news-15092024-111104

Inflaation odotetaan nousevan hieman, kun vastikään korotettu arvonlisävero otetaan huomioon, toteaa taloustieteilijä.

Suomen inflaatio elokuussa oli 1,2 prosenttia, mikä on lievä nousu verrattuna heinäkuun 1,0 prosentin tasoon, kertoo Tilastokeskus. Vuoden takaiseen verrattuna kuluttajahinnat nousivat eniten keskimääräisissä asuntolainojen koroissa, ylläpitomaksuissa ja kulutusluotoissa.

Energian hintojen, kuten sähkön, bensiinin ja dieselin, laskut hillitsivät eniten kuluttajahintojen nousua. Tilastokeskus kertoi, että kuluttajahintojen muutos elokuussa oli -0,5 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen, mikä johtui alhaisemmista sähkön ja kansainvälisten lentojen hinnoista.

Kuluttajahintaindeksin ydininflaatio oli 2,1 prosenttia, mutta se ei sisällä ruoan tai energian hintojen muutoksia, ”koska niiden lyhyen aikavälin hintavaihtelut ovat suurempia verrattuna muihin hyödykealueisiin”, virasto totesi.

Asuntolainojen pääekonomistin Juho Keskisen mukaan inflaation odotetaan nousevan, kun vastikään korotettu arvonlisäveron korotus otetaan huomioon. Kuitenkin hiljattainen korkojen lasku odotetaan myös vahvistavan kuluttajien ostovoimaa, hän sanoi lehdistötiedotteessa.

”Suomen inflaatioluku oli edelleen yksi alhaisimmista euroalueella elokuussa, ja kuluttajien ostovoima paranee ei vain palkkojen nousun vuoksi, vaan myös matalan inflaation ansiosta”, Keskinen sanoi.

Euroalueen harmonisoitu kuluttajahintaindeksi (HICP) oli elokuussa 2,2 prosenttia, verrattuna 2,6 prosenttiin heinäkuussa, virasto raportoi, viitaten alustaviin tietoihin. Virasto kertoi, että Eurostat aikoo julkaista yksityiskohtaiset HICP-tiedot ensi viikolla.

Samalla Suomen HICP oli 1,1 prosenttia elokuussa. Yle ID:llä varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja valvonnasta selitetään täällä.