Lapin käräjäoikeudessa jatkui tiistaina oikeudenkäynti, joka liittyy kymmeniin törkeän ihmiskaupan syytteisiin marjanpoimintayrityksen johtajia vastaan. Syytetyt tapauksessa ovat marjayritys Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta ja yrityksen thaimaalainen liikekumppani Kalyakorn ”Durian” Phongpit. Heitä syytetään 62:sta törkeästä ihmiskaupasta ja molemmat ovat kiistäneet syyllisyytensä. Yhteensä 32 marjanpoimijaa on määrä todistaa oikeudenkäynnissä etänä, joko Suomesta tai Thaimaasta. Yksi yrityksen marjanpoimijoista kuvasi olosuhteita oikeudenkäynnissä.
”Olin aina koti-ikävä ruoka-aikoina. Saatiin kaksi lohen päätä, kaksi kanan koipea tai kaksi kananmunaa jokaiseen ateriaan. Menetin kymmenen kiloa poimintakauden aikana,” työntekijä todisti.
Marjanpoimija sanoi, että muut työntekijät leirillä laihtuivat tilanteen vuoksi.
”Alussa siellä oli vain pulleita ihmisiä ja kauden lopussa vain laihoja,” työntekijä todisti.
Työntekijä myös kertoi, että poimijoiden piti syödä ateriansa kylminä metsässä, ja ruoka oli huonolaatuista ja sitä ei ollut tarpeeksi. Työntekijä väitti myös, että heille tarjottu kana ja riisi oli joskus raakaa.
Yle ei ole julkaissut oikeustapaukseen osallistuneiden työntekijöiden nimiä yksityisyydensuojasyistä.
Syyttäjän mukaan yrityksen toimitusjohtaja ja liikekumppani toivat thaimaalaiset marjanpoimijat Suomeen käyttääkseen heitä pakkotyössä epäinhimillisissä olosuhteissa. Syyttäjä on vaatinut syytetyille kolmen tai neljän vuoden vankeusrangaistuksia.
”Meille sanottiin vain ’allekirjoita, allekirjoita’.”Tiistaina kuullun todistuksen yhteydessä käsiteltiin yksityiskohtia työntekijöiden työsopimuksista sekä marjanpoimintaleirien olosuhteista.
Työntekijä kertoi oikeudelle, että syytetyt eivät tarjonneet mahdollisuutta lukea sopimuksia ennen niiden allekirjoittamista Thaimaassa.
”Meille sanottiin vain ’allekirjoita, allekirjoita’. Meillä ei ollut mahdollisuutta lukea sopimuksen sivuja. Niitä oli niin paljon. Näin, että muut olivat allekirjoittaneet, joten minäkin tein niin,” poimija todisti.
Sopimuksen mukaan poimijat sitoutuivat poimimaan marjoja 90 eurolla päivässä joka päivä. Käytännössä tämä tarkoitti noin kymmenen 10 litran ämpärin täyttämistä mustikoilla tai 21 sankollisen puolukoita päivässä.
Työsopimus määräsi myös, että poimijat sitoutuvat vastaamaan itsestään sekä muista ryhmäänsä kuuluvista poimijoista. Lisäksi sopimuksessa todettiin, että jos työntekijät eivät poimineet tarpeeksi kattaakseen päivittäiset matkakulut poimintapaikoille, heidän olisi maksettava takaisin tällaiset kulut.
”Meillä ei ollut mahdollisuutta esittää kysymyksiä sopimuksesta. Ihmisiä oli niin paljon paikalla, oli kiireistä ja meille sanottiin laittaa nimemme papereihin ja laittaa ne eteenpäin,” työntekijä todisti.
Työntekijä sanoi myös, että oli vaikea ymmärtää, miten oli mahdollista, ettei saanut palkkaa vaikka oli tehnyt vaikeaa työtä.
”Muistan, että meitä varoitettiin myrkyllisistä käärmeistä ja karhuista Suomessa, joista meidän piti olla varovaisia. Meille sanottiin, että marjanpoiminta on vaikeaa, ja että jos teemme kovasti töitä, voimme ansaita hyvin. Ajattelin, että voisin tienata 100 000 bahtia (noin 2 700 euroa),” poimija todisti.
Kuitenkin kauden lopussa yritys maksoi poimijalle 115 euroa, sen jälkeen kun työntekijä poimi yhteensä noin 3 500 kg marjoja, työntekijän todistuksen mukaan.
”Olin hyvin uupunut. Ajattelin, että jos tein töitä, voisin viedä vähän rahaa kotiin. En olisi tullut, jos olisin tiennyt, että saisin niin vähän rahaa,” työntekijä kertoi oikeudelle.
Tiistaina todistanut työntekijä haastateltiin ensimmäisen kerran poliisin toimesta syksyllä 2022 tutkinnan aikana.
32 työntekijää todistaa
Syytettyjen asianajajien mukaan työntekijöiden lausunnoissa poliisin tutkinnan ja oikeudessa esitettyjen lausuntojen välillä on ristiriitaisuuksia. Moniin kysymyksiin vastatessaan marjanpoimija sanoi, ettei ole mahdollista muistaa tarkasti asioita, jotka tapahtuivat yli kaksi vuotta sitten.
Vaikka tapauksessa on yhteensä 62 asianosaista eli marjanpoimijaa, hieman yli puolet heistä tulee todistamaan, ja jokaiselle todistajalle on varattu yhden päivän kuulemistilaisuus.
Erityissyyttäjä Maarit Kuivalan mukaan yleensä tavoitteena on, että kaikki asianosaiset todistavat. Tässä tapauksessa kuultavien määrä tulee olemaan rajoitettu lähinnä kustannusten ja muiden haasteiden vuoksi.
”Useita kohtia voidaan myös esittää kirjallisina todisteina, mutta joka tapauksessa kustannuskysymykset ovat olleet keskeisellä sijalla,” Kuivala kertoi Ylelle sähköpostitse.
Kuivalan mukaan tapauksessa todistavat työntekijät on valittu siten, että jokaisesta yrityksen marjanpoimintaleiristä kuullaan oikeudessa.
Oikeudenkäynti alkoi syyskuussa ja tapauksen odotetaan jatkuvan maaliskuun loppuun 2024.