news-26082024-111810

Valtioiden rajat ylittävä huumekauppa on aina ollut vakava ongelma, ja hiljattainen pidätysten sarja Norjassa on saanut viranomaiset kiinnittämään erityistä huomiota tähän laittomaan toimintaan. Kriposin viimeaikainen tutkinta paljasti laajan kansainvälisen huumeverkoston toiminnan, joka ulottui Euroopasta aina Etelä-Amerikkaan asti.

# Norjalaiset merenkulkijat mukaan huumekauppaan

Vuonna 2023 Kripos aloitti tutkinnan drapsforsøkista norjalaisella purjeveneellä Atlantin valtamerellä. Kahden norjalaisen kansalaisen ollessa aluksella, tutkinnassa paljastui merkkejä mahdollisesta huumekaupasta veneellä. Tämä johti narkotika-aiheisen tutkinnan käynnistämiseen, jonka myötä paljastui norjalaisten toimivan keskeisissä rooleissa kokaiinin salakuljetuksessa Etelä-Amerikasta Eurooppaan purjeveneillä.

Kriposin poliisiadvokaatti Anja Perminow Stenersen kertoo, että useat verkoston toimijat asuivat Espanjassa, mikä johti Norjan poliisin yhteistyöhön Espanjan viranomaisten kanssa. Tutkinnassa paljastui yhteyksiä Espanjassa käynnissä olevaan tutkintaan, jossa Policia Nacional ja National Crime Agency (NCA) Britannian kanssa toimivat yhdessä.

# Massiivinen kokaiinilasti takavarikoitu

Tutkinnan edetessä Martiniquen rannikolla tehtiin massiivinen 1,5 tonnin kokaiinilasti takavarikko loppuvuodesta 2023. Samanaikaisesti Espanjan viranomaiset pidättivät kahdeksan henkilöä liittyen tähän takavarikkoon. Yhteistyö muiden maiden poliisivoimien kanssa johti yhteensä 52 henkilön pidätykseen, joista 12 oli norjalaisia. Kuusi heistä on jo luovutettu Espanjaan.

Lisäksi kaksi norjalaista on pidätetty Kolumbiassa ja kaksi Espanjassa. Entinen norjalainen kansalainenkin on joutunut kiinniotetuksi Espanjassa. Tutkinnanjohtaja Elin Sylte Eikrem Kriposista toteaa, että viranomaiset epäilevät verkon salakuljettaneen suuria määriä huumausaineita pitkän ajan kuluessa.

# ”El Profesor” ja hänen rikollinen toimintansa

Espanjan poliisi on identifioinut vähintään kymmenen purjevenettä, joita norjalaiset ovat käyttäneet huumekauppaan. Norjalaiset ovat toimineet mekaanikkoina, kapteeneina ja miehistön jäseninä useilla veneillä. Osa heistä on myös rekisteröity omistajiksi useille purjeveneille Espanjan oikeusasiakirjojen mukaan.

Järkyttävää on se, että norjalaiset ovat pitäneet niin keskeisiä rooleja tällaisessa rikollisessa verkostossa. Elin Sylte Eikrem Kriposista kommentoi, että tämä tapaus osoittaa, että huumausaineiden reitit Etelä-Amerikasta Norjaan eivät ole niin pitkiä kuin voisi kuvitella.

Espanjan poliisi epäilee, että itänorjalainen mies 40-vuotiaana on kokaiiniveneliigan johtaja. Hänet tunnetaan ”El Profesor” eli ”Professorina”, sillä Espanjassa hän on esiintynyt norjankielen opettajana. Mies kiistää syytteet.

# Verkoston toiminta Espanjan aurinkorannikolla

Espanjan poliisi kertoi 19. heinäkuuta, että he uskovat ”El Profesorin” harjoittaneen huumekauppaa yli 20 vuoden ajan. Hän on rekrytoinut venetiimin jäseniä purjeveneille.

Yksi vangituista norjalaisista on entinen pankki- ja kassakuljetusryöstäjä, joka on jo istunut pitkiä vankeusrangaistuksia. Espanjan poliisi uskoo, että ”El Profesor” koordinoi huumausaineiden tuotantoa ja kuljetusta kolumbialaisten ja meksikolaisten kartellien kanssa. Espanjan poliisin mukaan jäsenet elivät korkealla elintasolla aurinkorannikolla, kiitos rikollisen toiminnan.

Tutkinnan mukaan ryhmä käytti Valencian, Alicanten, Almerían, Málagan ja Kanariansaarten logistiikkapisteinä ennen purjehdusta Etelä-Amerikkaan. Brasiliassa, Kolumbiassa, Guyanassa, Trinidadissa ja Tobagossa sekä Saint Luciassa purjeveneet huollettiin odottaen ”El Profesorin” ja hänen oikean käden antamia käskyjä lastata huumausaineita.

# Yhteenveto

Norjalaisten pidätys kansainvälisen huumeverkoston toiminnassa on jälleen muistutus siitä, miten laaja ja monimutkainen huumekauppa voi olla. Viranomaisten tiivis yhteistyö eri maiden välillä on ratkaisevaa tämänkaltaisten verkostojen paljastamisessa ja niiden toiminnan estämisessä. Tämä tapaus korostaa tarvetta jatkaa valppautta ja yhteistyötä rikollisuuden torjunnassa.