news-15082024-203214

Nicolai Tangen esitteli puolivuotistulokset öljyrahastostaan Arendalissa keskiviikkona. Rahasto kasvoi arvoltaan 1478 miljardilla kruunulla, mikä on 8,6 prosenttia enemmän. Kun Tangen aloitti öljyrahaston johtajana syyskuussa 2020, sen arvo oli 10 096 miljardia kruunua. Nyt se on noussut 18 037 miljardiin kruunuun, mikä tarkoittaa 7 941 miljardia Tangen-kruunua.

Merituotto – eli kuinka paljon paremmin rahasto on menestynyt Tangenin johdolla verrattuna muihin sijoittajiin samalla markkinalla – on vaikuttava: rahaston merituotto ennen Tangenin pestiä oli noin 100 miljardia kruunua, kun taas hänen neljän vuoden aikanaan se on ollut 203 miljardia kruunua.

Tangenilta kysytään, onko hän ylpeä saavutuksistaan. Hän vastaa, ettei ole itse luonut menestystä, vaan osakemarkkinat ovat olleet suuressa roolissa. Hän ei myöskään pidä ylpeyttä tunteena, jota hän kokee.

Öljyrahaston kasvu ei voi jatkua ennallaan, Tangen varoittaa. Hän ennustaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana odotettavissa on romahdus. Kysyttäessä, miten osakemarkkinat kehittyisivät, jos Donald Trump valittaisiin uudelleen, Tangen toteaa, ettei usko suuriin muutoksiin riippuen siitä, millaista politiikkaa seuraisi.

Tangen kertoo, että öljyrahasto ei aio käyttää tekoälyä merkittävänä työkaluna sijoitusten arvioinnissa. Hän arvioi, että tekoäly voi lopulta päihittää rahaston, jos siihen satsataan tarpeeksi resursseja, mutta hän ei usko öljyrahaston yrittävän tällaista.

Öljyrahaston arvo on heilahdellut viime viikkoina huomattavasti, mutta Tangen uskoo, että pitkällä tähtäimellä oljyrahasto hyötyy laskusuhdanteista, koska sillä on varaa investoida käänteen tullessa. Hän mainitsee myös riskeinä Taiwanin ja teknologian kehityksen välisen jännitteen, sotien ja vaalien vaikutukset.

Tangen korostaa, että tiedon puute on rahaston suurin vihollinen, ja odottamattomat tapahtumat voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Hän arvioi, että ilmastonmuutos ja kuumuus ovat vakavia uhkia.

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, Tangen sanoo olevansa vakavasti huolissaan. Hän muistuttaa, että ilmastonmuutoksen seuraukset voivat aiheuttaa konflikteja maailmassa. Hän arvioi, että ilmastotavoitteiden saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä ei ole kovin realistista, mutta vuoteen 2050 mennessä se on mahdollista.

Öljyrahasto, viralliselta nimeltään Statens pensjonsfond utland, on sijoitusrahasto, joka käyttää Norjan öljy- ja kaasuteollisuudesta saatavia tuloja. Sen tavoitteena on turvata taloudellinen vakaus tuleville sukupolville.

Nicolai Tangen on öljyrahaston johtaja. Hän on hoitanut tehtäväänsä syyskuusta 2020 lähtien ja on onnistunut merkittävästi kasvattamaan rahaston arvoa.

Tekoäly (KI) on teknologia, joka voi oppia ja suorittaa tehtäviä, jotka yleensä vaativat inhimillistä älykkyyttä. Tangen uskoo, että tekoäly voi kehittyä niin edistyneeksi, että se voi päihittää öljyrahaston tekemään hyviä sijoituksia.

Arendalsuka on vuosittainen poliittinen festivaali Arendalissa, jossa poliitikot, liikemiehet ja muut yhteiskunnan toimijat kokoontuvat keskustelemaan tärkeistä aiheista. Se on tärkeä foorumi keskusteluille ja verkostoitumiselle.

Lasse Kristoffersen, Wallenius Wilhelmsenin toimitusjohtaja, on todennut, että Norja on vastuuton ilmastonmuutoksen hyötyjä, koska se on hyötynyt kansallisesta vauriostaan ilmaston kustannuksella. Tangen ei kuitenkaan ole samaa mieltä, vaan katsoo, että Norja on toiminut öljy- ja kaasuvarantojensa hyödyntämisessä vastuullisesti.

Tangenin johdolla öljyrahasto on onnistunut tekemään kannattavia sijoituksia, esimerkiksi investoimalla lääkeyrityksiin, jotka tarjoavat lääkkeitä ylipainoa vastaan. Hän korostaa, että tämä ei ole pelkästään rahallisesti kannattavaa, vaan myös hyödyllistä yhteiskunnalle.

Kun puhutaan Kristiansandin kiistellystä taidevarastosta, Tangen korostaa sen merkitystä kaupungille. Hän kertoo, että vaikka hanke oli lähellä kaatua, lopulta se toteutui ja on nyt kaikkien kaupunkilaisten ilo. Hän pohtii myös demokraattisten päätösten vaikutusta yhteiskuntaan.

Elon Musk on ollut osana Tangenin suunnitelmia järjestää paras sijoittajakonferenssi Euroopassa. Vaikka suhde Muskin kanssa hieman kiristyi öljyrahaston vastustaessa hänen palkkapakettiaan, Tangen ei sulje pois mahdollisuutta Muskin osallistumiselle tuleviin tapahtumiin.

Nicolai Tangen onnistumiset öljyrahaston johdossa ovat herättäneet kiinnostusta ja kysymyksiä. Hänen asiantuntemuksensa ja näkemyksensä sijoittamisesta ovat saaneet huomiota niin Norjassa kuin kansainvälisestikin. Tangen jatkaa työtään öljyrahaston johdossa ja pyrkii tekemään parhaansa rahaston menestyksen eteen.