news-13082024-103816

Heikki Hurstin rikossyytettä käsitellään tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Vähävaraisten auttajana tunnettua Heikki Hurstia, 70, syytetään terveysrikoksesta ja elintarvikerikkomuksesta. Syytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 13. elokuuta. Syyttäjä vaatii Hurstille sakkorangaistusta. Rikoksen epäillään tapahtuneen Helsingissä noin viiden kuukauden ajanjaksolla 1.12.2021–25.4.2022. Syyte terveysrikoksesta tuli vireille Helsingin käräjäoikeuteen helmikuussa.

Hursti joutui siirtämään Hurstin Apu -ruokajakelun pakkaustoimintaa putkiremontin vuoksi Helsinginkadulta Tattarisuon Rattitielle. Uudesta varastotilasta ei ollut tehty rekisteri-ilmoitusta elintarvikevalvonnalle. Hursti myöntää, että ilmoitus on jätetty tekemättä.

Hursti kiistää syytteet terveysrikoksesta ja elintarvikerikkomuksesta. Puolustuksen mukaan tekoaika on myös virheellinen. Syyttäjän mukaan Tattarisuolla pakattujen elintarvikkeiden hygieniatasot ovat olleet puutteellisia ja joitakin kylmäsäilytystä vaativia tuotteita oli säilytetty liian lämpimässä.

Esimerkiksi juustojen lämpötila oli reilusti yli suositellun tason tarkastushetkellä. Myös lenkkimakkaroiden lämpötila oli syyttäjän mukaan liian korkea. Varastotiloissa ei ollut henkilökunnalle tarkoitettua vesipistettä ja joitakin tuotteiden käyttöpäivämäärät olivat menneet.

Ruokaviraston juristin mukaan kyse syytteissä on Hurstin Apu -järjestön omavalvonnan puutteesta nimenomaan Rattitien pakkauspisteellä. Juristi toteaa, että lämpötilat olivat liian korkeita ja järjestön olisi pitänyt tietää elintarvikealan määräykset.

Puolustuksen mukaan tarkastus pakkaustiloihin tehtiin juuri sillä hetkellä, kun elintarvikkeita pakattiin hetkellisesti jakelupusseihin. Tuotteet eivät olleet kylmätilassa, vaikka olivat tulleet paikalle kylmätilallisella kuorma-autolla. Puolustuksen mukaan kylmäketjun säilyttäminen oli kuitenkin turvattu ja tuotteet siirrettiin nopeasti takaisin kylmätilaan.

Syyttäjän mukaan Hursti oli ryhtynyt toimenpiteisiin ensimmäisen tarkastuksen jälkeen, mutta jälkitarkastuksessa huomattiin vielä joitakin puutteita. Puolustuksen mukaan kyse oli parasta ennen -päivämääristä eikä tuotteiden säilytyksestä. Heikki Hursti on tunnettu vähävaraisten auttajana jo pitkään.

Terveysrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Terveysrikokseen voi syyllistyä, jos valmistelu tai varastointi voi aiheuttaa vaaraa toisen ihmisen terveydelle. Heikki Hursti on kuitenkin ollut pitkään tunnettu hyväntekijänä vähävaraisille ja hänen järjestönsä on tehnyt paljon hyvää työtä.

Heikki Hursti on ollut mukana Hurstin Apu -järjestön toiminnassa vuosia ja vaikka hän nyt joutuu kohtaamaan oikeudenkäynnin, häntä ei pidä unohtaa hänen pitkäaikaisesta auttamistyöstään. Järjestön tulee kuitenkin varmistaa, että kaikki toiminta on sääntöjen mukaista ja turvallista.