news-18092024-121715

Putinin sotilaskapasiteetti heikentynyt – pyytää 180 000 uutta sotilasta

I dag beordret Venäjän presidentti Vladimir Putin asevoimien vahvistamisen 2,38 miljoonaan henkilöön, joista 1,5 miljoonaa tulisi olemaan aktiivisia palveluksessa olevia.

Tämä on jo kolmas kerta, kun Putin on määrännyt Venäjän sotilasvoimien laajentamisen Ukrainan invaasion jälkeen kaksi ja puoli vuotta sitten. Sotilasstrategian professori Tormod Heier pitää Putinin määräyksiä huonona merkkinä venäläisille:
”Venäläisten harjoittama strategia perustuu henkilöstön eteen lähettämiseen eikä taisteluajoneuvoihin, koska niitä ei ole enää, hän sanoo.”

Brittiläinen tiedustelu on väittänyt, että keskimäärin noin 1000 venäläistä sotilasta kuolee tai haavoittuu taistelukentällä päivittäin. Ukrainan tiedustelu uskoo luvun olevan korkeampi.

Putin on pyytänyt sotilasjohdoltaan lisäämään pysyvästi palveluksessa olevien sotilaiden määrän 1,5 miljoonaan.

”Missä Putin aikoo saada nämä ihmiset?”
”Alkaa olla jo ahtaalla vankiloissa ja alueilla, joilta Putin on tähän asti hankkinut paljon sotilaita”, Heier sanoo.
Venäjä on alkanut suuntaamaan rekrytointikampanjoitaan yhä tiiviimmin tiheämmin asuttuihin, kaupunkimaisiin alueisiin Pietarissa ja Moskovassa, Heier kertoo.
”Siellä riski mielenosoituksille on korkeampi”, Heier sanoo.

Jopa 700 000 venäläistä miestä pakeni
Putin on tähän päivään saakka määrännyt kaksi lisäystä sotilaiden määrään. Lisäksi Venäjä mobilisoi yli 300 000 sotilasta syys- ja lokakuussa 2022. Tämä johti siihen, että useat sadat tuhannet nuoret miehet jättivät maan. Arviot vaihtelevat 500 000 ja 700 000 miehen välillä, jotka hakeutuivat naapurimaihin.

– Silloin Putin menetti enemmän miehiä kuin mitä hän on menettänyt kahdessa ja puolessa vuodessa sodassa. Joten tämä on hyvin riskialtista, ja tämä on hänen suurin uhkansa.
– Putin ei ole siksi mobilisoinut enempää joukkoja, vaan vain määrännyt, mikä tarkoittaa, että sotilaat ilmoittautuvat vapaaehtoisesti taistelemaan, Heier sanoo.

Afganistan on ”pienimuotoinen sota” verrattuna Ukrainaan
Kun Neuvostoliitto oli Afganistanissa vuosina 1979-1989, he menettivät noin 15 000 sotilasta. Nyt, kahden ja puolen vuoden sodan jälkeen, venäläisten arviot menetetyistä sotilaista ovat paljon korkeammat.
Venäläinen arvio kesäkuussa oli 71 000 kuollutta. Amerikkalainen tiedustelu uskoo, että kuolleiden ja haavoittuneiden määrä on yli 350 000. Brittiläinen tiedustelu puhuu puolesta miljoonasta kuolleesta ja haavoittuneesta venäläisestä sotilaasta.
Heierin mukaan tämä vaikuttaa nyt kovasti talouteen.
– Venäjän inflaation nousu on merkki työvoimapulasta. Palkat nousevat räjähdysmäisesti. Venäjän on täytynyt tuoda työvoimaa Pohjois-Koreasta. Venäjä on joutunut pahaan kierteeseen.

Venäläiset käyvät henkilövoimavetoista sotaa, sanoo Tormod Heier, Norjan puolustusvoimien korkeakoulun professori.
– Heidän täytyy ehkä tyytyä siihen, että ukrainalaisetkin ovat todennäköisesti samassa pinteessä. Ukrainalaisten on vaikeampi hankkia sotilaita.
Heierin mukaan ukrainalaiset ovat muuttaneet sotastrategiaansa taisteluun kaukaa tarkkuusohjattujen ohjusten ja droonien avulla.
– Tämä on tehty välttääkseen sotimasta venäläisten ehdoilla. Juuri tämä kulunut, henkilöstövoimavetoinen menetelmä, johon ukrainalaisilla ei ole varaa.