news-16092024-234315

Ruotsi valmis johtamaan Naton joukkoja Suomessa

Pääministeri Petteri Orpo ja puolustusministeri Antti Häkkänen (molemmat Kokoomus) ilmoittivat olevansa tyytyväisiä siihen, että Ruotsi ottaa vastuun monikansallisesta maajoukkojen etulinjasta (FLF) Suomessa. Ruotsin ja Suomen puolustusministerit, Pål Jonson ja Antti Häkkänen (Kokoomus), puhuivat toimittajille Tukholmassa maanantaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen pääministeri Petteri Orpo ja puolustusministeri Antti Häkkänen (Kokoomus) ovat ilahtuneita siitä, että Ruotsi on valmis ottamaan johtovastuun tulevista Naton rauhanajan maajoukoista Suomessa. Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson ilmoitti asiasta kahden puolustusministerin yhteisessä lehdistötilaisuudessa maanantaina Tukholmassa, missä Suomen ja Ruotsin hallitukset pitivät yhteisen kokouksen.

Häkkänen totesi olevansa ilahtunut siitä, että Ruotsi ottaa vastuun suunnitellusta monikansallisesta etulinjan maajoukosta (FLF) Suomessa. Orpo yhtyi päätökseen toisessa lehdistötilaisuudessa myöhemmin samana päivänä.

”Rakennamme Pohjoismaiden puolustusta. Naton rakenteet luovat sellaisen pelotteen, ettei kukaan edes ajattelisi uhmaavansa sitä”, pääministeri totesi. ”Ruotsin hallituksella on halu ottaa rooli etulinjan maajoukkojen kehittäjänä Suomessa”, Jonson kertoi toimittajille.

Jonsonin mukaan suunnittelu on vasta alkuvaiheessa Naton liittolaisten keskuudessa ja sen on myös käytävä läpi Ruotsin parlamentissa. ”Kuvittelen, että FLF Suomessa voisi olla toiminnassa yhden tai kahden vuoden sisällä”, hän kertoi myöhemmin Reutersille.

Jonson kertoi, että Ruotsi valmistautuu lähettämään henkilökuntaa ja koulutusjoukkoja. Häkkänen kieltäytyi kommentoimasta Ruotsin mediassa esiintynyttä tietoa siitä, että ruotsalaiset upseerit sijoitettaisiin Pohjois-Suomeen, eikä myöskään spekuloinut joukkojen kokoa.

Naton maajoukkojen komentokeskuksen sijainti Suomessa julkaistaan pian

Naton odotetaan pian ilmoittavan, missä sen uusi Pohjois-Euroopan maajoukkojen komentokeskus sijoitetaan Suomessa. Muutamia kymmeniä upseereita eri maista tulee työskentelemään henkilöstöpäämajassa, joka koordinoi Naton Pohjois-Euroopan liittolaisten puolustusta. Tähän kuuluvat kaikki Pohjoismaat ja Baltian maat.

Suomi ei ole paljastanut joukkojen kokoa julkisesti, mutta Ylen saamien tietojen mukaan FLF:n koko olisi muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen sotilaaseen, kuten muissakin maissa. He eivät välttämättä olisi pysyvästi sijoitettuna Suomeen. FLF:n tarkoituksena on toimia pelotteena ja torjua mahdollinen hyökkäys.

Suomi ei ole kertonut, mitkä maat on pyydetty osallistumaan joukkoihin. Suomen puolustusvoimien komentajan kenraali Janne Jaakkolan mukaan hyvä vertailukohta olisivat muut liittolaiset, jotka ovat Naton Norfolk Joint Operations Commandin alaisia.

Naton mukaan komentokeskus perustettiin vuonna 2019 Venäjän toiminnan uudelleenaktivoitumisen vuoksi Atlantilla ja Arktiksella.

Suomen nykyinen Maavoimien Esikunta sijaitsee itäisessä Mikkelissä. Yleisten lähteiden mukaan Mikkeli on myös vahva ehdokas Naton henkilöstöpäämajalle, mutta päätöstä ei ole vielä tehty. Puolustusministeriö aikoo ilmoittaa sijainnista seuraavien viikkojen aikana.

18.31: Lisätty Orpon kommentti.