news-21082024-192203

Naton joukot voivat pitää harjoituksia Suomessa jännittyneen ilmapiirin vallitessa

Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok) kertoi, että päätös uuden Naton maajoukkojen komentoyksikön sijoituspaikasta Suomessa tehdään tämän syksyn aikana. Häkkänen puhui asiasta julkisesti Rovaniemellä, Lapin maakunnassa tiistaina. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Suomi neuvottelee useiden Naton maiden kanssa joukkojen lähettämisestä Suomeen. Ulkomaisia Naton joukkoja voidaan sijoittaa Suomeen, vaikka maa ei kohtaisikaan varsinaista sotilaallista uhkaa, kertoi puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok) Ylelle.

Toukokuussa puolustusministerien kokous hyväksyi Naton maajoukkojen läsnäolon Suomessa. Viimeaikaisten raporttien mukaan Norja ja Ruotsi saattavat sijoittaa joukkoja Suomen Lappiin.

Pääministeri Petteri Orpon (Kok) mukaan on selvää, että Pohjoismaat ovat lähimmät Naton kumppanit yhteistyötarkoituksissa.

”Mutta on myös todella tärkeää, että muut Naton maat ovat sitoutuneita ja osallistuvat Lapin ja koko Skandinavian alueen puolustamiseen,” hän totesi.

Pääministeri ja puolustusministeri keskustelivat aiheesta Kansallisen Kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Rovaniemellä tiistaina.

Joukkoja Suomeen kriisitilanteissa

Häkkäsen mukaan Suomen tavoitteena on, että eri maista nimetyt joukot voisivat tulla Suomeen kriisitilanteissa. Se ei välttämättä tarkoita varsinaista sotilaallista konfrontaatiota, hän sanoi.

Häkkänen totesi, että ”jännittynyt ilmapiiri rajalla” voisi johtaa esimerkiksi lisäsuuriin harjoituksiin yhdessä liittolaisten kanssa. Tällaiset Naton maajoukot eivät jäisi pysyvästi Suomeen, mutta sitoutuisivat harjoitteluun täällä ja tarvittaessa ylläpitämään pysyvämpää läsnäoloa.

”Olemme edelleen neuvotteluissa siitä, kuinka suuri tällainen joukkojen sijoitus olisi, mutta sen on oltava kattava ja riittävän suuri muodostaakseen riittävän läsnäolon kriisitilanteissa,” hän sanoi ja lisäsi, että ”on olennaista, että Suomessa on tiloja ja rakenteita näiden joukkojen majoittamiseen pidemmän aikaa.”

Häkkäsen mukaan seuraava jatkotapaaminen aiheesta on puolustusministerien kokouksessa helmikuussa. Sitä ennen Naton on ilmoitettava, missä Suomessa sen maasodankäynnin komentokeskus Pohjois-Euroopassa sijaitsee.

Häkkänen sanoi, että sijainti tulee olemaan hyvien liikenneyhteyksien ja käyttövalmiin infrastruktuurin varustama.

Käyttäjät, joilla on Yle-tunnus, voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista selitetään täällä.