news-22082024-192759

Tarja Jaakkola on nimitetty Naton puolustusinvestointien apulaispääsihteeriksi

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on nimittänyt Tarja Jaakkolan palvelemaan apulaispääsihteerinä puolustusinvestointien osalta, mikä on korkein asema, jota suomalainen on koskaan pitänyt Natossa. Tarja Jaakkola on toiminut puolustusministeriön Resurssipolitiikan osaston johtajana vuodesta 2022. Kuva: PuolustusministeriöPuolustusministeriön virkamies on nimitetty korkeimpaan virkaan, jota suomalainen on koskaan pitänyt Natossa. Ministeriö ilmoitti torstaina, että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on nimittänyt Tarja Jaakkolan, ministeriön Resurssipolitiikan osaston pääjohtajan, palvelemaan apulaispääsihteerinä puolustusinvestointien osalta. Hän aloittaa tehtävässään 2. syyskuuta.

Roolissaan Jaakkola johtaa Puolustusinvestointien osastoa, joka valvoo Naton ja liittoutuneiden materiaalikykyjen kehittämistä, mukaan lukien ilmatorjunta ja ohjustorjunta. Hän toimii myös kansallisten aseistusjohtajien konferenssin puheenjohtajana. ”Olen erittäin iloinen, että minut on nimitetty näin vastuulliseen ja vaativaan tehtävään. Nykyinen turvallisuustilanne korostaa puolustusmateriaalin, puolustusteollisuuden ja liittolaisyhteistyön tärkeyttä Naton pelotteessa ja puolustuksessa,” Jaakkola totesi ministeriön lausunnossa. Jaakkola on ensimmäinen suomalainen, joka on nimitetty apulaispääsihteeriksi. ”Jaakkolan nimitys on hieno uutinen sekä Suomelle että Naton kannalta. Suomella on asiantuntemusta ja kokemusta tarjottavana korkeisiin asemiin. Mikä tekee tästä nimityksestä vieläkin merkittävämmän, on se että Suomi ei ole ollut Natossa pitkään,” puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok) kommentoi. Suomi liittyi allianssiin huhtikuussa 2023. Juristi Jaakkola on toiminut puolustusministeriön Resurssipolitiikan osaston pääjohtajana kahden vuoden ajan. Sitä ennen hän toimi ministeriön Materiaaliyksikön päällikkönä ja vanhempana ministerineuvonantajana, sekä hoiti myös johtotehtäviä Euroopan puolustusvirastossa Brysselissä. Natolla on seitsemän muuta apulaispääsihteeriä, mukaan lukien toinen nainen, Ranskasta kotoisin oleva Marie-Doha Besancenot. Hän nimitettiin viime syksynä ja vastaa julkisesta diplomatiasta. Eroava pääsihteeri Stoltenberg vieraili Suomessa kesäkuussa. Kymmenen vuoden virkakauden jälkeen hänet seuraa entinen Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.

Käyttäjät, joilla on Yle-tunnus, voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin on selitetty täällä.