news-12082024-035743

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sulkee pääsyn X:ään, aiemmin tunnettu nimellä Twitter, kymmeneksi päiväksi. Tämä tapahtuu kiistanalaisen vaalin jälkeen maassa.

Venezuelassa on ollut suurta poliittista levottomuutta sen jälkeen, kun Maduro julistettiin vaalivoittajaksi heinäkuun lopussa. Opposition mukaan vaalitulosta on kyseenalaistettu, ja heidän mukaansa heillä on lukuja osoittamaan, että heidän ehdokkaansa Edmundo Gonzales oli voittaja. Uutistoimisto AP on omasta aloitteestaan käynyt läpi numerotietoja, jotka osoittavat saman asian.

Presidentti on allekirjoittanut dekreetin, joka estää pääsyn sosiaalisen median alustalle X 10 päivän ajaksi syyttäen omistajaa, Elon Muskia, ”hyökkäyksestä” hänen kiistanalaiseen uudelleenvalintaansa.

Musk on useita kertoja arvostellut Venezuelaa äskettäisistä kiistanalaisista vaaleista, muun muassa ylistämällä uutisia siitä, että Yhdysvaltain hallitus tunnustaa opposition ehdokkaan Edmundo Gonzalezin oikeaksi voittajaksi vaaleissa.

Maduro väittää puolestaan voittaneensa ja on ilmoittanut tutkinnasta opposition toimista. Hän sanoi viikonloppuna, että 2000 ihmistä on pidätetty mielenosoituksista vaalitulosta vastaan, ja heidät lähetetään korkean turvallisuuden vankiloihin Tocorón ja Tocuyito.

Oppositio puolestaan väittää, että Gonzalez voitti ja heillä on äänimäärät tukeakseen tätä vaatimusta.

Maduro väitti, että Musk oli rikkonut ”kaikki säännöt” omalla alustallaan ”kiihottamalla vihaa ja fasismia”. Hän syytti myös Muskkia osallistumisesta ”kyberhyökkäykseen” hänen hallitustaan vastaan.

Useat maat, mukaan lukien EU, eivät tunnusta Maduron voittoa. Torstaina Meksikon, Kolumbian ja Brasilian ulkoministerit antoivat yhteisen lausunnon, jossa he vaativat Venezuelan vaaliviranomaisten julkistavan äänimäärät.

Venezuelan korkein oikeus, joka pidetään samanmielisenä kuin maan vaalikomissio, on aloittanut vaalituloksen tutkinnan. Caracasin korkein oikeus harkitsee nyt tuloksen vahvistamista ja on kutsunut Maduron kokoukseen, joka pidetään perjantaina.

Lisätietona, Venezuela on ollut poliittisessa kriisissä ja talousahdingossa useiden vuosien ajan, ja Maduro on ollut vallassa vuodesta 2013. Opposition ja hallituksen väliset jännitteet ovat lisääntyneet viime vuosina, mikä on johtanut toistuviin protesteihin ja levottomuuksiin maassa. Tilanne on herättänyt huolta kansainvälisesti, ja useat maat ovat vaatineet demokraattisia uudistuksia Venezuelassa.