news-16082024-143914

Työmarkkinakierros alkaa pian, ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on avannut liiton tavoitteita neuvotteluissa. Vaikka tarkkoja prosenttikorotustavoitteita ei vielä ole paljastettu, Aalto korostaa muutosturvan parantamisen olevan keskeinen asia neuvotteluissa. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtosopimus on pian päättymässä, ja neuvottelut alkavat syyskuussa.

## Teollisuusliiton tavoitteet ja vaikutukset työmarkkinakierroksella

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kommentoinut hallituksen vaikutusta työmarkkinoihin. Aalto toteaa, että hallitus on pyrkinyt vaikuttamaan työmarkkinoihin vahvasti lainsäädännön kautta, mikä voi tuoda yllätyksiä työnantajille neuvottelupöydässä. Erityisesti muutosturvaan liittyvät asiat ovat nousemassa esille neuvotteluissa, ja Teollisuusliitto pyrkii parantamaan jäsentensä turvaa tilanteissa, joissa yritys irtisanoo tai lomauttaa työntekijöitä.

Aalto viittaa myös hallituksen suunnitelmiin leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa yli 20 prosentilla ja korostaa, että Teollisuusliitto aikoo esittää neuvotteluissa kompensaatiota muun muassa irtisanomisajan pidentämisen ja korvausten kasvattamisen kautta. Vaikka tavoitteet eivät ole vielä täysin selkiintyneet, Aalto painottaa muutosturvan merkitystä ja vaikutusta työntekijöiden turvaan.

## Palkankorotukset ja ostovoiman parantaminen

Palkankorotustavoitteissaan Teollisuusliitto seuraa tarkasti Suomen kilpailijamaiden tekemiä korotuksia. Aalto korostaa, että tavoitteena on palkankorotukset, jotka parantavat ostovoimaa. Viime vuosina korotukset eivät ole olleet inflaation tasolla, joten aukkoa on syntynyt. Suomen Pankin arvion mukaan Suomen kustannuskilpailukyky paranee tänä vuonna, mikä voi tukea palkankorotuksia.

## Paikallinen sopiminen ja yhteistyö ammattiliittojen kesken

Viime työmarkkinakierroksella SAK:ssa liitot koordinoivat toimiaan palkkaliiton kautta. Aalto uskoo, että yhteistyötä tehdään myös tulevalla kierroksella, vaikka suoraa kantaa palkkaliittoon hän ei ota. Aallon mukaan eri aloilla on erilaisia tilanteita, joten yhteiset tavoitteet voivat vaihdella.

Paikallisen sopimisen osalta Aalto odottaa näkevänsä hallituksen lakiesityksen ennen kuin Teollisuusliitto määrittelee tarkemmin tavoitteitaan neuvotteluissa. Hän korostaa luottamusmiehen aseman suhdetta luottamusvaltuutettuun ja odottaa lisätietoja riidanratkaisumenetelmistä järjestäytymättömien työnantajien paikallisessa sopimisessa.

## Johtopäätökset

Työmarkkinakierros lähestyy, ja neuvottelut tulevat varmasti olemaan monimutkaisia ja täynnä yllätyksiä. Teollisuusliitto on asettanut tavoitteikseen muutosturvan parantamisen, palkankorotukset ostovoiman lisäämiseksi ja yhteistyön muiden ammattiliittojen kanssa. Hallituksen linjaukset ja esitykset muun muassa paikallisesta sopimisesta vaikuttavat myös neuvotteluiden kulkuun. On mielenkiintoista nähdä, miten eri osapuolet löytävät yhteisen sävelen ja ratkaisut työmarkkinoiden haasteisiin.