Kokaiinin käyttö on yhä epänormaalia
Vaikka vaikuttajat ja poliitikot yrittävät esittää kokaiinin käytön täysin normaalina asiana, tämä ei vastaa todellisuutta. Viimeisimpänä on ollut Saba Hatzimarkos, joka väittää, että on vaikea löytää ketään, joka ei olisi päihtynyt laittomista huumeista. En tiedä, kenen kanssa tai missä Hatzimarkos viettää aikaa Trondheimin yöelämässä, mutta itse työskentelen yöelämässä politiikan parissa useilla eri paikoilla. Se on sosiaalista ja mukavaa, väitteet siitä, että yöelämä olisi muuttumassa dystooppiseksi kohtaukseksi täynnä zombeja ja sieluttomia katseita, eivät vastaa sitä todellisuutta, jonka näen selvänä työntekijänä Trondheimin yöelämässä. Useimmat ovat hieman humalassa alkoholista, tanssivat, nauttivat ja luovat hyviä muistoja ystävien kanssa.
Olen syvästi huolissani siitä, että vaikuttajat kuten Hatzimarkos, mutta myös poliitikot puolueista kuten Senterpartiet ja Fremskrittspartiet, edistävät kokaiinin käytön normalisointia. Vaikka he yrittävät varoittaa sen käytöstä julkisissa lausunnoissaan, pelkään, että lausunnot siitä, että ”kaikki” käyttävät kokaiinia, saavat ihmiset todella uskomaan siihen. Erityisen huolissani olen siitä, että nuoret saattavat saada vaikutelman siitä, että he ovat epänormaaleja, jos he eivät käytä kokaiinia, koska vaikuttajat ja poliitikot sanovat sen olevan täysin normaalia.
Tosiasiat ovat, että kokaiinin käyttö on epänormaalia. FHI:n mittaukset osoittavat, että vuonna 2023 2,2 prosenttia väestöstä oli käyttänyt kokaiinia viimeisten kahdentoista kuukauden aikana. 97,8 prosenttia väestöstä ei siis ollut käyttänyt kokaiinia viimeisen vuoden aikana.
Kuinka Hatzimarkos voi siis tänä vuonna, mutta myös viime vuonna, väittää, että se on normalisoitunut, on vaikea ymmärtää. Sekä virallisia tilastoja tarkasteltaessa että omien kokemusteni perusteella työntekijänä Trondheimin yöelämässä, tilanne ei vaikuta normaalilta. Kokaiinin käyttö on haitallista, sillä on korkea riippuvuuspotentiaali ja kuten kaikkien muidenkin huumeiden kanssa, sitä ei pitäisi sekoittaa. Erityisesti ei alkoholin kanssa. Jos haluaa olla täysin terve, sitä ei pitäisi käyttää, varsinkin jos on nuori. Samalla tavalla kuin nuorten ei pitäisi käyttää alkoholia ja mieluiten välttää norjalaista perinnettä juoda itsensä humalaan.
Onko aika vaatia täydet ihmiset takaisin? Ihmiset kuolevat, ja olemme yksi Euroopan pahimmista tilanteista. Meidän on muutettava keskustelu huumeiden käytöstä. Toisaalta edistämme normaalisoitumisen väärinkäsitystä nuorten keskuudessa. Toisaalta käytämme sanoja kuten ”häviäjät” ja haluamme lähettää poliisin heidän (harvojen ihmisten) luokse, jotka käyttävät laittomia huumeita. Huumeiden käyttö on ennen kaikkea terveysongelma. Vuosikymmeniä olemme käyttäneet rangaistuksia, leimautumista ja haukkumasanoja. Onko se toiminut? Viime vuosikymmenten sanomalehtiarkistoista voimme lähes jatkuvasti lukea väitteitä (olemattomasta) huumekriisistä, jonka jälkeen vaaditaan enemmän rahaa ja valtaa poliisille. Olemme pahassa kierteessä. 31. elokuuta on yliannostuspäivä. Norjassa meillä on valtavia yliannosmääriä. Viime vuonna 363 ihmistä menehtyi. He jättivät jälkeensä vanhempia, kumppaneita, lapsia, ystäviä. Uskommeko, että nämä olisivat parantuneet, jos heitä kutsuttaisiin häviäjiksi, heitä heitettäisiin putkaan tai heidät määrättäisiin suuri sakko? Se ei ole toiminut tähän mennessä. Jotkut haluavat rankaista heitä, kunnes he ovat vakavasti sairaita, vasta silloin he saavat apua. Haluan, että kaikki saavat apua ilman pelkoa rangaistuksesta terveysongelmiensa takia.
Haluaisin nähdä selkeämmän ja faktoihin perustuvan keskustelun huumeista. Useimmat ihmiset eivät käytä kokaiinia. Useimmat, jotka kokeilevat kokaiinia tai muuta laitonta huumeita (vaikka eivät pitäisi), lopettavat itse. Kaikki ansaitsevat apua sen sijaan, että heitä rangaistaan terveysongelmiensa takia.
Siksi aion taistella aitojen huumeuudistusten puolesta. Mitä mieltä sinä olet? Lähetä tekstisi osoitteeseen debatt@adresseavisen.no tai osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttiosiossa – ja muista käyttää koko nimeäsi!