news-17082024-144729

Sähköautojen ensirekisteröinnit laskussa: Oliko buumi ohi?

Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista hieman alle 27 prosenttia oli täyssähköautoja tammi–heinäkuussa, selviää Autoalan tiedotuskeskuksen julkaisemista luvuista. Täyssähköautojen osuus pienentyi siis noin 5 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Sähköautomarkkinan hidastumisesta viestivät myös Euroopasta kantautuvat luvut. Saksassa sähköautojen myynti väheni heinäkuussa 37 prosenttia viime vuoden heinäkuusta, Ruotsissa noin 15 prosenttia ja Sveitsissä noin 19 prosenttia, kertoo autoalan uutismedia Automotive News.

Mistä on kyse? Lässähtikö sähköautobuumi, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala?”Se on vahva ilmaisu. Kasvu on hidastunut merkittävästi, mutta seuraamme uusien autojen asiakastilauksia Suomessa viikkotasolla, ja niissä sähköautot ovat pitäneet pintansa”, Lausala vastaa. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan sähköautojen osuus uusien autojen asiakastilauksista on pysynyt tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla.

**Sähköautojen markkinat Suomessa**

Autoalan keskusliitto arvioi, että uusia autoja rekisteröidään tänä vuonna noin 75 000 kappaletta. Viimeksi oli näin huono vuosi 1994. Kuluttajien talous on tiukoilla korkeiden korkojen ja heikentyneen ostovoiman vuoksi. Suurin osa uusista autoista ostetaan lainarahalla. Lisäksi sähköautot ovat toistaiseksi keskimäärin polttomoottoriautoja kalliimpia.

Uuden henkilöauton keskihinta oli viime vuonna noin 48 000 euroa, mutta uuden sähköauton hinta oli 56 000 euroa ja bensiiniauton 32 000 euroa. Käytetyn auton keskihinta taas on tällä hetkellä noin 22 000 euroa. Kukkaronnyörien kiristyminen on johtanut siihen, että kuluttajat valitsevat uuden auton sijaan muutaman vuoden vanhan kulkupelin.

**Sähköautojen kasvava suosio käytettyjen autojen markkinoilla**

Käytettyjen autojen puolella sähköistymisbuumi ei näytä hidastuvan. Autoliikkeiden myymistä käytetyistä autoista 4,7 prosenttia on ollut tänä vuonna täyssähköisiä ja 8.8 prosenttia ladattavia hybridejä. Täyssähköautojen osuus on käytettynä myydyistä autoista on siis kasvanut viime vuodesta prosenttiyksiköllä ja ladattavien hybridiautojen 1,7 prosenttiyksiköllä.

**Sähköautojen markkinat Euroopassa ja maailmalla**

Euroopan tasolla automarkkinat eivät vedä yhtä huonosti kuin Suomessa. Uusien autojen rekisteröinnit kasvoivat Euroopassa 4,5 prosenttia tammi–kesäkuussa. Täyssähköautojen osuus kaikista uusien autojen rekisteröinneistä putosi Euroopassa kuitenkin vain 0,4 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna: 12,9 prosentista 12,5 prosenttiin. Ladattavien hybridiautojen osuus putosi 0,5 prosenttiyksikköä eli 7,4 prosentista 6,9 prosenttiin.

Kansainvälisesti katsottuna sähköautojen markkinat jatkavat tänäkin vuonna kasvuaan. Heinäkuussa ladattavien hybridien ja sähköautojen myynti kasvoi maailmanlaajuisesti 21 prosenttia viime vuodesta. Energiajärjestö IEA arvioi, että sähköautoja myydään tänä vuonna globaalisti yhteensä noin 17 miljoonaa kappaletta, mikä olisi noin viisi miljoonaa enemmän kuin viime vuonna.

**Tulevaisuuden näkymät sähköautojen markkinoilla**

Autoalan tiedotuskeskus arvioi uusien autojen kaupan piristyvän Suomessa jonkin verran jo tämän vuoden puolella. Tärkein vauhdittaja olisi korkotason aleneminen. Lausalan mukaan myös sähköautojen kysyntä kasvaa markkinan kääntyessä, mutta niiden osuus rekisteröinneissä pysynee melko vakaana.

Pidemmällä aikavälillä Lausala uskoo sähköautojen voittokulkuun. Sitä puoltavat etenkin Euroopan komission autonvalmistajille asettamat tiukat päästövaatimukset, jotka astuvat asteittain voimaan vuoteen 2035 mennessä. Suomessa iso ajuri sähköautokaupan piristymiseen olisivat aiempaa halvemmat mallit, joiden tarjonta lisääntyy hiljalleen.

Sähköautojen markkinoiden kehitys on moniulotteinen ilmiö, joka heijastelee paitsi talouden tilannetta myös kansainvälisiä trendejä ja sääntelymuutoksia. Vaikka sähköautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet Suomessa, on tulevaisuuden näkymät silti positiiviset niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin. Tämä kehitys asettaa haasteita perinteisille autonvalmistajille, mutta samalla avaa uusia mahdollisuuksia kestävämmän liikenteen edistämiseen.