news-18092024-121053

HS vieraili unkarilaisen yrityksen osoitteessa, jossa väitetään valmistettavan Hizbollahin räjähtäneet laitteet

HS vieraili Budapestin 14. kaupunginosassa sijaitsevassa BAC Consulting -yrityksen osoitteessa, joka on joutunut keskelle skandaalia väitetystä osallisuudestaan äärijärjestö Hizbollahille toimitettujen hakulaitteiden valmistamiseen. Tiistaina eri puolilla Libanonia tapahtuneissa räjähdyksissä haavoittui useita Hizbollahin jäseniä, ja vähintään yhdeksän ihmistä menetti henkensä.

Yrityksen Gold Apollo -valmistaja on syyttänyt unkarilaista yritystä toimittaneen hakulaitteet Hizbollahille, jotka väitetysti laukaisi Israel koordinoidusti. BAC Consultingin nimi löytyy Unkarin yritysrekisteristä, mutta fyysisesti yritys näyttää olevan kaukana siitä, mitä osoite antaa ymmärtää.

Portilla roikkuu postilaatikoita, joissa on useiden yritysten nimiä, mutta BAC Consultingin nimeä ei ole merkitty laatikkoon. Yrityksen vuokraamaa postilaatikkoa käyttävä nainen kertoo, ettei yritys ole koskaan ollut fyysisesti läsnä kyseisessä paikassa. Hän ei myöskään halua kommentoida yrityksestä enempää, vaan poistuu paikalta nopeasti.

Yrityksen listaamasta unkarilaisesta puhelinnumerosta ei saatu vastausta, eikä yrityksen nettisivu ollut keskiviikkona aamupäivällä saatavilla. BAC Consultingin vuosiraportin mukaan yrityksen varallisuus oli kasvanut huomattavasti vuonna 2023 verrattuna edellisvuoteen. Vuoden 2023 varallisuudeksi ilmoitetaan noin 290 000 euroa, kun taas vuonna 2022 se oli selvästi pienempi, noin 33 000 euroa.

Räjähtäneiden hakulaitteiden kerrotaan olleen peräisin Libanoniin toimitettuina alkuvuodesta, ja Reutersin mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossad asensi niihin räjähtävää ainetta jo tuotantovaiheessa. Gold Apollon edustajan mukaan kyseiset laitteet eivät kuitenkaan ole heidän valmistamiaan tai myymiään, vaan ne on valmistanut BAC Consulting, jolla on lupa käyttää Gold Apollo -brändiä hakulaitteissa.

Unkarilaisen yrityksen epäselvä rooli

BAC Consultingin epäselvä rooli Hizbollahille toimitettujen hakulaitteiden valmistuksessa herättää paljon kysymyksiä. Vaikka yritys on virallisesti rekisteröity Unkarissa, sen fyysinen läsnäolo osoitteessa on kyseenalainen. Tämä herättää epäilyksiä siitä, onko yritys todellinen toimija vai käytetäänkö sitä peitteenä jollekin muulle toiminnalle.

Israelin ja Hizbollahin väliset jännitteet

Israelin ja Hizbollahin välillä vallitsee pitkäaikaiset jännitteet, ja viimeaikaiset tapahtumat vain kärjistävät tilannetta entisestään. Israel on syyttänyt Hizbollahia useista hyökkäyksistä ja on tehnyt selväksi, ettei se salli äärijärjestön toimia vapaasti alueella.

Kansainvälisen yhteisön reaktiot

Kansainvälinen yhteisö on reagoinut voimakkaasti Hizbollahin ja Israelin väliseen konfliktiin, vaatien molempia osapuolia pidättymään väkivallasta ja etsimään rauhanomaista ratkaisua tilanteeseen. YK:n pääsihteeri on ilmaissut huolensa tilanteen eskaloitumisesta ja kehottanut osapuolia neuvottelemaan rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Kaiken kaikkiaan Budapestin BAC Consultingin osallisuus Hizbollahille toimitettujen hakulaitteiden valmistuksessa herättää paljon kysymyksiä ja vaatii perusteellista selvitystä. Tilanteen seuraaminen on tärkeää, jotta vastuuhenkilöt saadaan selvitettyä ja vastuulliset tahot saavat ansaitsemansa rangaistuksen.