä, emmekä ole nähneet niin selkeitä puutteita esityksessä, hän sanoo.
Laaja lausunto
Utdanningsforbundet Innlandet on toimittanut pitkän lausunnon. Thore Johan on kuitenkin jo saanut palautetta poliitikoilta, jotka kiittävät perusteellisesta panoksesta.
– Olemme käyneet läpi monia pitkiä prosesseja tämän kuulemisen yhteydessä. Maakuntahallitus on työskennellyt sen parissa useita kertoja, ja olemme hankkineet ulkopuolista asiantuntemusta antamaan meille panoksia. Edustamme 12000 jäsentä Innlandetissa ja meillä on jäseniä kaikissa toisen asteen kouluissa. Olemme toimittaneet lausunnon, joka perustuu ammatilliseen ja tutkimukseen perustuvaan osaamiseen. Havaitsemme, että monet muutkin ovat samaa mieltä kanssamme näkemyksistämme. Toivomme perusteellisia ja hyviä keskusteluja, joissa kuulemisen merkitystä korostetaan, sanoo Thore Johan.