news-30082024-114433

Valtakunnan tasolla on käyty kiivasta keskustelua koulutus- ja tarjontarakenteista. Innlandetin asukkaat ovat nyt kuitenkin saaneet mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Vielä on viikko aikaa käyttää hyväkseen kuulemismahdollisuus koskien toisen asteen koulutusta. Monet ovat esittäneet hyviä ehdotuksia ja rakentavia ratkaisuja. Samalla poliittinen johtomme ei näytä kykenevän ymmärtämään, että heidän ehdotuksensa eivät ratkaise kohtaamiamme ongelmia, vaan pikemminkin vahvistavat niitä.

On tullut aika, että Sosialidemokraatit, Høyre ja Miljøpartiet De Grønne ottavat Innlandetin lääninhallituksen vakavasti ja ymmärtävät, että koulutuspolitiikalla on tärkeä rooli aluepolitiikassa. Rødt ja monet muut kanssamme tunnistavat luteen käytävällä – keskittämispoltiikan. Tämä keskittämispoltiikka vaikeuttaa monien nuorten koulutuksen saamista omalta paikkakunnaltaan ja estää monet pienet ja keskisuuret yritykset Mjøs-alueen ulkopuolella saamasta tarvitsemaansa työvoimaa kehittyäkseen.

Me, jotka taistelemme vahvan koulutustarjonnan ja työpaikkojen puolesta maaseudulla, ja jotka uskovat, että kansan ääni on kuultava, kohtaamme väitteen siitä, että olemme merkityksettömiä, taistelemme menetetyn asian puolesta emmekä ota asioita vakavasti. Rødt tunnistaa haasteet, mutta näkee myös mahdollisuudet. Haluamme käyttää lääninhallituksen varoja vahvistaaksemme optimismin, jota kohtaamme monissa kunnissa, emmekä murskata sitä. Haluamme lääninhallituksen, joka ottaa vastuun alueiden kehittämisestä ja rakentaa koulutustarjonnan, joka luo mahdollisuuksia.

Tavoitteena on luoda 10 000 uutta työpaikkaa Innlandetiin vuoteen 2030 mennessä. Tämä lisää tarvetta muuttoliikkeelle ja koulutukselle. Tätä ei kuitenkaan näy päätöksenteossa poliittiselta johdolta tänään. Päinvastoin, he valmistelevat tietä maaseudun jatkuvalle autioitumiselle ja sulkevat silmänsä kehitysmahdollisuuksilta.

Sama poliittinen johto kieltäytyy näkemästä koulutuspolitiikkaa laajemmassa yhteydessä. On vaikea ymmärtää, että niin monet kunnallispoliitikot, niin monet pormestarit ja niin suuri osa liike-elämää ovat aktiivisesti vastustamassa johtavien lääninpoliitikkojen toimia.

Me Rødtissa olemme vakuuttuneita siitä, että monet paikallisyhteisöt osoittavat itsevarmuutta, ja uskomme, että kansanvalta on tärkeää eikä vain käsite. Tämä keskustelu koskee kehittämistä, ei lopettamista. Kyse on siitä, että maaseudun ihmiset haluavat tulla kuulluiksi, eivät hallituiksi! Sosialidemokraattien, Høyren ja Miljøpartiet De Grønnen lääninpoliitikkojen on ymmärrettävä tämä. Heidän on hylättävä suunnitelmat, jotka tuhoavat koulutustarjonnan ja työskenneltävä sen sijaan kehityksen puolesta vastatakseen julkisen ja yksityisen sektorin työvoimatarpeisiin.

Alueellisen kehityksen edistäminen

Innlandetin alueella on paljon potentiaalia taloudelliseen kasvuun ja kehitykseen. Koulutus on avain tähän kehitykseen, ja siksi on tärkeää, että koulutustarjonta on monipuolista ja saavutettavissa eri puolilla aluetta. Keskitetty koulutuspolitiikka ei vain vaikeuta nuorten mahdollisuuksia saada laadukasta koulutusta omalla paikkakunnallaan, vaan se myös vaarantaa alueen taloudellisen kehityksen.

Maaseudun haasteet ja mahdollisuudet

Maaseudun elinvoimaisuus ja kehitys ovat keskeisiä asioita Innlandetin tulevaisuuden kannalta. Koulutuksen ja työllisyyden tukeminen maaseudulla on ratkaisevan tärkeää väestökadon ja taloudellisen taantuman torjumiseksi. On tärkeää, että poliittiset päättäjät ymmärtävät maaseudun erityistarpeet ja pyrkivät luomaan kestäviä ratkaisuja alueen kehityksen tukemiseksi.

Demokratian ja osallistumisen merkitys

Kansan äänen kuuleminen ja demokratian periaatteiden kunnioittaminen ovat olennaisia osia hyvää hallintotapaa. Poliittisten päätösten tulee perustua laajaan osallistumiseen ja avoimeen keskusteluun, jotta ne palvelevat kaikkia alueen asukkaita. Innlandetin lääninhallituksen on otettava huomioon kansalaisten mielipiteet ja tarpeet päätöksenteossa, jotta alue voi kehittyä tasapainoisesti ja kestävästi.