news-21092024-073141

Metsäalan epäsuhta markkinoilla – Mikä tekee tilanteesta erikoisen?

Metsäsijoituksen vahvuus on sen vakaus ja tarjoama inflaatiosuoja, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille. UPM Metsän yksityispuukaupan johtaja Janne Kiiliäinen korostaa, että metsäsijoitukset eivät reagoi samalla tavalla suhdanneheittelyihin kuin osakkeet. Kiiliäisen mukaan metsäsijoittaminen tarjoaa vakaata tuottoa pitkällä aikavälillä, mikä houkuttelee monia sijoittajia.

SWOT-analyysi metsäsijoittamisesta

Markkinaraati-ohjelmassa metsäsijoittamisen asiantuntijat Janne Kiiliäinen, MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen ja Innoforin toimitusjohtaja Erno Lehto tekevät nopean SWOT-analyysin metsäsijoittamisesta. He tarkastelevat metsäsijoittamisen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia.

Vahvuudet: Vakaa tuotto ja arvonnousu

Kaikki kolme asiantuntijaa näkevät metsäsijoituksen vahvuutena sen tarjoaman vakaan tuoton ja mahdollisuuden arvonnousuun. Erno Lehto korostaa, että maata ei tule lisää, mikä tekee metsäomistuksista entistä arvokkaampia tulevaisuudessa. Kalle Karttunen arvioi, että metsätilojen arvonnousu ja puun myyntitulojen yhdistelmä tarjoavat houkuttelevan sijoituskohteen.

Heikkoudet: Epäsuhdanne markkinoilla

Kalle Karttunen nostaa esiin epäsuhteen myyjien ja ostajien välillä metsämarkkinoilla. Vaikka metsänomistajia on paljon, vain muutama suuri kuitupuun ostaja hallitsee markkinoita. Karttunen pitää tätä yhtenä alan heikkouksista ja korostaa, että markkinoiden erikoisuus aiheuttaa haasteita metsäomistajille.

Uhat: Ilmastonmuutos ja metsän terveysriskit

Kaikki kolme asiantuntijaa nostavat esiin ilmastonmuutoksen uhkatekijänä. Erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa metsän terveyteen liittyvät hyönteistuhot ja sienituhoriskit ovat kasvava huolenaihe. Janne Kiiliäinen painottaa, että metsänomistajien on reagoitava näihin riskeihin ja varauduttava ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Mahdollisuudet: Vaikutusmahdollisuus ja tulevaisuuden potentiaali

Janne Kiiliäinen näkee metsäsijoittamisessa mahdollisuuden vaikuttaa omiin tuottoihin ja biologiseen kasvuun omilla toimilla ja valinnoilla. Hän pitää metsäsijoittamista myös mahdollisuutena tulevaisuuteen. Kalle Karttunen korostaa, että suomalaisten vahva tunneside metsään voi olla voimavara sijoittamisessa ja metsänhoitokäytäntöjen kehittämisessä.

Yhteenveto

Metsäala tarjoaa monia mahdollisuuksia sijoittajille, mutta samalla se kohtaa haasteita markkinoiden epäsuhtaisuuden ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vuoksi. Metsäsijoittamisen asiantuntijat korostavat tarvetta pitkäjänteiselle ja kestävälle metsänhoidolle sekä markkinoiden kehittämiselle. Sijoittamalla metsiin ja panostamalla kestävään metsänhoitoon voidaan luoda pitkäaikaista arvoa ja samalla edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.