news-16092024-194018

Elokuun korkein kauppatase vuosittain

Uusimmat tilastot ulkomaankaupasta osoittavat tämän vuoden korkeimman kauppataseen elokuussa 2024. Vientitulojen määrä oli 153,2 miljardia kruunua, mikä on 6,2 prosenttia enemmän kuin sekä tämän vuoden heinäkuussa että viime vuoden elokuussa.

”Vuoden korkein kauppatase voidaan suurelta osin liittää luonnollisen kaasun viennistä saatuihin lisätuloihin, jotka ovat myös saavuttaneet tähän mennessä korkeimman arvon vuonna 2024”, sanoo Jan Olav Rørhus, Statistisk Sentralbyrån vanhempi neuvonantaja.

Kaasun viennin arvo oli 66,0 miljardia kruunua elokuussa, mikä on tähän mennessä korkein luku tänä vuonna. Tuontiarvo oli 87,2 miljardia kruunua, mikä on 9,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Norjan keskuspankin tärkeisiin kauppakumppaneihin suhteutettu tuontipainotettu kurssiluku (norges-bank.no) (I44) osoittaa, että kruunu heikkeni 3,1 prosenttia verrattuna viime vuoden elokuuhun. Heikentynyt kruunukurssi lisää vientiteollisuuden tuloja, mutta nostaa tuontitavaroiden hintoja.

Naturgassin tulot nousevat korkeamman hinnan vuoksi

Naturgasin viennin arvo oli 52,3 miljardia kruunua elokuussa. Se on 25,9 prosenttia enemmän kuin sekä edellisessä kuussa että vuonna 2023. Nousu johtuu pääasiassa korkeammista naturgashinnoista, jotka saavuttivat tähän mennessä korkeimman tason vuonna 2024. Tähän mennessä naturgasin vientiarvo on kuitenkin 20,5 prosenttia alhaisempi kuin vastaavana aikana vuonna 2023.

”Hinnat ovat olleet vaikuttaneet Euroopan täydempiin kaasusäiliöihin odotettua leudon talven jälkeen mantereella. Heikompi talouskasvu tärkeillä markkinoilla kuten Euroopassa ja Kiinassa on myös vaikuttanut alhaisempiin hintoihin”, kertoo SSB:n vanhempi neuvonantaja Jan Olav Rørhus.

Naturgasin vientimäärä oli 10,3 miljardia standardikubikkituuma elokuussa, mikä on 3,2 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa.

Matalin öljyn hinta sitten helmikuun

Öljyn hinta oli toisinpäin kuin kaasun hinta ja laski 866 kruunuun tynnyriltä elokuussa 2024 – alin taso puoleentoista vuoteen.

”Öljyn hinta elokuussa oli vaikuttanut heikompiin globaaleihin talousnäkymiin, erityisesti Kiinassa. OPEC:n tuotantotason epävarmuus on myös vaikuttanut hintaan”, sanoo vanhempi neuvonantaja Jan Olav Rørhus.

Öljyn hinnan lasku vähensi raakaöljyn vientituloja 43,4 miljardiin kruunuun, mikä on 9,0 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa. Raakaöljyä vietiin 50,1 miljoonaa tynnyriä, mikä on 2,3 prosenttia vähemmän kuin edellisessä kuussa.

Elokuun ennätysarvo kalastuseksportissa

Kalastustuotteiden viennin arvo oli 56,9 miljardia kruunua elokuussa ja pysyi ennallaan verrattuna viime vuoden elokuuhun.

Kalastuksen vienti elokuussa oli tähän mennessä korkein sekä arvossa että määrässä mitattuna. Kalaa vietiin 14,1 miljardilla kruunulla, mikä on korkein mitattu arvo elokuussa koskaan. Kalastustuotteiden arvo oli 5,3 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2023.

”Nousu elokuussa viime vuodesta johtuu pääasiassa suuremmasta määrästä taimenta, makrellia ja lohta sekä heikommasta norjan kruunusta”, sanoo vanhempi neuvonantaja Jan Olav Rørhus.

Matalin arvo sähkön tuonnissa vuonna 2024

Elokuussa tuotiin sähköä arvolla 150,9 miljoonaa kruunua – se on tähän mennessä alin arvo tänä vuonna. Tuontimäärä 1,4 TWh oli kuitenkin epätavallisen korkea elokuuksi, lähes kolminkertainen verrattuna viime vuoden elokuuhun. Tuontihinta oli 0,11 kruunua per KWh, ja eristetysti se oli

”Negatiivinen sähkön hinta tarkoittaa, että verkonhaltija, tässä tapauksessa Tanska ja Saksa, maksavat ostajalle sähköstä. Tämä ilmiö tapahtuu silloin, kun verkonhaltijalla on ylijäämää sähköä, josta heidän täytyy päästä eroon välttääkseen pysyvää vahinkoa sähköverkolle”, sanoo Jan Olav Rørhus, SSB:n vanhempi neuvonantaja.

Muut tärkeät muutokset tänä vuonna

• Tähän mennessä arvo oli 4,1 miljardia kruunua elokuussa, korkein arvo sitten elokuun 2022. Tähän mennessä vientiarvo on kuitenkin laskenut 8,5 prosenttia verrattuna viime vuoden ensimmäisiin kahdeksaan kuukauteen.
• on viety arvolla 5,41 miljardia kruunua tähän mennessä vuonna 2024. Unkari erottuu norjalaisten aseiden maahantuojana – noin neljännes kokonaisarvosta on viety sinne.
• oli 35,1 miljardia kruunua tähän mennessä vuonna 2024. Tämä on 25,8 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2023.
• on tuotu 24,7 miljardilla kruunulla tähän mennessä vuonna 2024, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Nousu liittyy datavarastokeskusten perustamiseen.
• Tähän mennessä tuontiarvo on 48,2 prosenttia korkeampi kuin vastaava ajanjakso vuonna 2023. Tämä voi liittyä äskettäin päivitettyihin arvioihin öljyinvestoinneista vuonna 2024.

Elokuussa 2024 Norja tuotti 78 GWh sähköä Saksasta ja 71 GWh sähköä Tanskasta, kaikki negatiivisella hinnalla. Tämä tarkoittaa, että tämän sähkön tuontiarvo on myös negatiivinen, vaikka sitä ei näy SSB:n luvuissa. Syy tähän on se, että SSB noudattaa EU:n tilastokeskuksen Eurostatin suosituksia (7.7.3 704, s. 164) tällaisissa tapauksissa. Eurostatin suositus negatiivisesta sähkön hinnasta on arvottaa kauppa nollaksi tai niin lähelle nollaa kuin mahdollista. Meidän tapauksessamme arvo on asetettu 1000 kruunuun per maa. Tämä on tehty siksi, että ulkomaankauppa toimii 1000 kruunun kynnyksen arvolla tilastointiin. Havainnot on sisällytetty valaisemaan tuontimäärää tänä aikana.