news-17092024-160450

Stora Enso hämmästelee kuukkelimetsän kaatamisesta syntyneitä syytöksiä

Tänään16:00Kaadetun metsän omisti Tornator ja ostaja on Stora Enso. Hakattu alue sijaitsee Savonlinnan ja Parikkalan rajalla Soininmäellä. Greenpeace nosti kaadetun kuukkelimetsän hakkuut esiin maanantaina. Kuukkeli on Lappia eteläisemmissä maakunnissa uhanalainen lintu. Kauppalehti haastatteli luontokuvaaja Hannu Siitosta, joka oli parhaillaan hakkuualueella. Hänen mukaansa kuukkelin reviiristä oli kaadettu merkittävä osa. Hakkuu oli laillinen.Aiemmin Siitonen oli arvioinut hakkuuaukeaman kooksi 150 kertaa 300 metriä. ”Kävin siellä tänään toisen henkilön kanssa, ja aukean kaikki reunat ovat 300 metriä.” Siitosen mukaan metsään tehtiin avohakkuu, vaikka näin ei sovittu. Hän kävi maastossa kaksi vuotta sitten ja sopi toimenpiteistä Tornatorin kanssa.Tornatorista sähköpostia”Keskustelimme vain harvennuksista ja sanoin moneen kertaan, että avohakkuita ei pidä tehdä. Kuukkeli tarvitsee yhtenäisen asuinalueen.”Metsäkäynnin jälkeen Siitonen sai Tornatorista sähköpostin, jossa kiitettiin retkestä ja todettiin, että yhtiö tekee harvennuksen ja tiedottaa myöhemmin puunkorjuusta. Viestissä ehdotettiin myös uutta maastokäyntiä.”Sen jälkeen ei tullut mitään viestejä hakkuista tai harvennuksista”, sanoo Siitonen. Siitosen mukaan metsää harvennettiin sittemmin kyseisellä alueella. Viime viikolla sinne tuli kuitenkin avohakkuu, josta hänelle ei kerrottu.Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura uskoo, että kaikki meni kuten piti.”Meillä on täysin eri käsitys tilanteesta ja olemme todella hämmästyneitä. Tässä oli todella huolella tehty hakkuusuunnittelu, Siitonen oli itse mukana Tornatorin kanssa maastossa ja rajaukset on tehty sen perusteella. En osaa sanoa, mikä on johtanut tähän uusimpaan kommentointiin.”Vastakkaiset näkemyksetNäkemykset hakkuusta ovat lähes vastakkaiset. ”Yritetään nyt selvitellä mikä tässä on taustalla”, sanoo Peura.Onko Tornator selvittänyt omista muistiinpanoistaan, kaatuiko nyt se leimikko, jonka kaatamisesta sovittiin Siitosen kanssa?”Kyllä olemme selvittäneet, ja hakkuu toteutui suunnitelman mukaan. Asiantuntijamme retkeilivät alueella Siitosen kanssa marraskuussa 2022, ja silloin syntyi yhteisymmärrys metsien käsittelytarpeista ja säästettävistä kohteista. Vielä viime viikolla Siitonen ilmoitti tekstiviestillä, että lähimmät kuukkelit oli nähty 200 metrin päässä hakkuista”, sanoo yhtiön henkilöstö-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Outi Nevalainen.Nevalaisen mukaan maastovierailusta ei tehty virallista pöytäkirjaa, mutta yhtiöllä on sisäistä dokumentaatiota, sähköposteja ja karttoja asiasta.

Kuukkelin elinympäristö ja ominaisuudet

SielunlintuVarislintuihin kuuluva kuukkeli on alueellisesti uhanalainen Lappia eteläisemissä maakunnissa. Lapissa se luokitellaan silmälläpidettäväksi.Kuukkeli on paikka lintu, eli se ei vaella alueelta toiselle. Kuukkelin pituus on noin 27–30 cm, siipien kärkiväli on runsaat 40 cm ja sen paino on 74–98 grammaa.Kuukkeli viihtyy soisissa ja hidaskasvuisissa kuusikoissa, joissa oksat ovat naavojen peitossa.Kuukkeli on monen varislinnun tapaan älykäs ja tulee Lapin erämaissa usein leiripaikalle etsimään ruokaa. Suomalaisessa muinaisuskossa kuukkelia pidettiin sielunlintuna. Metsämiehen sielun uskottiin siirtyvän kuoleman yhteydessä kuukkeliin.

Stora Enson ja Tornatorin vastakkaiset näkemykset

Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura uskoo vakaasti, että kaikki metsänkaatotoimet suunniteltiin tarkasti ja Siitosen kanssa tehdyn maastokäynnin perusteella. Toisaalta luontokuvaaja Hannu Siitonen on järkyttynyt tapahtuneesta ja kokee, että kaadetun metsän alueella oli tehty avohakkuu vastoin sovittua harvennusta. Tornatorin ja Stora Enson välillä vallitsee selkeä näkemysero siitä, miten kaatotoimet tulisi toteuttaa ja mitä kuukkelin elinympäristön suojeluun tulisi ottaa huomioon.

Yhteenveto ja loppupäätelmä

Kaadetun kuukkelimetsän tapaus herättää paljon keskustelua ja huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. On tärkeää, että metsänkäytön suunnittelu ja toteutus perustuvat huolelliseen pohjatyöhön ja yhteistyöhön paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Kuukkelin kaltaisten uhanalaisten lajien elinympäristön kunnioittaminen on keskeistä, jotta voimme taata luonnon monimuotoisuuden säilymisen tuleville sukupolville. Tapahtunut tilanne osoittaa myös tarpeen selkeyttää kommunikaatiota eri toimijoiden välillä ja varmistaa, että kaikki osapuolet ovat täysin tietoisia sovituista toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista ympäristöön.