news-12082024-163447

Kiina myöntää vahingon maakaasuputkessa Itämerellä

Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet, että Hongkongiin rekisteröity Newnew Polar Bear -alus oli syyllinen Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurioitumiseen viime syksynä. South China Morning Postin mukaan Kiinan viranomaisten sisäinen tutkimus paljasti tämän tapahtuneen. Viron yleisradio ERR:n mukaan törmäys johtui voimakkaasta myrskystä, eikä sitä tarkoituksella aiheutettu.

Vaikka Kiina on jakanut tutkimuksen tulokset Suomelle ja Virolle, Viron syyttäjäviranomaiset eivät ole saaneet virallista asiakirjaa. Tämä tarkoittaa, että sitä ei voida käyttää todisteena rikostutkinnassa. Tutkimus on edelleen kesken, ja sekä Suomi että Viro odottavat, että Kiina osallistuisi yhteistyöhön ja toimittaisi tarvittavat tiedot.

Suomen keskusrikospoliisi ei ole vahvistanut, että se olisi vastaanottanut Kiinan viranomaisten raportin. Rikostutkinta jatkuu, ja lopullinen syy onnettomuuteen selviää vasta kaikkien tutkintatoimenpiteiden jälkeen. KRP on pyytänyt Kiinan viranomaisilta oikeusapua tutkinnan edistämiseksi.

Kiinalainen NewNew Polar Bear aiheutti vahingon Balticconnector-kaasuputkessa lokakuun 8. päivä vuonna 2023. Alus oli palaamassa neitsytmatkaltaan Koillisväylältä yhdessä venäläisen rahtialuksen kanssa, joka oli toimittanut sotilasvarusteita Venäjän tukikohtiin Jäämerellä. Tapauksesta kertoo Iltalehti.

Tämä tapaus korostaa tarvetta kansainväliselle yhteistyölle onnettomuuksien selvittämisessä merillä. Toivottavasti kaikki osapuolet voivat työskennellä yhdessä selvittääkseen tapahtuneen ja ehkäistäkseen vastaavia tilanteita tulevaisuudessa. Rikostutkinnan tulosten odotetaan valaisevan tapahtumien kulkua ja vastuiden jakautumista.