news-19092024-002655

Olkiluoto 2 reaktorin korjaukset viivästyvät viikolla

Sähköntuotanto yksikössä jatkuu 6. lokakuuta, operaattorin mukaan. Kuva: Tapani Karjanlahti / Teollisuuden Voima Oyj

Olkiluoto 2 ydinreaktorin korjaustyöt viivästyvät yhdellä viikolla, tehtaan operaattori Teollisuuden Voima (TVO) on ilmoittanut.

Yhtiö kertoi, että korjaustyö sisältää viallisen generaattorin roottorin vaihtamisen varalle.

”Uuden aikatauluarvion mukaan sähköntuotanto laitosyksikössä jatkuu 6. lokakuuta. Aikaisempi arvio oli 29. syyskuuta”, TVO ilmoitti tiedotteessaan.

Tehtaan operaattori lisäsi, että Olkiluoto 1 ja 3 reaktorit toimivat normaalisti.

Toisen reaktorin energiantuotannon puute on vaikuttanut sähkömarkkinoihin, jotka näkivät suuria hintavaihteluja jo ennen reaktorin alasajoa korjauksia varten.

Kun se toimii normaalisti, Olkiluoto 2:n nettosähköteho on 890 megawattia.

Uusia aikatauluarvioita

TVO:n tiedotteen mukaan korjaustyöt Olkiluoto 2 -reaktorissa ovat edenneet suunnitellusti, mutta odotettua pidemmän työajan vuoksi sähköntuotanto viivästyy.

”Haluamme varmistaa, että korjaustyöt tehdään huolellisesti ja turvallisesti, jotta reaktori voidaan ottaa uudelleen käyttöön ilman ongelmia”, TVO:n edustaja kommentoi.

Korjaustöiden aikana on havaittu odottamattomia haasteita, jotka ovat hidastaneet prosessia ja vaatineet lisäaikaa valmistumiseen.

Sähkömarkkinoiden vaikutukset

Olkiluoto 2 -reaktorin sähköntuotannon keskeytyminen on aiheuttanut huolta sähkömarkkinoilla, joilla on nähty epätavallisen suuria hintavaihteluja.

”Yhden reaktorin poisjäänti on vaikuttanut koko maan sähköntuotantoon ja hintoihin. Toivomme, että korjaustyöt saadaan pian päätökseen ja sähköntuotanto palautuu normaaliksi”, Markkinatutkimusinstituutin johtaja totesi.

Sähkömarkkinoiden asiantuntijat ovat arvioineet, että hinnanvaihtelut voivat jatkua, kunnes Olkiluoto 2 -reaktori saadaan uudelleen käyttöön ja sähköntuotanto normalisoituu.

Vaikutukset kuluttajiin

Kuluttajat ovat huolissaan sähkön hintojen mahdollisista nousuista, jotka voivat heijastua laskuihin tulevina kuukausina.

”Odotamme, että sähkön hinta saattaa nousta lyhyellä aikavälillä, kun sähköntuotanto on alhaisempi ja kysyntä pysyy vakaana. Kuluttajien kannattaa seurata tilannetta ja vertailla tarjolla olevia sähkösopimuksia”, energiayhtiön edustaja kommentoi.

Hallitus on myös seurannut tilannetta tiiviisti ja valmis tarvittaessa ottamaan käyttöön toimenpiteitä sähkömarkkinoiden vakauden varmistamiseksi.