news-18092024-161905

Asuntoflippaajan kokemus asuntonäytössä – yllättävä päätös

Tänään15:00No siinä tapauksessa meidän ei kannatta täällä pyöriä. Suunnilleen näihin sanoihin päättyi Anttoni Kerkkosen mukaan asuntonäyttö, jonka hän oli sopinut jyväskyläläiseen kaksioon syyskuun alussa. Kokenut asuntoflippaaja katsoo tulleensa yllätyksekseen heitetyksi ulos asuntonäytöstä. Syynä oli tinkaus. Kerkkonen kertoo kiinteistönvälittäjän suivaantuneen, kun hän kertoi ostaneensa naapurustosta vastaavan asunnon parikymmentä tonnia halvemmalla. Sillä hinnalla Kerkkonen olisi ollut kiinnostunut tekemään tarjouksen myös esitellystä asunnosta. Asuntonäyttö loppui kuitenkin lyhyeen, kun välittäjä Kerkkosen mukaan kertoi vihaisesti, ettei asuntoja millä tahansa hinnalla myydä.

Asunnon hinta ja markkinatilanne

Huonokuntoisesta kaksiosta pyydetään noin 100 000 euroa. Kerkkosen mukaan asuntoa on kaupattu asuntojen myyntisivustoilla ainakin vuoden. Hän arvioi, että kohteelle ei tällä hetkellä ole juurikaan ostajia. Nuoret ensiasunnon ostajat ovat aika nihkeitä ostamaan tällaisia kohteita, hän sanoo. Alueen hintataso on Kerkkosella hyvin tiedossa, sillä hän kertoo tehneensä hiljattain kaupat kahdesta muusta asunnosta samassa naapurustossa. Hän arvioi, että realistinen hinta kaksiolle voisi olla 80 000 euron luokkaa.

Asuntoflippaajan näkökulma ja kokemus

Kerkkonen kertoo käyneensä vähintään sadoissa, jopa tuhannessa, asuntonäytössä viime vuosina. Hän on ostanut, remontoinut ja myynyt asuntoja eri puolilla Suomea täyspäiväisesti kuusi vuotta, viime vuodet oman yrityksensä AP-Kodit oy:n nimissä. Kaikkea yllättävää on sattunut. Välittäjä on joskus voinut olla tarjouksen jälkeen tyly ja myyjä on monesti suuttunut, mutta tämä oli kyllä ihan omalla tasollaan, Kerkkonen sanoo. Hän kuvailee tilannetta hämmentäväksi. Kerkkosen kokemuksen mukaan kiinteistönvälittäjät ovat pääosin hyvin asiallisia.

Kiinteistönvälitysalan näkemykset ja markkinatilanne

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa ei ole kuullut aiemmin, että katsoja olisi heitetty ulos asuntonäytöstä. Sen sijaan tilanteet, joissa myyjän ja ostajan näkemykset sopivasta hinnasta ovat kaukana toisistaan, ovat hänen mukaansa tavanomaisempia. Erityisesti tilanteita tulee vastaan heikossa markkinassa, jossa asuntojen hinnat ovat laskeneet. Aika usein kiinteistönvälittäjän näkökulmasta olisi syytä viedä se tosi huonokin tarjous myyjälle, jotta myyjä saa tietoa, missä liikutaan. Viljamaa sanoo, että kaikkien kiinteistönvälittäjien tulisi noudattaa alan yhteisiä pelisääntöjä, hyvää välitystapaa.

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto korostaa, että kaikessa välitystoiminnassa on noudatettava hyvää välitystapaa. Laki ei määrittele tarkemmin, mitä hyvällä välitystavalla käytännössä tarkoitetaan. Hyvä välitystapa on joustava normi, joka muotoutuu muun muassa tuomioistuinten päätösten, kuluttajariitalautakunnan suositusten, viranomaisten ohjeiden ja alan vakiintuneiden käytäntöjen perusteella. Välitysliikkeen tulee valvoa molempien osapuolten etua asuntokaupassa ja antaa objektiivisesti kohdetta koskevat tiedot myös toimeksiantajan kannalta epäedullisista seikoista.