news-28092024-112505

Äiti sakotettiin poikansa rajoituksista HSL-vartijoiden rasismikiistassa

Valokuvat ja videot tapahtumasta Helsingin päärautatieasemalla levisivät laajasti verkossa. Tapaus sattui Helsingin keskustan metroasemalla kesällä 2020. Kuva: Joel Peltonen / Yle. Lounais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 58-vuotiaan naisen syylliseksi törkeään kunnianloukkaukseen ja määrännyt hänet maksamaan sakkorangaistuksen sekä vahingonkorvaukset loukkaantuneille osapuolille.

Tapauksen kantajina olivat Helsingin Seudun Liikenne (HSL) -lippu- ja turvallisuusvalvoja. Oikeus määräsi naisen maksamaan tuloihin sidotun 60 päivän sakon sekä 6 000 euroa kullekin loukkaantuneelle osapuolelle kunnianloukkauksesta aiheutuneen kärsimyksen korvaamiseksi. Tapaus liittyy laajasti raportoituun tapahtumaan kesällä 2020, jolloin kaksi nuorta miestä – joista toinen oli musta – nousi Helsingin metroon ilman voimassa olevia lippuja.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan myöhempien tapahtumien yhteydessä lipuntarkastaja huomasi, että kahdella ei ollut voimassa olevia lippuja ja valmistautui antamaan heille sakot. Kun hän pyysi toiselta henkilötietoja, 17-vuotias nuorukainen pakeni. Turvallisuusvartija esti häntä pakenemasta, ja hänet pidätettiin maahan ja käsiraudoitettiin, kunnes poliisi saapui paikalle.

Pojan äiti jakoi myöhemmin sosiaalisessa mediassa valokuvia ja videoita pojastaan pidätettynä, väittäen, että lipuntarkastaja ja turvallisuusvartija olivat pahoinpidelleet häntä. Hän väitti myös, että pojan pidättäminen oli rasismia ja syrjintää. HSL:n raportin mukaan poika oli käyttäytynyt uhkaavasti tarkastajaa kohtaan. Raportti lisäsi, että tarkastaja ja turvallisuusvartija olivat toimineet asianmukaisesti tilanteeseen nähden ja olivat noudattaneet yrityksen ohjeita.

Tuomiossaan oikeus totesi, että pojan äiti oli esittänyt loukkaavia ja halventavia lausuntoja lipuntarkastajasta ja turvallisuusvartijasta sekä vääriä väitteitä väitetystä pahoinpitelystä. Syyttäjä oikeudessa huomautti, että sekä tarkastaja että turvallisuusvartija olivat tunnistettavissa valokuvista ja videoista, jotka oli julkaistu tapahtumasta verkossa, ja rasismi- ja pahoinpitelysyytökset olivat aiheuttaneet heille kärsimystä ja altistaneet heidät mahdollisille kostotoimille.

Oikeuden päätös ei ole lopullinen, mikä tarkoittaa, että siitä voi valittaa.