news-15092024-192050

Maanantaina Sørøst- ja Sørvest-Norgessa on odotettavissa korkeimmat sähkönhinnat, sillä kello 8 ja 9 välillä aamulla hinta nousee huippuunsa 1,47 kruunuun kilowattitunnilta (kWh). Samanaikaisesti Midt- ja Nord-Norgessa hinta kohoaa 25,1 øreä kWh:ta kohden, kun taas Vest-Norgessa se on 24,5 øreä, kertovat tiedot hvakosterstrommen.no-sivustolta.

Jos jätetään sähkövero huomioimatta, mutta otetaan mukaan arvonlisävero (25 prosenttia), kulutusvero (16,44 øreä kWh:ta kohti) ja Enova-maksu (1 øreä kWh:ta kohti), maan korkein enimmäishinta olisi 2,061 kruunua. Pohjois-Norgessa sähköveroa ei ole kotitalouksille, ja Finnmarkissa sekä Pohjois-Tromssissa kotitaloudet ja julkinen hallinto ovat vapautettuja kulutusverosta.

Yksi kilowattitunti vastaa yhden kilowatin sähkönkulutusta tunnin ajan. Kymmenen minuutin suihku kuluttaa keskimäärin noin 4,5 kWh, mutta tämä riippuu suihkun lämpötilasta ja siitä, paljonko vettä suihkupäästö tuottaa.

Maanantain alin kWh-hinta osuu kello 1 ja 2 välille yöllä Sørøst- ja Vest-Norgessa, silloin hinta on 8,1 øreä. Sørvest-Norgessa kWh-hinta laskee alimmilleen 41,5 øreä, Midt-Norgessa 15,2 øreä ja Nord-Norgessa 16,6 øreä.

Lauantaina maan korkein ja alin hinta olivat vastaavasti 59,2 øreä kWh:ta kohden ja 2,3 øreä kWh:ta kohti. Vuoden takaisena lauantaina vastaavat luvut olivat 79,5 øreä kWh:ta kohden ja -4,5 øreä kWh:ta kohti.

Sähkövero kattaa 90 prosenttia hinnasta yli 73 øren, tunti tunnilta.

Sähkön hintatilanne Norjassa

Sähkön hintakatto on tärkeä osa sähkömarkkinoita, ja maanantaina Norjassa on odotettavissa erityisen korkeat hinnat etelä- ja lounaisosissa. Hintatilanne vaihtelee alueittain, ja eri alueilla voi olla merkittäviä eroja sähkön hinnassa.

Sähkön hinta perustuu moniin eri tekijöihin, kuten tuotantokustannuksiin, kysyntään ja tarjontaan sekä markkinatilanteeseen. Sähkönhinnan vaihtelut voivat vaikuttaa kotitalouksien ja yritysten budjetteihin sekä vaikuttaa myös yleiseen taloustilanteeseen.

Vaikutukset kuluttajiin

Korkeammat sähkönhinnat voivat nostaa kotitalouksien sähkölaskuja ja vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen. On tärkeää seurata sähkön hintakehitystä ja tehdä tarvittavia muutoksia kulutustottumuksiin sähkölaskujen hallitsemiseksi.

Suurimman sähkönhinnan osuessa aamupäivälle on hyvä harkita energiankulutuksen siirtämistä halvempaan aikaan, mikä voi auttaa säästämään rahaa. Energiatehokkaiden laitteiden käyttö ja sähkön säästötoimenpiteet voivat myös auttaa pienentämään sähkölaskuja.

Tulevaisuuden näkymät

Sähkön hintakehitys voi vaihdella päivittäin ja jopa tunneittain markkinatilanteen mukaan. On tärkeää seurata sähkön hintoja ja tehdä tarvittavia muutoksia omiin kulutustottumuksiin säästääkseen sähkölaskuissa.

Sähkönhinnan ennustaminen voi olla haastavaa, mutta seurannan avulla kuluttajat voivat tehdä tietoisempia valintoja energiankulutuksessaan. Säästötoimenpiteiden ja energiatehokkuuden parantamisen avulla voi pienentää sähkölaskuja ja edistää kestävää energiankäyttöä.