news-10082024-233545

Euroopan investointirahasto (EIF) lisää panostustaan norjalaisiin teknologiayrityksiin ja tekee kolmannen ja tähän asti suurimman sijoituksensa SINTEFin siemenrahastoon.

Yhdessä norjalaisten panostuksen kanssa SINTEF Venture VI -rahastolla on puolen miljardin euron hallinnoitava pääoma, mikä mahdollistaa 10–15 uuden yrityksen perustamisen SINTEFistä. Tällä hetkellä SINTEFillä on 20 aloittavaa yritystä salkussaan. SINTEFin viimeisin rahasto – SINTEF Venture VI – on sijoittanut neljään uusimpaan näistä: Cartesian, MoreScope, Sonair ja Mia Health.

– Sijoittajamme ovat tuloshakuisia kuten kaikki muutkin sijoittajat. Lisäksi he haluavat pääoman edistävän myös kestävää yhteiskunnallista kehitystä, ja tähän lupauksen annamme, sanoo SINTEF TTO:n toimitusjohtaja Anders Lian.

Vuonna 2023 rahastoon sijoitettiin lähes 300 miljoonaa kruunua sijoittajilta, kuten KLP, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank1 SMN, Reitan Kapital, Koteng Holding, Investinor ja SINTEF. Useimmat näistä ovat sijoittaneet myös aiempiin SINTEF-rahastoihin. Kun EIF ja Bernh. Brekke – alueellinen teollisuustoimija, joka perustettiin vuonna 1880 – ovat nyt sijoittaneet rahastoon, sen hallinnoitava pääoma on puoli miljardia kruunua, mikä vastaa edeltäjänsä SINTEF Venture V:n pääomaa, joka rahoitettiin kokonaan vuonna 2018.

Yhdistää tutkimuksen, kaupallistamisen ja yhteiskunnallisen vaikutuksen

– Arvostamme suuresti SINTEFin roolia johtavana teknologiansiirtokiihdyttimenä Norjassa, sanoo Marjut Falkstedt, joka johtaa Euroopan investointirahastoa. – Norja liittyi äskettäin EU:n ”InvestEU”-ohjelmaan, mikä mahdollistaa paljon suuremman sijoittamisen Norjaan. EIFin tehtävänä on investoida innovatiivisiin pk-yrityksiin, koska niillä on positiivinen vaikutus työllisyyteen ja talouteen. Olemme iloisia, että voimme jatkaa yhteistyötä SINTEFin kanssa tässä asiassa.

EIF sijoitti myös SINTEFin kahteen aiempaan rahastoon, jotka perustettiin vuosina 2014 ja 2018. EIF sijoitti 94 miljoonaa kruunua vuonna 2014 ja kasvatti summaa 155 miljoonaan kruunuun vuonna 2018. Tämä viimeisin sijoitus on heidän tähän asti suurin ja nostaa kokonaisinvestoinnin SINTEFin aloittaviin yrityksiin 459 miljoonaan kruunuun.

– EIFin sijoitus on suuri tunnustus SINTEFin työstä siltojen rakentamisessa tutkimuksen, kaupallistamisen ja yhteiskunnallisen vaikutuksen välillä. Se on myös seurausta hallituksen ponnisteluista antaa norjalaisille yrityksille, sijoittajille ja teknologiakehittäjille mahdollisuus päästä käsiksi InvestEU-ohjelmaan, sanoo elinkeinoministeri Cecilie Myrseth.

Yksityinen pääoma ratkaisee yhteiskunnalliset haasteet

Forskningsinstituttet SINTEF, joka on itsenäinen säätiö, on harjoittanut soveltavaa tutkimusta vuodesta 1950 ja sillä on laaja innovaatiohistoria, johon sisältyy useita teknologioita, jotka ovat johtaneet erittäin suureen yhteiskunnalliseen vaikutukseen. Esimerkkejä ovat GSM-matkapuhelinteknologia, monivaiheinen tekniikka ja hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS).

– Työskentelemme toimittamaan teknologiaa ja innovaatioita, jotka antavat yhteiskunnalle ja liike-elämälle mahdollisuuden muuttua vastaamaan kestävän yhteiskunnan vaatimuksia. Olen erittäin iloinen nähdessäni, että luomamme aloittavat yritykset edistävät voimakkaasti YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista ja että ne onnistuvat hankkimaan pääomaa ammattimaisilta sijoittajilta kotimaassa ja ulkomailla vaiheessa, jolloin niiden on tarkoitus kasvaa laboratorioista suuren mittakaavan toimintaan, sanoo SINTEFin toimitusjohtaja Alexandra Bech Gjørv.

Forskningsinstituttetin yli 2200 työntekijää työskentelevät tiiviisti yhteistyössä akatemian, julkisen sektorin, teollisuuden ja muiden elinkeinoelämän toimijoiden kanssa strategisesti tärkeillä aloilla muutoksen ja radikaalien innovaatioiden edistämiseksi. Tieto mahdollistavista teknologioista, kuten bio-, nano-, materiaaliteknologia ja digitaaliset teknologiat tai teollisuuden, meren, terveydenhuollon, energian, digitaalisen, rakennetun ympäristön ja tuotannon aloilla muunnetaan hyödyksi asiakkaille tai kehittämällä aloittavia yrityksiä.

– Sijoittamalla siemenrahastoihimme osallistutaan monipuoliseen aloittelevien yritysten salkkuun, jotka kaikki perustuvat edistykselliseen teknologiaan, joka tuottaa positiivisen panoksen yhteen tai useampaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen, sekä hyvään organisaatioon vahvalla ja kypsällä liiketoimintamallilla. Tärkeä tekijä tämän saavuttamiseksi on se, että sijoitusjohtajamme työskentelevät rinnakkain tutkijoiden kanssa koko matkan idean luomisesta kaupalliseen vaiheeseen, sanoo SINTEF TTO:n toimitusjohtaja Anders Lian.

Tietoa SINTEF TTO:sta
– On SINTEFin teknologiansiirtotoimisto, joka kaupallistaa omistamiaan tutkimustuloksia lisensiointina ja teknologian myynnin kautta olemassa oleville yrityksille sekä uusille yrityksille, jotka johdetaan SINTEFin tutkimusympäristöistä.
– Hallinnoi useita siemen-/varhaisvaiheen rahastoja, jotka sijoittavat aloittaviin yrityksiin SINTEFistä. Nämä rahastot ovat tärkeitä työkaluja SINTEFin tutkimustulosten kaupallistamiseen, ja niihin osallistuu sekä kansallisia että kansainvälisiä sijoittajia.
– Hallinnoi tällä hetkellä omistuksia 20 yrityksessä. Katso koko salkku täältä: https://www.sintef.no/en/tto/holdings/?id=234329

Tietoa SINTEF Venture VI:sta
– Siemenrahasto, jota hallinnoi SINTEF TTO ja joka sijoittaa aloittaviin yrityksiin SINTEFistä
– 500 miljoonaa kruunua hallinnoitavaa pääomaa
– Rahaston sijoittajat ovat: SINTEF, KL, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank 1 SMN, Reitangruppen, Koteng Holding, Investinor, Bernh. Brekke ja Euroopan investointirahasto
– Rahasto on suunniteltu edistämään ympäristö- ja sosiaalisia ominaisuuksia vastaamaan kestävän rahoituksen avoimuusasetuksen (SFDR) 8 artiklaa
– On sijoittanut neljään aloittavaan yritykseen:
o Cartesian AS:
§ Tarjoaa ratkaisuja lämmitykseen ja jäähdytykseen varastoimalla ja ottamalla käyttöön lämpöenergiaa faasimuutokseen perustuvista materiaaleista
§ https://cartesian.no/
§ Sijaitsee Trondheimissa
o MoreScope
§ Tarjoaa datavetoisen alustan yrityksille ja sijoittajille ilmaston vaikutusten, hiilijalanjäljen ja vältettyjen päästöjen mittaamiseen
§ https://www.morescope.com/
§ Sijaitsee Oslossa ja Trondheimissa
o Sonair
§ Tarjoaa 3D-ultraäänianturin roboteille
§ https://www.sonair.com/
§ Sijaitsee Oslossa
o Mia Health
§ Tarjoaa ratkaisun, joka antaa yksityishenkilöille ja yrityksille helpon ja tarkan käsityksen siitä, mikä terveysvaikutus heidän tekemällään toiminnalla on
§ https://miahealth.no/
§ Sijaitsee Trondheimissa

Tietoa Euroopan investointirahastosta
– EU:n oma pääomarahastoinstrumentti EEA-alueella toimiville pääomarahastoille
– Sijoitukset tehdään rahastoihin, jotka tarjoavat rahoitusta pienille ja keskisuurille yrityksille
– Perustettu vuonna 1994, ja se kuuluu Euroopan investointipankille (EIB), Euroopan komissiolle sekä julkisille ja yksityisille pankeille ja rahoituslaitoksille
– On perustamisestaan lähtien rahoittanut yli 2 miljoonaa yritystä