news-04092024-000836

Hevostuen budjetti leikataan yli viidenneksen – tuki yli 500€/hevonen

Hallituksen budjettiriihessä tehtiin päätös hevosalan tuen leikkauksesta, mikä tarkoittaa yli viidenneksen pudotusta alan saamasta tuesta. Suurimmat tuen saajat, kuten Suomen Hippos ja Vermon ravirata, ovat olleet merkittävässä roolissa hevosalan tukipotin jakamisessa. Viime vuonna Vermon ravirata sai valtiolta lähes kuusi miljoonaa euroa tukea, kun taas tänä vuonna tuen määrä on laskettu yli viiden miljoonan euron.

Hevosalan tukipotti on perinteisesti ollut suuri, mutta valtiovarainministeriössä on herännyt kysymys siitä, onko tuki ollut suhteessa hevosten määrään. Suomessa arvioitiin vuonna 2023 olevan noin 71 500 hevosta, mikä tarkoittaisi laskennallisesti noin 545 euroa tukea hevosta kohden. Tämä summa on herättänyt keskustelua siitä, onko hevosalan tuki ollut oikeudenmukaista verrattuna muihin aloihin.

Yksi suurimmista tuen saajista on Espoossa sijaitseva Vermon ravirata, joka sai vuonna 2023 noin 5,8 miljoonaa euroa valtion tukea. Tämä summa on ollut merkittävä osa Vermon raviradan toiminnan rahoitusta, ja leikkaukset voivat vaikuttaa radan toimintaan tulevaisuudessa. Muita suuria tuen saajia ovat muun muassa Lahden hevosystäväinseura ja Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto, jotka ovat saaneet miljoonien eurojen tukisummia toimintaansa.

Hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen tarkoitetun lain mukaan avustuksista vähintään 95 prosenttia osoitetaan raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestölle sekä sen jäsenyhteisöille. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa hevosalan tuesta menee keskitetysti näille tahoille, jotka vastaavat tuen jakamisesta ja käytöstä eri toimijoiden kesken.

Hevosalan tukien leikkaaminen herättää kysymyksiä siitä, miten alan toimijat pystyvät jatkossa rahoittamaan toimintaansa ja ylläpitämään hevoskulttuuria Suomessa. Monet hevosalan harrastajat ja ammattilaiset ovat huolissaan siitä, miten leikkaukset vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa harjoittaa harrastustaan tai ammattiaan. On tärkeää, että hevosalan tuki ja tukimuodot tarkastellaan kokonaisvaltaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta ala voi jatkossakin kukoistaa ja kehittyä.

Hevosalan merkitys Suomessa

Hevosala on ollut perinteisesti tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja elinkeinoelämää. Hevoset ovat olleet merkittävässä roolissa maataloudessa, urheilussa ja vapaa-ajantoiminnassa. Suomessa on pitkä historia hevoskasvatuksessa ja -urheilussa, ja alalla on edelleen vahva asema monien ihmisten elämässä.

Hevoset ovat olleet keskeisessä roolissa maatalouden kehityksessä ja tuottavuudessa. Ne ovat olleet tärkeä työvoimavara pelloilla ja metsissä, ja ne ovat olleet korvaamattomia apureita monille maanviljelijöille ja metsätyöntekijöille. Hevoset ovat myös olleet suosittuja kulkuneuvoja ja kuljetusvälineitä ennen autojen yleistymistä.

Hevosurheilu on ollut suosittua Suomessa jo vuosikymmenten ajan. Ravit ovat olleet erityisen suosittuja tapahtumia, joissa ihmiset ovat kokoontuneet seuraamaan hevosten kilpailuja ja nauttimaan yhteisestä ajasta. Raviradat ovat olleet tärkeitä kokoontumispaikkoja niin harrastajille kuin katsojillekin.

Hevosalan merkitys Suomessa ei siis rajoitu pelkästään hevosten kasvatukseen ja kilpailuihin, vaan se ulottuu monille eri elämänalueille. Hevoset ovat olleet osa suomalaista identiteettiä ja kulttuuria, ja niiden merkitys on edelleen suuri monille ihmisille.

Hevosalan tukien vaikutukset

Hevosalan tukien leikkaaminen voi aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia alan toimintaan ja kehitykseen. Monet hevosalan toimijat ovat riippuvaisia valtion tuesta toimintansa ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Leikkaukset voivat vaikeuttaa toimijoiden taloudellista tilannetta ja vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa harjoittaa harrastustaan tai ammattiaan.

Vermon raviradan tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten tukien leikkaaminen voi vaikuttaa merkittävästi yksittäiseen toimijaan. Rata on saanut vuosien varrella merkittävää tukea valtiolta, ja leikkaukset voivat vaikuttaa radan toimintaan ja kilpailukykyyn tulevaisuudessa. Samoin muut suuret tuen saajat voivat kohdata haasteita toimintansa ylläpitämisessä ilman riittävää tukea.

Hevosalan tukien vaikutukset voivat näkyä myös laajemmin hevosharrastajien ja -urheilijoiden keskuudessa. Monet ovat riippuvaisia tuesta voidakseen harjoittaa harrastustaan tai ammattiaan, ja leikkaukset voivat vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa osallistua kilpailuihin, tapahtumiin ja muihin hevosalan aktiviteetteihin.

Hevosalan tulevaisuus Suomessa

Hevosalan tulevaisuus Suomessa riippuu pitkälti siitä, miten alan tuki ja tukimuodot kehittyvät tulevaisuudessa. On tärkeää, että hevosalan toimijat pystyvät saamaan riittävää tukea toimintansa ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Samalla on tärkeää, että tuki jaetaan oikeudenmukaisesti eri toimijoiden kesken ja että se kohdistetaan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Hevosalan merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa on suuri, ja on tärkeää, että ala voi jatkossakin kukoistaa ja kehittyä. Hevoset ovat olleet osa suomalaista kulttuuria ja elinkeinoelämää jo vuosikymmenien ajan, ja niiden merkitys ei ole kadonnut nykypäivänäkään. Vaikka hevosalan tukien leikkaaminen voi tuoda haasteita alan toimijoille, on tärkeää, että ala kykenee sopeutumaan muutoksiin ja kehittymään tulevaisuudessa.