Perjantain lehdet: Purra maahanmuutosta, kalliit HUS-puhelut ja viileämpi sää
Riikka Purra, valtiovarainministeri ja Perussuomalaisten puheenjohtaja, on tyytyväinen uusimpiin maahanmuuton kasvun hidastumista osoittaviin lukuihin vuodesta 2022 lähtien, kertoo Iltalehti. ”Maahanmuuton kasvun hidastuminen voidaan nähdä positiivisena asiana, erityisesti julkisen talouden kestävyyden kannalta,” Purra totesi ministeriön lausunnossa. ”Toisaalta maahanmuuton positiivista talousvaikutusta heikentää erityisesti jatkuva lasku korkeasti ansaitsevien erikoisasiantuntijoiden määrässä, jotka haluavat tulla Suomeen,” hän lisäsi.
Viimeisimmät luvut osoittavat, että ensimmäistä kertaa hyväksyttyjen oleskelulupien määrä laski noin 6 700 viime vuonna, kun taas perhe- ja työperusteisten lupien määrä väheni merkittävästi. Opiskelijoiden oleskelulupien määrä jäi myös hieman alle vuoden 2023 tasojen.
IL:n mukaan Purran lausunto perustui tuoreisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat, että ulkomailla syntyneet työntekijät ansaitsevat alhaisempia palkkoja ja työskentelevät vähemmän tunteja kuin suomalaiset työntekijät, ja myös maahanmuuttajayrittäjät ansaitsevat vähemmän kuin suomalaiset kollegansa.
Purra väitti, että maahanmuuttajayrittäjät työskentelevät usein matalan kasvun, matalan tuottavuuden aloilla, minkä vuoksi työllistyneiden maahanmuuttajien määrän kasvu ei ole merkittävästi lisännyt talouskasvua. Hän korosti tarvetta maahanmuuttajille korkean tuottavuuden aloilla tai korkean kasvun teollisuudenaloilla.
Purra viittasi myös viime vuonna julkaisemaan työ- ja elinkeinoministeriön raporttiin, jonka mukaan perhesyistä muuttaneiden henkilöiden palkkakehitys on yhtä heikko 10 vuoden kuluttua Suomeen saapumisesta kuin ihmisillä, jotka ovat saapuneet etsimään kansainvälistä suojelua.
Purran lausunnossa todettiin, että Orpon hallitus on ”ottanut useita toimia vähentääkseen haitallista maahanmuuttoa Suomeen ja vahvistaakseen integraatioponnisteluja.” ”Maahanmuutto ei ole hallitsematon luonnonvoima; sitä voidaan säädellä sekä määrällisesti että laadullisesti hyödyttääkseen vastaanottavaa yhteiskuntaa,” Purra totesi.
Kallis lääkäripuhelu
Joitain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) asiakkaita on yllättänyt sairaalan laskutuskäytännöt, kertoo Helsingin Sanomat. HS kertoi, että helsinkiläinen mies oli järkyttynyt saadessaan 66,70 euron laskun neljän minuutin puhelusta HUS:n lääkärin kanssa tammikuussa.
Lääkärin puhelu oli etävastaanotto ja seuraus miehen lokakuussa tekemästä henkilökohtaisesta käynnistä Käsikirurgian klinikalla ranteen ongelman vuoksi. Keskusteltuaan kokeilusiteen tehokkuudesta lääkäri laittoi hänet leikkausjonoon.
Mutta potilas kertoi olevansa hämmästynyt suuresta maksusta lyhyestä puhelusta. ”Jos olisin tiennyt, että minulta veloitetaan niin paljon, en olisi vastannut ollenkaan,” hän sanoi. Hän kertoi, ettei kukaan informoinut häntä siitä, että häneltä veloitetaan puhelusta ja että hän oli yllättynyt siitä, että hinta vastasi henkilökohtaisen klinikkavierailun maksua.
HUS:n laskutuspäällikkö Taru Lehtonen kieltäytyi kommentoimasta tätä tiettyä tapausta, mutta vahvisti, että sairaanhoitopiiri on veloittanut potilailta puhelinkonsultaatioista vuodesta 2022 lähtien.
Kaikki puhelut eivät aiheuta maksua. Lyhyet lääketieteelliset puhelut, kuten laboratoriotuloksiin liittyvät, ovat maksuttomia, kun taas etäkonsultaatioiksi luokitelluista puheluista veloitetaan saman verran kuin henkilökohtaisista käynneistä.
Ero etäkonsultaation ja lyhyen lääketieteellisen puhelun välillä ei kuitenkaan aina ole selvä potilaille. ”Ohjeena on, että etäkonsultaation tulisi olla kestoltaan ja sisällöltään samanlainen kuin henkilökohtainen käynti,” Lehtonen selvensi.
Vuoden 2024 alussa HUS nosti merkittävästi terveydenhuollon käyntimaksuja, ja poliklinikkakäyntimaksut nousivat 46 eurosta 66,70 euroon tammikuussa.
Sää kylmenee
Ilta-Sanomat raportoi, että sää kylmenee helmikuun alussa, kun kylmä ilma virtaa koilliseen viikonloppuna. Lauantaina odotetaan pakkasia suurimmassa osassa Suomea, lukuun ottamatta lounaisrannikkoa, jossa lämpötilat saattavat pysyä pakkasen yläpuolella sunnuntaihin asti, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta (FMI).
Kylmyys helpottaa helmikuun ensimmäisellä viikolla, ja leudompaa säätä odotetaan tiistaina ja keskiviikkona, mutta lämpötilat laskevat uudelleen viikon loppupuolella, liikkuen -2 ja -8 asteen välillä.
Kuitenkin Forecan kuukausittaisen ennusteen mukaan helmikuussa ei odoteta pitkäaikaisia kylmäjaksoja. Kuukauden keskilämpötilat ovat lievempiä kuin tavallisesti tai tyypillisiä kaudelle. Vaihtelut säissä ovat kuitenkin todennäköisiä.
Hiihtolomaviikkojen ennuste, jotka alkavat puolivälissä helmikuuta, on yhä epävarma.
Kuuntele viimeisintä jaksoa All Points North -podcastista, joka tutkii tapoja pysyä aktiivisena — ja terveenä — tänä talvena. Kuuntele jakso tämän upotetun soittimen kautta, Yle Areenassa, Applen, Spotifyn tai mistä tahansa podcasteja saat.
Ovatko talviurheilulajit salainen niksi selviytyä suomalaisista talvista?
Yle:n ID:tä käyttävät käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda Yle ID:n tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta selitetään täällä.