news-10082024-233716

Katalonian separatistijohtaja ja entinen aluepresidentti Carles Puigdemont saapui torstaina Barcelonaan seitsemän vuoden maanpaon jälkeen. Lyhyen puheen pidettyään hän katosi paikalta. Kuva: Joan Mateu / AP / NTB Kuva: NTB

Katalonian separatistijohtaja Carles Puigdemont on vapaana ja turvassa, sanoo puoluetoveri. NTB 9. elokuuta 2024 klo 00.39 – Päivitetty 9. elokuuta 2024 klo 00.40

– Presidentti Puigdemont on pyytänyt minua ilmoittamaan, että hän voi hyvin, on turvassa ja vapaa. Hyvää yötä, kirjoittaa Lluís Llach, joka kuuluu Puigdemontin puolueeseen Junts ja toimii Katalonian alueparlamentin puheenjohtajana, X:llä.

Torstaina Puigdemont palasi Espanjaan seitsemän vuoden maanpaon jälkeen Belgiasta. Hän ilmestyi tapahtumaan, jossa hän piti puheen kannattajilleen Barcelonassa. Puigdemont oli etukäteen ilmoittanut olevansa paikalla, kun Katalonian alueparlamentti vannoi uudelle johtajalle.

Poliisit olivat paikalla, mutta eivät näyttäneet estävän häntä. Lyhyen puheen jälkeen Katalonian pääkaupungin keskustassa Puigdemont katosi odottavaan autoon.

Sen jälkeen poliisi pysäytti monta autoa keskustassa ja suurimmalla moottoritiellä Ranskaan päin. Kaksi poliisia on pidätetty epäiltynä avustaessaan Puigdemontin pakenemisessa.

Puigdemont johti epäonnistunutta yritystä irrottaa Katalonia Espanjasta vuonna 2017. Aiemmin tänä vuonna Espanjan kansalliskokous hyväksyi amnestian Puigdemontille ja muille katalonialaisille separatisteille. Mutta maan korkein oikeus päätti, että amnestia ei kata syytteitä kavalluksesta. Puigdemontia vastaan ​​annettu pidätysmääräys pysyy voimassa.

Jos hänet pidätetään, se voi aiheuttaa poliittista levottomuutta Espanjassa. Pääministeri Pedro Sánchezin hallitus on riippuvainen Puigdemontin separatistipuolueen tuesta kansalliskokouksessa.