news-18092024-081100

FN:n ihmisoikeusjohtaja varoittaa dystooppisesta tulevaisuudesta

FN:n menneskerettssjef Volker Türk piti avajaispuheen viiden viikon pituiselle syysistunnolle YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Türk korosti puheessaan, että maailma on tällä hetkellä ristiriitojen vallassa, ja meidän on tehtävä valinta tulevaisuutemme suhteen.

Valinta tulevaisuudesta

Türk totesi, että olemme nyt risteyksessä, jossa voimme jatkaa nykyistä vaarallista ”uutta normaalia” ja ajautua unessa kohti dystooppista tulevaisuutta tai herätä ja kääntää suunnan parempaan suuntaan ihmiskunnan ja planeetan hyväksi. Hän painotti, että maiden ei tulisi hyväksyä kansainvälisen oikeuden räikeää laiminlyöntiä, vaan toimia sen puolustajina.

Türk nosti myös esiin maailmanlaajuisen trendin vahvojen miesten ja persoonallisuuksien noususta politiikassa. Hän kehotti äänestäjiä olemaan valppaina ja kysymään, mikä ehdokas todella ajaa ihmisoikeuksia. Türk tuomitsi poliitikot, jotka tekevät maahanmuuttajista, pakolaisista ja vähemmistöistä syntipukkeja.

Konfliktit ja ihmisoikeudet

Maailma on tällä hetkellä täynnä konflikteja, kuten Israelin sota Hamasia vastaan Gazassa, Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja Sudanin raivoava sisällissota. Türk painotti, että näissä tilanteissa maiden on toimittava kansainvälisen oikeuden mukaisesti eivätkä hyväksyä sääntöjen rikkomista.

Türk muistutti, että ihmisoikeudet ovat universaaleja ja koskevat kaikkia ihmisiä riippumatta heidän taustastaan tai statuksestaan. Hän kehotti hallituksia ja kansalaisia toimimaan yhdessä ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja edistämiseksi.

Vaalit ja ihmisoikeudet

Tulevina kuukausina useissa maissa järjestetään vaaleja, kuten Georgiassa, Tunisiassa ja Yhdysvalloissa. Türk kehotti äänestäjiä arvioimaan ehdokkaiden politiikkoja ja valitsemaan ne, jotka sitoutuvat ihmisoikeuksien puolustamiseen. Hän muistutti, että poliitikot, jotka käyttävät maahanmuuttajia ja vähemmistöjä poliittisina pelinappuloina, eivät edusta oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa.

Türkin puheessa korostui tarve toimia yhdessä ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja edistämiseksi maailmanlaajuisesti. Hän kehotti kaikkia kansalaisia ja hallituksia tekemään osansa paremman tulevaisuuden rakentamiseksi kaikille.