news-23082024-230415

Kikhostetapausten määrä on kaksinkertaistunut kesän aikana, ja kolme neljästä jää ilman tehosterokotetta. Tänä vuonna kikhoste, tai hundredagarshoste, on ollut epidemian vuosi, kertoo Fredrik Skår Folkehelseinstituutista. Sairaus alkaa tavallisesti flunssan tapaan lievänä yskänä. Sitten seuraa vinkuvaa hengitystä ja voimakkaita yskänkohtauksia, usein oksentelun ja pahoinvoinnin kera. Norjassa rekisteröityjen kikhostetapausten määrä on kaksinkertaistunut kesän aikana, 2102 tapauksesta toukokuun lopussa 4037 tapaukseen viikolla 32, kertovat FHI:n tiedot.

Kombinaatiovirusrokotteen tärkeys

Suurin osa meistä on jo saanut yhdistelmärokotteen kikhostetta, poliota, difteriaa ja jäykkäkouristusta vastaan lapsuusrokotusohjelman kautta. Mutta tiesitkö, että rokotus tulisi uusia joka kymmenes vuosi? Vaikka olemme saaneet rokotteen useita kertoja vauvaiästä lähtien, se ei kestä yhtä kauan kuin jotkut muut rokotteet. Siksi suosittelemme kaikkia aikuisia ottamaan uuden annoksen joka kymmenes vuosi, FHI:n Skår sanoo.

Vain neljä viidestä aikuisesta suojattu

Vuodesta 2013 alkaen kaikki kymmenennen luokan oppilaat ovat saaneet tarjouksen yhdistelmärokotteesta neljää tautia vastaan. Tämän Giske hyväksyi kahdeksan vuotta sitten, kuten selvisi hieman selaamalla helsenorge.no-sivustoa. Mutta kahden vuoden kuluttua hän on niin huonosti suojattu, että FHI suosittelee uutta annosta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana vain 25 prosenttia aikuisväestöstä on noudattanut tätä suositusta, kertoo kansallinen rokotusrekisteri SYSVAK.

Vaksinointi unohtuu helposti

Takaisin Bergenin yliopistoon, myös Linea Klokk joutuu tarkistamaan journalinsa selvittääkseen, onko hän edelleen suojattu kikhostetta vastaan. Hän uskoo ihmisten unohtavan rokottaa itsensä sen jälkeen, kun poistuvat lapsuusrokotusohjelmasta. Yhtäkkiä ollaan aikuisia, eikä kukaan sano, että pitäisi tehdä niin. Silloin se saattaa unohtua, sanoo opiskelija.

Hän sai itse sarjan rokotteita matkustaessaan Tansaniaan. En tiedä, olisinko ottanut niitä, jos en olisi tarvinnut sitä matkustaakseni. Hän ei ole yksin tämän ajatuksen kanssa, Skår uskoo. Tiedämme, että monet ottavat tämän rokotteen matkustaessaan, jotka monet tekevät 20-luvulla, joten jotkut ovat todennäköisesti saaneet päivityksen sen jälkeen, hän sanoo. Onko sinulla suositusta niille, jotka eivät ole olleet reppureissulla ja tarkistaneet rokotustensa tilaa? Suosittelemme kaikkia rokottamaan itsensä joka kymmenes vuosi. Se suojaa muitakin tauteja kuin kikhostetta, joten tässä on monta hyvää syytä rokottaa itsensä.

Julkaistu 21.08.2024 klo 21.18

Päivitetty 21.08.2024 klo 22.47