news-22092024-090419

WWF vaatii villilohen kalastuksen keskeyttämistä Itämerellä

Kuten eduskunta keskustelee kalastuskiintiöistä, WWF Suomi sanoo, että naaraslohen lisääntyvän kalan määrä on ”katastrofaalisesti heikko”. Lohen vaellus Itämeren lahden jokiin on romahtanut viimeisten kahden vuoden aikana. Kuva: Marcus Lillkvist / Yle

WWF Suomi vaatii villilohen kalastuksen keskeyttämistä pääosassa Itämerta ja Pohjanlahden aluetta ensi vuodelle. WWF:n mukaan naaraslohen kanta näillä alueilla on ”katastrofaalisesti heikko”.

Lohen määrä, joka vaeltavat Itämerestä Pohjanlahden jokien suulle, on romahtanut viimeisten kahden vuoden aikana, WWF kertoi perjantaina tiedotteessaan. Esimerkiksi Tornionjoessa Suomen ja Ruotsin rajalla nousevien lohien määrä on laskenut 70 prosentilla, kun taas naaraslohen määrä on laskenut alle puoleen tavoitetasosta, järjestö kertoi.

Syitä lohikannan romahtamiseen ei tiedetä.

WWF Suomen kalatalouden suojeluasiantuntija Matti Ovaska väittää, että tässä epävarmassa tilanteessa villilohen kalastus on keskeytettävä ensi vuonna.

”Kaikki ylimääräinen lohen kuolleisuus on nyt saatava nollaan. Kalastuksen tilapäinen keskeyttäminen on ainoa tapa, jolla voimme yrittää vaikuttaa siihen, kuinka moni lohi selviytyy kutemaan”, Ovaska sanoi.

WWF:n mukaan kalastus viljellylle lohelle voi jatkua Suomenlahdella, mutta saaliin kausi tulisi viivyttää.

Välttääkseen villilohen pyydystämisen, kalastus tulisi avata vain kesällä, kun villilohet matkaavat Pohjanlahden jokien suuntaan ja ovat jättäneet Suomenlahden. Viljellyt lohet kuoriutuvat yleensä myöhemmin kuin villit sukulaisensa.

WWF myös huolestunut silakasta

Suomen eduskunta keskustelee tällä hetkellä Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle, mukaan lukien lohi ja pienempi Itämeren silakka.

Silakan kantojen laskun vuoksi asetetut kalastusrajoitukset näyttävät auttaneen populaatioiden elpymisessä, ainakin jossain määrin. Kuitenkin WWF uskoo, että silakan saalista ei tulisi kasvattaa ensi vuonna.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto tekee lopullisen päätöksen Itämeren kalastuskiintiöistä lokakuun lopussa jäsenvaltioiden ja EU:n komission kannan perusteella.

Yle-tunnuksella varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutistarinoihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta selitetään täällä.